Home » Comportamentul ”prostesc” face parte din natura umana?
Comunicate Psihologie

Comportamentul ”prostesc” face parte din natura umana?

Zi de zi suntem influentati de diverse prejudecati cognitive de care nu suntem constienti. Muzica pe care o ascultam ne influenteaza parerea despre vinul pe care il bem, greutatea lingurii influenteaza cat de cremos gasim iaurtul si evaluarea morala a strainilor depinde de filmul pe care tocmai l-am vizionat. Multi numesc aceasta paradigma a descoperirilor empirice paradigma „toti suntem prosti”.
Cu toate acestea, cunoscutul psiholog Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI), considera ca, in loc sa ne pregatim sa esuam tot timpul, am putea sa luam ca punct de baza configuratia noastra mentala plina de emotii, irationala si simplificatoare; si doar in acele momente rare si exceptionale reusim sa ne depasim ”prostia” si sa dobandim adevarata rationalitate.
“Prostia umana sau tendinta catre eroare este un subiect complex, complicat si controversat. Sa poti discuta despre subiectul ”prostiei” in mod corect este intotdeauna o sarcina epuizanta. Deloc surprinzator, riscul de a jigni oamenii este mare, precum si posibilitatea de a fi inteles gresit. Acesta este motivul pentru care este atat de important sa ne bazam pe studii care sa ne prezinte functionalitatea logica a tendintei catre eroare, intr-un mod acceptabil si utilizabil spre transformare. De pilda, avem mai multe sanse sa fim orbi fata de propriile esecuri decat ne dam seama. Acest lucru ar putea explica de ce unii oameni incompetenti sunt atat de enervanti cand nu vad unde au dat gres. De asemenea, persoanele incompetente (intr-un domeniu specific) injecteaza o doza sanatoasa de umilinta in propriul nostru respect de sine si, mai ales, injecteaza in noi o buna doza de indoiala fata de ceea ce am considerat initial bun, util, de bun simt. Acestia ne pot indeparta de la ceea ce numim in mod natural ”ascultarea instinctului”, declara psihologul Laura Maria Cojocaru.

Cauze ale actiunilor ”stupide” pe care le facem:
1. Distragerea atentiei. “Acest lucru provoaca cel mai scazut grad de eroare umana. Distractia ii face pe oameni sa rateze obiectivele din cauza lipsei de concentrare. Neacordarea atentiei sau nealocarea resurselor suficiente duce la frustrare si pierdere de timp. Persoanele distrase tind sa nu cheltuiasca cantitatea potrivita de energie si concentrare in timp ce indeplinesc sarcini relevante. Asadar, se comporta prost (a se citi nepotrivit!) pentru ca se lupta sa atinga obiective pe care nu sunt cu adevarat dispusi sa le atinga”, explica psihologul.
2. Lipsa de control. “Acest lucru duce la gradul mediu de eroare umana. Lipsa de control este tipica persoanelor impulsive. A nu avea autocontrol inseamna a fi victima evenimentelor, actionand irational prin urmare. Oamenii lipsiti de autocontrol se comporta prosteste pentru ca sunt inclinati sa actioneze impulsiv, fara rationalitate”, declara psihologul Laura Maria Cojocaru.
3. Ignoranta si excesul de incredere. “Aceasta duce la cel mai inalt si mai periculos grad de eroare umana. Ignoranta si excesul de incredere ii determina pe oameni sa isi asume riscuri. Asta, desi nu au cunostintele sau abilitatile necesare pentru a gestiona si a face fata posibilelor consecinte dezastruoase, in cele din urma altii trebuind sa plateasca pentru problemele cauzate de acesti oameni. Oamenii ignoranti se comporta prosteste, in consecinta, de pe urma actiunilor lor nu beneficiaza nici ei insisi, nici societatea”, afirma specialistul.
4. Nevoia de a avea dreptate. “Multi oameni inteligenti fac alegeri stupide pentru ca au nevoie si vor sa aiba intotdeauna dreptate. Se identifica ca fiind aceia care au intotdeauna raspunsurile corecte si cele mai bune solutii. Orice mai putin ar fi gresit. Si ei nu pot gresi!”, crede psihologul.
5. Nerabdarea. “Cand esti obisnuit sa ai mereu dreptate, ai tendinta de a nu avea prea multa rabdare cu cei din jur. Esti usor distras, nu acorzi timpul necesar pentru a intelege si o alta perspectiva, nevoie, nu acorzi timp pentru negociere si gasirea celei mai bune solutii”, este de parere psihologul Laura Maria Cojocaru.
6. Hiperfocalizarea. “Concentrarea este un lucru bun, dar fi ”prea concentrat” poate duce la probleme. “A nu vedea padurea de copaci” este un idiom clasic pentru hiperfocusul de care sufera multi oameni inteligenti. Te concentrezi atat de mult pe detalii, incat pierzi din vedere imaginea de ansamblu. Nu reusesti sa observi toate aspectele si faci greseli stupide”, continua specialistul
7. Asteptari prea mari (nerealiste). „Oamenii inteligenti tind sa fie, de asemenea, persoane cu performante ridicate. Sunt obisnuiti sa opereze la un nivel superior si au asteptari corespunzatoare despre ei insisi (si uneori despre altii). Atunci cand sunt combinate cu cele trei anterioare, asteptarile ridicate pot transforma un mediu de lucru sanatos intr-unul toxic in foarte scurt timp. Si alegerile nepotrivite incep sa para cele usoare si cu sens”, declara psihologul Laura Maria Cojocaru.
8. Necunoasterea. “Persoanele foarte inteligente par adesea ca fiind distante sau deconectate. Unele dintre aceste stari pot fi atribuite hiperfocalizarii, dar la fel de des intalnit este un indiciu al lipsei de inteligenta emotionala (EQ). Lipsa dezvoltarii sociale, a empatiei, poate duce la decizii care ii afecteaza negativ pe altii. Acest lucru se va intoarce inevitabil impotriva celui inteligent mental (IQ)”, conchide psihologul Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI).
Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI) si presedinte si fondator al Asociatiei ”Generatia Iubire” este Psiholog-Psihoterapeut expert si Trainer in Programare Neuro-Lingvistica. A studiat natura mintii umane urmand 9 formari profesionale cu abordari diferite – psihoterapie integrativa, hipnoza clinica, relaxare si psihoterapie ericksoniana, psihoterapie de cuplu si familie, psihologie clinica, neuro-programare lingvistica, terapii florale Bach, consultant Panorama Sociala, instructor international yoga, formator acreditat CNFPA. De peste 14 ani ghideaza oamenii atat in sedinte individuale cat si de grup si organizeaza cursuri si traininguri in Romania, cu scopul de a-i face pe oameni sa-si acceseze si utilizeze la potential maxim resursele interioare.