Te simti nelinistit intr-o camera galbena? Culoarea albastra te face sa te simti calm si relaxat? Culoarea este un instrument puternic de comunicare si poate fi utilizata pentru a semnala actiunea, influenta starea de spirit si chiar influentarea reactiilor fiziologice. Anumite culori au fost asociate cu tensiunea arteriala crescuta, metabolismul crescut si oboseala ochilor. Cum functioneaza exact culoarea? Cum afecteaza culorile dispozitia si comportamentul?
Psihologia culorilor este definita ca efectul radiatiei electromagnetice a luminii asupra starii si comportamentului uman – o reactie psihofizica universala, care nu este atat de puternic influentata de cultura, varsta si sex precum se crede in general.
In opinia cunoscutului psiholog roman Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI), este important sa intelegem ca exista o mare diferenta intre psihologia culorii si simbolistica culorii. Din punct de vedere istoric, ceea ce este adesea descris ca psihologie a culorii este de fapt simbolismul culorii – asocierile constiente pe care suntem conditionati sa le facem. “Raspunsurile culturale la culoare provin dintr-o varietate de cauze: de exemplu, verde este culoarea sacra in tot Islamul, fiind culoarea hainei Profetului; in Irlanda este considerata o culoare norocoasa, poate pentru ca atunci cand lumea din jurul nostru contine mult verde, aceasta indica prezenta apei si, prin urmare, putin pericol de foamete. In Anglia culoarea verde este vazuta ca o culoare care aduce ghinion, posibil din cauza asocierii sale cu degradarea si boala. Exista multe exemple de simbolism al culorilor: movul este asociat cu regalitatea pentru simplul motiv ca, pana relativ recent in istoria noastra, era o vopsea extrem de scumpa si numai regalitatea si-o putea permite. Rosul este culoarea sangelui si a fost adeseori asociata cu razboiul. Aceste asocieri coincid adesea cu psihologia culorii (de fapt rosu poate declansa agresivitate), dar nu sunt in niciun caz acelasi lucru”, explica psihologul Laura Maria Cojocaru.
In 1666, omul de stiinta englez Sir Isaac Newton a descoperit ca atunci cand lumina alba pura trece printr-o prisma, aceasta se separa in toate culorile vizibile. Newton a mai descoperit ca fiecare culoare este alcatuita dintr-o singura lungime de unda si nu mai poate fi separata in alte culori.
Alte experimente au demonstrat ca lumina poate fi combinata pentru a forma alte culori.
De exemplu, lumina rosie amestecata cu lumina galbena creeaza o culoare portocalie. Unele culori se anuleaza reciproc atunci cand sunt amestecate si duc la o lumina alba.
Efectele psihologice ale culorii
De ce culoarea este o forta atat de puternica in viata noastra? Ce efecte poate avea asupra corpului si mintii noastre? In timp ce perceptiile de culoare sunt oarecum subiective, exista unele efecte de culoare care au sens universal.
“Culorile din zona rosie a spectrului de culori sunt cunoscute sub numele de culori calde si includ rosu, portocaliu si galben. Aceste culori calde evoca emotii, de la sentimente de caldura si confort la sentimente de furie si ostilitate. Culorile din partea albastra a spectrului sunt cunoscute sub numele de culori reci si includ albastru, violet si verde. Aceste culori sunt adesea descrise ca fiind calme, dar pot aminti si sentimentele de tristete sau indiferenta. Exista patru culori psihologice primare – rosu, albastru, galben si verde. Ele se raporteaza respectiv la corp, la minte, la emotii si la echilibrul esential dintre aceste trei”, declara psihologul Laura Maria Cojocaru
Proprietatile psihologice ale celor unsprezece culori de baza sunt urmatoarele:
1. ROSU. Fizic. Pozitiv: curaj fizic, forta, caldura, energie, supravietuire de baza, „lupta sau fuga”, stimulare, masculinitate, entuziasm. Negativ: sfidare, agresivitate, impact vizual, incordare. “Fiind cea mai lunga lungime de unda, rosul este o culoare puternica. Desi nu este cel mai vizibil din punct de vedere tehnic, are proprietatea de a parea a fi mai aproape decat este si, prin urmare, ne atrage atentia mai intai. De aici si eficienta sa in semafoarele din intreaga lume. Efectul sau este fizic; ne stimuleaza si creste rata pulsului, dand impresia ca timpul trece mai repede decat in realitate. Se leaga de principiul masculin si poate activa instinctul de „lupta sau fuga”. Rosul este puternic si foarte simplu. Rosu pur este cea mai simpla culoare, fara subtilitate. Este stimulant si plin de viata, foarte prietenos. In acelasi timp, poate fi perceput ca fiind solicitant si agresiv”, explica psihologul Laura Maria Cojocaru.
2. ALBASTRU. Intelectual. Pozitiv: Inteligenta, comunicare, incredere, eficienta, seninatate, datorie, logica, raceala, reflectie, calm. Negativ: raceala, distanta, lipsa de emotie, neprietenie. “Albastrul este culoarea mintii si este in esenta linistitor; ne impacteaza mental, mai degraba decat reactia fizica pe care o avem la rosu. Un albastru puternic va stimula gandirea clara, in timp ce tonurile de albastru mai deschise vor calma mintea, vor ajuta la concentrare si in consecinta, vor actiona ca un calmant mental. Albastrul este culoarea comunicarii clare. Obiectele albastre nu par a fi la fel de aproape de noi ca cele rosii. Mai multe studii au dovedit ca albastrul este culoarea preferata a lumii. Cu toate acestea, poate fi de asemenea perceput ca fiind rece, lipsit de emotii si neprietenos”, este de parere specialistul.
3. GALBEN. Emotional. Pozitiv: Optimism, incredere, stima de sine, extraversiune, forta emotionala, prietenie, creativitate. Negativ: irationalitate, frica, fragilitate emotionala, depresie, anxietate, sinucidere. “Lungimea de unda galbena este relativ lunga si, in esenta, stimuleaza. In acest caz stimulul este emotional, prin urmare galbenul este cea mai puternica culoare din punct de vedere psihologic. Galbenul potrivit ne va ridica spiritul si stima de sine, fiind culoarea increderii si optimismului. Prea mult galben, sau tonul gresit in raport cu celelalte tonuri dintr-o schema de culori, poate provoca scaderea stimei de sine, dand nastere fricii si anxietatii”, afirma psihologul Laura Maria Cojocaru.
4. VERDE. Echilibru. Pozitiv: armonie, echilibru, improspatare, dragoste universala, odihna, restaurare, reasigurare, constientizare a mediului, echilibru, pace, amabilitate. Negativ: plictiseala, stagnare, enervare. „Verdele este odihnitor pentru ochi si nu necesita nici o ajustare. Fiind in centrul spectrului, este culoarea echilibrului – un concept mai important decat isi dau seama multi oameni. Cand lumea din jurul nostru contine mult verde, acest lucru indica prezenta apei si putin pericol de foamete, asa ca suntem linistiti de verde, la un nivel primitiv. In mod negativ, poate indica stagnare si, utilizata incorect, va fi perceputa ca fiind o culoare prea blanda”, declara specialistul.
5. VIOLET. Spiritual. Pozitiv: constientizare spirituala, izolare, viziune, lux, autenticitate, adevar, calitate. Negativ: Introversiune, decadenta, suprimare, inferioritate. „Cea mai scurta lungime de unda este violet. Este nevoie de constientizare la un nivel superior de gandire, chiar si in spectrul valorilor spirituale. Este extrem de introvertit si incurajeaza contemplarea profunda sau meditatia. Are asocieri cu regalitatea si comunica de obicei cea mai buna calitate posibila. Fiind ultima lungime de unda vizibila inaintea razei ultraviolete, are asocieri cu timpul si spatiul si cosmosul. Utilizarea excesiva a violetului poate aduce prea multa introspectie, iar tonul gresit al acestuia comunica ceva ieftin si urat, mai rapid decat orice alta culoare”, explica Laura Maria Cojocaru.
6. PORTOCALIU. Pozitiv: confort fizic, mancare, caldura, securitate, senzualitate, pasiune, abundenta, distractie. Negativ: privare, frustrare, frivolitate, imaturitate. “Deoarece este o combinatie de rosu si galben, portocaliul este stimulant, iar reactia la acesta este o combinatie intre fizic si emotional. Ne concentreaza mintea pe probleme de confort fizic – mancare, caldura, adapost etc. – si senzualitate. Este o culoare „distractiva”. In mod negativ, s-ar putea concentra pe exact opusul – privarea. Acest lucru este mai probabil atunci cand portocaliul cald este utilizat cu negru. La fel, prea mult portocaliu sugereaza frivolitate si lipsa unor valori intelectuale serioase”, afirma specialistul.
7. ROZ. Pozitiv: Liniste fizica, hrana, caldura, feminitate, dragoste, sexualitate, supravietuire a speciei. Negativ: inhibitie, claustrofobie emotionala, emasculare, slabiciune fizica. “Fiind o nuanta de rosu, rozul ne afecteaza si fizic, dar calmeaza, mai degraba decat stimuleaza. (Interesant este ca rosul este singura culoare care are un nume complet separat pentru nuantele sale. Nuantele de albastru, verde, galben etc. fiind pur si simplu numite albastru deschis, verde deschis, etc.) Rozul este o culoare puternica din punct de vedere psihologic. Reprezinta principiul feminin si supravietuirea speciei, este hranitor si linistitor fizic. Prea mult roz este drenant fizic si poate fi oarecum emasculant”, spune Laura Maria Cojocaru.
8. GRI. Pozitiv: neutralitate psihologica. Negativ: Lipsa de incredere, umezeala, depresie, hibernare, lipsa de energie. „Griul pur este singura culoare care nu are proprietati psihologice directe. Cu toate acestea, este destul de supresiv. O absenta virtuala a culorilor este deprimanta si atunci cand lumea devine gri, suntem conditionati instinctiv sa ne retragem si sa ne odihnim. Cu exceptia cazului in care tonul precis este corect, griul are un efect de amortizare asupra altor culori folosite cu acesta. Folosirea intensa a griului indica de obicei lipsa de incredere si teama de expunere”, este de parere psihologul.
9. NEGRU. Pozitiv: sofisticare, stralucire, mister, securitate, siguranta emotionala, eficienta, substanta. Negativ: opresiune, raceala, amenintare, greutate. “Negrul nu este o culoare primara, secundara sau tertiara. De fapt, negrul nu este pe paleta de culori, deoarece nu este considerat o culoare. Este esenta tuturor culorilor. Sau mai bine zis, absorbtia tuturor culorilor. Negrul absoarbe toata lumina din spectrul de culori. Potrivit psihologiei culorii, emotia legata de culoare depinde in mare masura de preferintele noastre personale si de experientele anterioare cu acea culoare anume. Culoarea neagra nu este diferita. Implicatiile psihologice ale acestora sunt considerabile. Creeaza bariere de protectie, deoarece absoarbe toata energia care vine spre tine si inveleste personalitatea. Negrul este in esenta o absenta a luminii, deoarece nu se reflecta lungimi de unda si, prin urmare, poate fi amenintator, multi oameni se temandu-se de intuneric. In mod pozitiv, comunica o claritate absoluta, fara nuante fine. Comunica rafinament si excelenta fara compromisuri si functioneaza deosebit de bine cu albul. Negrul creeaza o perceptie a greutatii si a seriozitatii. Este un mit ca hainele negre slabesc. Adevarul din spatele mitului este ca negrul este cea mai recesiva culoare, o chestiune de a nu atrage atentia asupra ta, mai degraba decat de a te face sa arati mai subtire”, afirma psihologul.
10. ALB. Pozitiv: igiena, sterilitate, claritate, puritate, curatenie, simplitate, rafinament, eficienta. Negativ: Sterilitate, raceala, bariere, neprietenie, elitism. “Asa cum negrul este absorbtie totala, tot asa albul este reflexie totala. De fapt, reflecta intreaga forta a spectrului in ochii nostri. Astfel, creeaza si bariere, dar diferit de negru. Comunica: „Nu ma atinge!” Albul este puritate si, ca si negrul, fara compromisuri; este curat, igienic si steril. Conceptul de sterilitate poate fi, de asemenea, negativ. Vizual, albul ofera o perceptie sporita a spatiului. Efectul negativ al albului asupra culorilor calde este acela de a le face sa arate si sa se simta crude”, explica psihologul Laura Maria Cojocaru.
11. MARO. Pozitiv: seriozitate, caldura, natura, pamantesc, fiabilitate, sprijin. Negativ: lipsa de umor, greutate, lipsa de rafinament. “Maro este format de obicei din rosu si galben, cu un procent mare de negru. In consecinta, are aceeasi seriozitate ca si negrul, dar este mai cald si mai moale. Are elemente ale proprietatilor rosii si galbene. Culoarea maro este asociata cu pamantul si lumea naturala. Este o culoare solida, fiabila si majoritatea oamenilor o considera linistita, mai favorabila decat negrul popular, care este supresiv, mai degraba decat suportiv”, conchide psihologul Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI).
Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI) si presedinte si fondator al Asociatiei ”Generatia Iubire” este Psihoterapeut si Trainer in Programare Neuro-Lingvistica. A studiat natura mintii umane urmand 9 formari profesionale cu abordari diferite – psihoterapie integrativa, hipnoza clinica, relaxare si psihoterapie ericksoniana, psihoterapie de cuplu si familie, psihologie clinica, neuro-programare lingvistica, terapii florale Bach, consultant Panorama Sociala, instructor international yoga. De peste 12 ani ghideaza oamenii atat in sedinte individuale cat si de grup si organizeaza cursuri si traininguri in Romania, cu scopul de a-i face pe oameni sa-si acceseze si utilizeze la potential maxim resursele interioare.
Adauga comentariu