Comunicate Evenimente

Concertul de Anul Nou de la Viena, in direct la TVR 1, pe 1 ianuarie 2024

Österreich, Wien, Wiener Philharmoniker, Musikverein

Frenezia valsurilor si a polcilor familiei Strauss si a contemporanilor sai ne va bucura in prima zi a lui 2024, sub bagheta dirijorului Christian Thielemann. Cel mai mediatizat concert de muzica clasica al tuturor timpurilor este in direct la Televiziunea Romana, de la ora 12:15.

Concertul de Anul Nou al Orchestrei Filarmonicii din Viena va fi din nou in direct la Televiziunea Romana, din impunatoarea Sala de Aur de la Musikverein. Frenezia valsurilor si polcilor familiei Strauss si a contemporanilor sai va putea fi simtita in prima zi a lui 2024, sub bagheta lui Christian Thielemann. Dirijorul german, director general al Staatsoper Unter den Linden Berlin, dirijor principal al Staatskapelle Dresden si unul dintre invitatii Festivalului International George Enescu in 2015, se va afla pentru a doua oara la pupitrul filarmonicii vieneze pentru traditionalul concert de inceput de an, dupa editia din 2019. Seful de orchestra in varsta de 64 de ani va conduce un program cu lucrari de Johann, Eduard, Josef si Johann Strauss senior, dar si creatii compuse de alti vienezi indragostiti de vals: Karl Komzak, Joseph Hellmesberger, Carl Michael Ziehrer Wiener si Hans Christian Lumbye.

Iar pentru ca lumea muzicala va aniversa 200 de ani de la nasterea lui Anton Bruckner in 2024, Christian Thielemann va aduce in premiera absoluta in programul Concertului de Anul Nou un cadril din creatia marelui simfonist austriac. Mult asteptatele momente dansante ale Baletului de Stat vienez se vor desfasura in decorul fascinant de la Kaiservilla Bad Ischl, viitoarea Capitala Culturala Europeana Bad Ischl Salzkammergut, dar si la castelul renascentist Rosenburg, in coregrafia italianului Davide Bombana si in costumele create de designerul austriac Susane Bisovsky.

Regizorul Michael Beyer este cel care va coordona imaginea spectacolui filmat cu 17 camere si televizat in aproape 100 de tari din intreaga lume, cu un public estimat la aproximativ 50 de milioane de telespectatori. In Romania, Concertul de Anul Nou de la Viena va fi comentat pentru TVR si anul acesta de Catalin Sava, muzicolog si jurnalist.

Va asteptam sa fiti alaturi de Televiziunea Romana, in prima zi a noului an, atunci cand impreuna cu Orchestra Filarmonica din Viena si dirijorul Christian Thielemann vom spune impreuna cu dumneavoastra: „La Multi Ani 2024!”

Concertul de Anul Nou de la Viena va putea fi vazut si la TVR Cultural pe 1 ianuarie, de la ora 19:00.