Comunicate

„Chirurgul si Dumnezeu”, o noua fila in „Dosar Romania”

Fabuloasa poveste de viata a unui medic care a avut revelatia Divinitatii – intr-un reportaj in premiera semnat de Razvan Butaru, pe 17 aprilie, de la ora 18:00, la TVR 1.

In duminica Floriilor, intr-o editie speciala a emisiunii „Dosar Romania”, aflam povestea unui chirurg cardiovascular, un om care, timp de 40 de ani, a tinut in mana mii de inimi, a ascultat zeci de mii de inimi, a avut zeci de mii de pacienti si care a inteles ca nimic din tot ceea ce a facut nu se putea realiza fara ajutorul si indrumarea lui Dumnezeu. Despre intalnirea unui doctor cu Divinitatea, in reportajul realizat de jurnalistul TVR Razvan Butaru – pe 17 aprilie, de la ora 18.00, la TVR 1.

„Doctorul Dan Cioata a intrat in echipa profesorului Radu Deac, cel care a intemeiat o adevarata scoala de chirurgie cardiovasculara la Targu-Mures, inca din 1985. Alaturi de Serban Bradisteanu sau profesorul Horatiu Suciu, a operat in Clinica de la Targu-Mures pana in 2001, cand s-a transferat la Institutul Inimii din Timisoara, unde si-a continuat cariera de chirurg cardiovascular timp de 20 de ani. In decembrie 2021, de ziua lui, a hotarat sa lase locul altora, a hotarat sa iasa dintr-un sistem sanitar care continua sa aiba mari hibe si sa isi continue cariera de medic ca specialist in cardiologie, oferind consultatii la clinica sa privata. Experientele din sala de operatie l-au facut sa il descopere pe Dumnezeu si sa urmeze facultatea de Teologie la 49 de ani”, ni-l prezinta, pe scurt, Razvan Butaru.

Povestea chirurgului cardiovascular Dan Cioata este fabuloasa si sare de la evenimentele din decembrie 1989, la refuzul de a efectua transplant de inima atat timp cat, din punct de vedere stiintific, moartea cerebrala nici pana acum nu poate fi definita 100%: „Eu nu stiu daca cel considerat intr-o moarte cerebrala, aflat intr-o stare comatoasa, este definitiv plecat dintre cei vii, atat timp cat sunt cazuri de revenire din coma si dupa ani de zile. Si atunci, cum o sa ma infatisez eu in fata lui Dumnezeu, cand voi da socoteala pentru faptele mele, cu o asemenea responsabilitate, de a hotari eu drept de viata si moarte? Poate ca transplantul de inima pare o operatie spectaculoasa, dar am facut operatii cu mult mai grele, mai complicate decat un transplant. Nu am o problema cu asta”, declara doctorul Cioata, subliniind ca nu trebuie sa se inteleaga ca ar fi impotriva transplantului de inima, ci ca el a hotarat sa nu faca astfel de interventii.

Intrebat fiind ce parere are despre medicii care pretind bani pentru actul medical, Dan Cioata raspunde cu umor, dar ferm: „Faptele astea sunt dintr-o altfel de activitate, de pe un alt santier! Serios, nu pot fi de acord si nu am fost de acord cu astfel de practici, nu stiu ce inseamna asa ceva!”.

Un chirurg cardiovascular este un om de stiinta, fara doar si poate. Intors de mult timp spre credinta, chirurgul Dan Cioata ne spune in cateva versuri ce e stiinta si ce este revelatia unui medic in fata Divinitatii:
„De-as sti ce stiu
Si n-am stiut
Din toata stiinta invatata
Nimic as fi cat de curand…
A Lui e stiinta – adevarata,
Stiinta viitoare
De-as invata-o intr-o zi
Cuprinsa toata in Cuvant
Nimic as fi…
Nimic Adevarat.”

In duminica Floriilor, Razvan Butaru ne spune povestea unui chirurg cardiovascular si a miilor de operatii, a zecilor de mii de pacienti. O poveste despre viata, inima si Dumnezeu. Pe 17 aprilie, la TVR 1, de la ora 18:00, vedem in premiera filmul „Chirurgul si Dumnezeu”, intr-o editie speciala „Dosar Romania”.

In fiecare duminica, de la ora 18:00, TVR 1 scoate la lumina cate o fila din „Dosar Romania”, un dosar ce cuprinde trecutul, prezentul si, poate, viitorul acestei tari.

Producator: Razvan Butaru