Comunicate

Doina Levintza, destainuiri la „Reteaua de Idoli”: “Sa va spun o poveste frumoasa…”

Invitata Irinei Pacurariu la „Reteau de idoli”, in editia de luni, 18 aprilie, ora 21:00, la TVR 2, este un nume de legenda intre creatorii de moda din Romania. Doina Levintza a sustinut peste 100 de prezentari ale brandului „Levintza” la
Monte Carlo, Paris, Washington, New York, Londra, Praga, Geneva, dar si in Madrid, Berlin, Bruxelles sau Chicago.

“Sa va spun o poveste frumoasa, despre o fata care m-a intrebat: “Saptamana viitoare ma duc la o intalnire unde va veni un barbat pe care vreau sa-l cuceresc. Ce sa fac?”. I-am raspus: “Iti fac o rochie rosie, cu spatele gol, frumoasa si in acelasi timp pretioasa. Vei fi vesela, draguta si cred ca o sa ai succes! Dupa intalnire, fata a venit la mine: “Mi-ai facut rochia de… mers la sigur!”, povesteste Doina Levintza.

In editia „Reteaua de Idoli” de luni, 18 aprilie, de la ora 21:00, alaturi de Irina Pacurariu o vom cunoaste la TVR 2 pe artista care a creat tinute pentru sute de personaje, alaturi de elita regizorilor romani. Teatru, film, televiziune, spectacol, sunt domeniile in care creatoarea a excelat in fabuloasa ei cariera. Despre Doina Levintza, criticul de moda Michel Desforges scria in „Le Figaro”: „E de ajuns sa-i vezi o singura data prezentarea de moda pentru a recunoaste apoi o „Levintza” in orice ocazie, la o petrecere sau la o Gala. Fiecare rochie e unica. Matase brodata si rebrodata, broderii si lameuri. Pentru Doina Levintza varsta nu exista. Ceea ce conteaza este clipa. Ea stie sa-si faca intrarea in scena. Pentru ea, teatrul vietii nu se opreste niciodata. Doina Levintza este inrudita de departe cu Federico Fellini si Salvador Dali”.

Doina Levintza este primul designer din Europa de Est care a fost prezent la Saptamana Modei de la New York. Pentru intreaga sa creatie artistica, in anul 2000 Doina Levinta primea Ordinul national „Pentru Merit” in grad de Cavaler.
“Am nimerit direct la Hotel de Paris. Eram destul de timida, prost imbracata si veneam dintr-un stat est european. Impactul a fost complicat. La Hotel de Paris intram pe usa din spate, pe unde intra personalul. O doamna m-a vazut si m-a intrebat de ce intru pe acolo? “Pentru ca m-a coplesit Hotel de Paris!”, i-am raspuns. Am locuit acolo o luna si, usor, usor, m-am imprietenit cu multa lume. Toti erau incantati si rochiile erau frumoase. Veneau italieni, elvetieni si scriau in recenzii: “Trebuie sa vezi o colectie Levintza, cu rochiile ei minunate, perfecte pentru ocazii speciale si pe care n-ai sa le uiti niciodata”, isi aminteste creatoarea, care este si realizatoare a emisiunii TVR 2, “Levintza prezinta”.

Ca loc pentru intalnire, Irina Pacurariu a ales ARCUB Gabroveni, unde in aceasta luna este deschisa expozitia „Stilul Doina Levintza” si unde sunt prezentate zeci de creatii semnate de artista, de la costume de teatru si film, la tapiserii si piese rare de colectie, fotografii, albume si schite originale.

In varsta de 82 de ani, Doina Levinta ramane la fel de exigenta in ceea ce priveste creatia care o reprezinta. “Imi place sa fiu profesionista si chiar perfectionista. Numai cand e totul foarte bine facut, atunci il scot pe piata”, a adaugat Doina Levintza.