Comunicate Psihologie

Cand stii ca ai nevoie de un psihoterapeut?

Dificultatile in reglarea emotiilor, eficienta scazuta la serviciu, la scoala etc., confruntarea cu modificari sau perturbari ale somnului sau ale apetitului, dificultatea de a construi si a mentine relatii, confruntarea cu o trauma concreta, lipsa de bucurie pentru activitatile obisnuite sau hobby-uri, tristetea, sanatate fizica precara, dependentele sunt cateva dintre semnele clare ca nu este ceva in regula in viata noastra si avem nevoie de sprijinul unui psihoterapeut, considera cunoscutul psiholog roman Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI).

Iata cele mai importante 10 semnale de alarma:

1. Dificultati in reglarea emotiilor
In timp ce cu totii ne simtim tristi, anxiosi sau furiosi la un moment dat in viata noastra, este important sa fim atenti la cat de des sau cat de intens simtiti aceste emotii. De exemplu, la barbati, depresia este adesea ratata, deoarece temperamentul scurt sau iritabilitatea lor este asumata in mod gresit ca o trasatura masculina. “Pe langa depresie, furia necontrolata poate reflecta si sentimente negative despre sine sau despre lume, frustrare sau un raspuns slab reglementat la stres. In mod similar, daca cineva se simte continuu trist, gol si dezinteresat de tot, poate fi un semn de depresie clinica. La copii, in loc sa experimenteze o tristete crescuta, multi manifesta iritabilitate, furie sau ostilitate fata de ceilalti. Psihoterapia va poate ajuta pe dumneavoastra sau copilul dvs. sa gestionati emotiile mai eficient, deoarece presupune un spatiu obiectiv si confidential care permite persoanei sa exploreze sentimentele incomode, sa-i inteleaga cauzele profunde, sa o plaseze intr-un context si sa invete noi modalitati, mai sanatoase, de a depasi acele sentimente”, explica psihologul Laura Maria Cojocaru.

2. Eficienta scazuta la serviciu, la scoala s.a. contexte
O scadere a performantei la locul de munca sau la scoala este un semn obisnuit in randul celor care se lupta cu probleme psihologice sau emotionale. Dezechilibrele psiho-emotionale pot afecta atentia, concentrarea, memoria, energia si pot duce la o apatie care afecteaza placerea de la locul de munca sau chiar dorinta de a munci, de a incepe sau duce anumite sarcini la bun sfarsit. “Acestea pot duce de asemenea, la lipsa de interes si la erori la locul de munca sau de studiu, ceea ce poate produce o slaba calitate a rezultatului scontat. Acest lucru se poate dovedi chiar riscant pentru dvs. sau pentru cei din jur. Cautarea asistentei unui terapeut va poate ajuta sa va reglati in mod eficient comportamentul, respectiv raspunsul la provocarile vietii si sa invatati modalitati adaptative de gestionare a stresului prin rezolvarea activa a problemelor si strategii de relaxare”, declara psihologul.

3. Confruntarea cu modificari sau perturbari ale somnului sau ale apetitului
Dezechilibrele psiho-emotionale pot avea un impact profund asupra somnului si apetitului. O persoana care este anxioasa poate avea insomnia sau un somn agitat, in timp ce cineva care este puternic deprimat ar putea dormi ”tot timpul” (nejustificat de mult). “In mod similar, cand sunt coplesiti de stres, unii oameni mananca in exces pentru a-si potoli emotiile, in timp ce altii considera ca abia pot manca. Deci, daca observati ca ati mancat sau dormit mai putin sau mai mult decat de obicei pentru o perioada lunga de timp, ar putea fi timpul sa apasati butonul de pauza si sa evaluati in mod serios situatia”, afirma cunoscutul psiholog roman.

4. Dificultatea de a construi si a mentine relatii
Sanatatea noastra emotionala poate avea impact major asupra relatiilor noastre intr-o varietate de moduri – ar putea determina o persoana sa se retraga de langa cei apropiati, poate provoca insecuritate intr-o relatie sau poate duce la inclinarea puternica a unei alte persoane pentru sprijin emotional (dependenta). “In plus, persoanele care se lupta cu probleme psihologice sau emotionale pot avea, de asemenea, dificultati in cultivarea relatiilor la locul de munca sau la scoala, lucrul in echipe sau comunicarea cu superiorii, colegii sau subordonatii. Toate aceste situatii pot influenta relatiile noi sau preexistente. Daca de multe ori va aflati in conflict cu ceilalti sau aveti probleme in comunicarea sentimentelor personale, terapia va poate ajuta. Un terapeut calificat va poate dezvolta abilitati sociale, cum ar fi asertivitatea respectuoasa”, declara psihologul Laura Maria Cojocaru.

5. Confruntarea cu o trauma concreta
Persoanele cu antecedente de abuz fizic, sexual sau alte traume pe care nu si le-au vindecat pe deplin pot beneficia enorm de pe urma terapiei. Psihoterapia permite unei persoane sa exploreze aceste experiente dureroase cu cineva care are experienta in a asculta aceste probleme intr-un spatiu confidential si liber de judecata si poate ghida procesul de vindecare emotionala.

6. Lipsa de bucurie pentru activitatile obisnuite sau hobby-uri
Oamenii care se lupta cu probleme psiho-emotionale se simt adesea deconectati sau instrainati de viata. In consecinta, isi pierd interesul pentru lucrurile pe care de obicei se bucurau sa le faca, indiferent daca era vorba de hobby-uri sau de socializare. “Cele mai frecvente cauze ale dezinteresului perpetuu si ale sentimentului de goliciune interioara includ depresia, durerea sau abuzul si/sau neglijarea cronica din copilarie. Izolarea crescuta, apatia fata de viitor si chiar dorinta de a nu fi in viata, sunt semne ca persoana ar putea experimenta depresie sau o alta forma de tulburare de dispozitie. Astfel, psihoterapia poate ajuta pe cineva care sufera de depresie sau probleme legate de dereglarea emotiilor prin a-l ghida sa-si dea seama ce il impiedica sa se simta bine, cum sa scape de ganduri si comportamente negative pentru a se reconecta cu ceea ce ii aduce bucurie”, afirma specialistul.

7. Tristetea
Fie ca este vorba despre un divort, o despartire sau pierderea unei persoane dragi, depasirea durerii de orice fel poate fi un proces lung si dureros, mai ales daca nu aveti cu cine impartasi acea povara emotionala. Calvarul este de doua ori mai dificil pentru cei care sufera pierderi semnificative intr-un interval scurt de timp. “Terapia sau consilierea pentru durere emotionala pot ajuta oferind un loc sigur si plin de compasiune pentru a procesa pierderea si toate emotiile dureroase care apar odata cu aceasta. Ghidajul unui specialist are in vedere sustinerea etapelor procesului de doliu si se asigura ca acesta este dus pana la capat (fara blocaje) si este parcurs intr-un ritm si timp sanatos”, sustine psihologul Laura Maria Cojocaru.

8. Sanatatea fizica lasa de dorit
Nu acordam sanatatii psiho-emotionale acelasi tip de atentie ca si sanatatii fizice si este o eroare uriasa, avand in vedere ca sunt interconectate. Problemele psiho-emotionale cauzate de stres, cum ar fi anxietatea si depresia de exemplu, au atat efecte directe, cat si indirecte asupra sanatatii noastre fizice. “In mod direct, deoarece problemele psihologice afecteaza sistemul nervos central, care la randul sau are un impact asupra tuturor celorlalte sisteme de sanatate (endocrine, imune, cardiovasculare, cerebrovasculare etc.) si indirect, acestea sunt asociate cu o serie intreaga de conditii de sanatate fizica, inclusiv dureri de cap, oboseala, dureri musculare, reactivitate cardiovasculara mai mare, sistem imunitar slab, inflamatie cronica etc. Deci, daca suferiti de oricare dintre aceste conditii de sanatate de mult timp, ati putea beneficia de tratamentul si sprijinul unui profesionist instruit in sanatate mintala, emotionala”, explica specialistul.

9. Dependentele
Cand ne aflam sub stres mental sau emotional, apelam la lucruri care sunt satisfacatoare, amortitoare, distragatoare sau distructive, pentru a face fata – consumul de substante, jocurile de noroc, sexul, relatiile toxice, consumul excesiv de mancare, dulciuri s.a. Pe termen scurt, orice dependenta poate ajuta temporar la ameliorarea sentimentelor nedorite, cum ar fi lipsa de speranta, anxietatea, iritabilitatea si gandurile negative. Dar, pe termen lung, agraveaza de fapt aceste dificultati si duce la pericole serioase legate de sanatatea, chiar viata persoanei.
“De aceea, daca tu sau persoana iubita va luptati cu dependenta, este crucial sa cautati ajutor profesional cat mai curand posibil. Un prieten sau un membru al familiei poate sa sprijine, dar nu poate fi un centru personal de reabilitare. Este important sa aduca persoana cu probleme cat mai aproape de cautarea tratamentului potrivit. De asemenea, este important sa retineti ca fortarea cuiva sa urmeze un tratament adesea nu functioneaza, dar motivarea acesteia sa doreasca sa faca schimbarea se dovedeste de obicei eficienta. Evitati sa-i faceti sa simta rusine sau vinovatie, ci determinati-i mai degraba sa vorbeasca despre asta. Programati-le o intalnire la psiholog si mergeti cu ei daca asta ii ajuta”, declara psihologul Laura Maria Cojocaru.

10. Cautarea succesului si performantei in diverse aspecte de viata
“Terapia va poate ajuta sa deveniti o persoana mai buna, atat in relatie cu sine, cat si cu ceilalti. Un terapeut calificat va poate ajuta sa va descurcati si sa intelegeti mai bine situatiile interpersonale din diverse contexte de viata (sanatate, familie, cuplu, prieteni, scoala, job, finante). Va poate ajuta sa intelegeti propriul rol intr-o situatie si ce puteti face diferit pentru a obtine un rezultat mai bun. Mai mult, va poate ajuta sa intelegeti mai bine punctul de vedere al celorlalti, astfel incat sa fiti mai constienti de impactul dvs. asupra altora si astfel sa deveniti mai eficienti in actiunile voastre”, conchide psihologul Laura Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI).

Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI) si presedinte si fondator al Asociatiei ”Generatia Iubire” este Psihoterapeut si Trainer in Programare Neuro-Lingvistica. A studiat natura mintii umane urmand 9 formari profesionale cu abordari diferite – psihoterapie integrativa, hipnoza clinica, relaxare si psihoterapie ericksoniana, psihoterapie de cuplu si familie, psihologie clinica, neuro-programare lingvistica, terapii florale Bach, consultant Panorama Sociala, instructor international yoga, formator. De peste 11 ani ghideaza oamenii atat in sedinte individuale cat si de grup si organizeaza cursuri si traininguri in Romania, cu scopul de a-i face pe oameni sa-si acceseze si utilizeze la potential maxim resursele interioare.