Home » Centrul FILIA lanseaza primul barometru privind violenta de gen in Romania din ultimii 20 de ani, cu sprijinul Ambasadei Republicii Federale Germania
Evenimente

Centrul FILIA lanseaza primul barometru privind violenta de gen in Romania din ultimii 20 de ani, cu sprijinul Ambasadei Republicii Federale Germania

Centrul FILIA lanseaza cu sprijinul Ambasadei Republicii Federale Germania Barometrul Violentei de Gen. Violenta impotriva femeilor in Romania: reprezentari, perceptii, prima cercetare reprezentativa national publicata pe acest subiect in ultimii 20 de ani. Va invitam sa fiti alaturi de noi pe 9 decembrie, de la ora 10:30, la Resedinta Ambasadorului Republicii Federale a Germaniei, Str. Henri Coanda nr 22 (vedeti agenda atasata).
Studiul surprinde atitudinile si perceptiile romanilor referitoare la violenta impotriva femeilor, gradul de toleranta a violentei in societate, nivelul increderii in autoritatile responsabile, cat si obstacolele existente pentru victimele violentei de gen.
Excelenta sa, Dr. Peer Gebauer, Ambasadorul Germaniei la Bucuresti, a sprijinit indeaproape acest demers: Violenta de gen nu poate fi acceptata. Este deseori rezultatul inegalitatilor persistente in reprezentare si drepturi, abuzului de putere si practicilor injuste. Continua sa ramana una dintre cele mai notabile incalcari ale drepturilor omului din toate societatile, independent de granitele sociale, economice sau nationale. Si adesea ramane invaluita intr-o cultura a tacerii. Pentru a rupe aceasta tacere si pentru a permite o apreciere obiectiva si pentru a deschide o discutie despre acest subiect, datele sunt de o importanta vitala. „Barometrul Violentei de Gen. Violenta impotriva femeilor din Romania: reprezentari, perceptii” contribuie la aceasta problema si furnizeaza date importante despre cum percepe publicul roman violenta impotriva femeilor.
Datele din barometru ne arata ca romanii dezaproba intr-o masura mai mare violenta impotriva femeilor fata de acum 20 de ani.
Cu toate acestea, exista in continuare un grad mare de acceptare a anumitor forme de violenta impotriva femeilor:
● 1 din 4 respondenti considera acceptabil ca barbatul sa nu-si lase partenera sa-si foloseasca banii cum doreste
● 1 din 4 respondenti accepta fara probleme ideea ca o femeie nu poate iesi in oras neinsotita de partener

● 23% dintre romani considera acceptabil ca unei femei sa i se interzica de catre partener sa aiba un grup de prieteni/prietene
● 19% dintre respondenti considera deloc sau putin grav faptul ca o femeie este violata dupa ce a acceptat sa mearga acasa la un barbat, iar 12% daca o femeie imbracata provocator este violata.

In ceea ce priveste motivele pentru care femeile victime ale violentei nu apeleaza la autoritati, 96% dintre respondenti considera ca acestea se tem pentru viata lor si/sau a copiilor, 86% dintre respondenti indica drept motiv al neraportarii faptul ca femeile victime ale violentei nu cred ca autoritatile le pot proteja si 85% dintre respondenti sunt de parere ca victimele nu apeleaza la autoritati pentru ca le este rusine si pentru ca nu au unde sa locuiasca.
Andreea Rusu, directoarea executiva a Centrului FILIA:
Cu ocazia lansarii primei cercetari reprezentative in ceea ce priveste violenta impotriva femeilor in ultimii 20 de ani, intelegem pe de-o parte care sunt perceptiile societatii cu privire la violenta de gen, iar pe de alta parte cream fundamentul pentru viitoare campanii de constientizare si advocacy. Aceasta cercetare reprezinta un instrument util atat pentru societatea civila, cat si pentru institutiile publice si decidenti, deoarece este esential ca politicile publice sa adreseze in mod specific violenta de gen impotriva femeilor si sa porneasca de la cunoasterea problematicii pe care o adreseaza.
Barometrul violentei de gen isi propune sa ofere un instrument util pentru institutiile publice care sunt insarcinate cu elaborarea politicilor si instrumentelor pentru prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor, actorii politici care doresc sa inteleaga fenomenul si sa contribuie la promovarea unei agende politice corespunzatoare, ONG-urile care activeaza in domeniu si pentru spatiul academic (atat pentru procesul de predare cat si pentru partea de cercetare, mai ales prin baza de date care va fi disponibila cu acces liber pe site-ul Centrului FILIA).
Aceasta este prima cercetare care analizeaza violenta impotriva femeilor din perspectiva inegalitatilor structurale de gen, care subliniaza caracterul sistemic al fenomenului si nevoia de a actiona asupra tuturor factorilor care (re)produc aceste violente. Violenta impotriva femeilor este o discriminare de gen si provine din lipsa drepturilor egale si a reprezentarii. Asadar, trebuie analizata si tratata intr-o perspectiva intersectionala.
Continutul integral al barometrului poate fi accesat aici.
Barometrul violentei de gen a fost realizat in cadrul proiectului ”Knowledge is Power! – Research and advocacy for improvement of gender violence policy”, finantat de catre Ambasada Republicii Federale Germania.