Teatru si Film

Constantin Chiriac, doctor honoris causa al Academiei de Muzica, Teatru si Arte Plastice din Moldova

Academia de Muzica, Teatru si Arte Plastice din Republica Moldova i-a acordat, miercuri, titlul de doctor honoris causa prof. univ. dr. habil. Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului National „Radu Stanca” Sibiu si presedintele Festivalului International de Teatru de la Sibiu.
Ceremonia a avut loc in format mixt, fiind organizata la sediul Academiei, in Chisinau, cu prezenta fizica a universitarilor din Republica Moldova.
Prof. univ. dr. Victoria Melnic, rector AMTAP, maestru in Arta, a dat citire Laudatio: „Unul dintre cei mai eficienti si creativi promotori culturali ai Romaniei, veritabil ambasador al culturii si al limbii romane, apreciat de comunitatea internationala gratie remarcabilei sale activitati artistice si manageriale, avand un impact semnificativ in dezvoltarea si promovarea patrimoniului cultural romanesc si universal, Constantin Chiriac este o personalitate proeminenta, un veritabil cunoscator si un riguros cercetator al teatrului, dar si al domeniului cultural, artistic si educativ”.
Constantin Chiriac a participat online la decernarea titlului.
„Astazi am marea onoare sa salut toata comunitatea academica a Academiei de Muzica, Teatru si Arte Plastice din Chisinau, care face aceasta punte intre Chisinau, Iasi, Sibiu si restul lumii, care vine la Festivalul International de Teatru de la Sibiu sub semnul dialogului si al cooperarii. Este important ca tot ceea ce realizam sa facem sub zodia verbului a darui. In clipa in care vom invata ca artisti, ca profesori, ca oameni care construim ceva, sa daruim fara a astepta nimic in schimb, atunci destinul nostru va avea un rost pe pamant. Organizez FITS de 29 de ani; am plecat de la trei tari si opt spectacole, iar la prima editie una din tarile care au participat a fost Moldova. (…) Am primit nenumarate insemne de-a lungul timpului si pe toate le iubesc ca pe un dar pentru viitor”, a spus Constantin Chiriac, directorul TNRS si presedintele FITS.
Universitarul sibian a anuntat si faptul ca va demara, alaturi de universitarii moldoveni, un proiect prin care studentii si profesorii Academiei din Moldova sa aiba, an de an, un dialog european prin intermediul structurilor construite de-a lungul timpului la Sibiu – Bursa de Spectacole, Platforma Doctorala, Programul de Voluntari.

„Omul care pune in scena motoarele culturii”

In cadrul ceremoniei, au luat cuvantul reputati reprezentanti ai mediului academic si cultural din Republica Moldova.
„Este un eveniment festiv si un eveniment firesc, totodata, un eveniment prin care se consfintesc niste legaturi create de mult timp, legaturi manageriale, didactice, artistice si academice, cu omul, artistul, managerul Constantin Chiriac. Prin evenimentul de astazi, Academia de Muzica, Teatru si Arte Plastice din Chisinau nu doar onoreaza si celebreaza o personalitate marcanta in domeniu, dar traseaza niste directii, stabileste niste repere demne de urmat. (…) Este omul care stie sa aduca aceeasi pasiune si entuziasm in domeniul calificarii si organizarii si stie, deopotriva, sa aduca rigoare si buna functionare a infrastructurii ce se afla in spatele scenei. Este omul care pune in scena motoarele culturii, este managerul vizionar care stie sa priveasca spre orizont si sa-l apropie si pentru altii. Minte sclipitoare si inima generoasa, care nu conteneste sa inspire oameni, sa mobilizeze noi parteneri si sa genereze proiecte noi ”, a spus Petru Hadarca, directorul general al Teatrului National „Mihai Eminescu” din Chisinau.
La ceremonia de la Chisinau a fost prezent si Alexandru Grecu, presedintele Uniunii Teatrale din Republica Moldova: „Ceea ce tine de noutatea pe care ai adus-o, este capacitatea ta de a-l conjuga pe Stanislavski, Brecht, intr-un numitor comun care se numeste Constantin Chiriac. Acest lucru cred ca te denumeste pe tine ca actor. (…) Cred ca mai mare ambasador Romania nu a avut si cred ca trebuie sa ai titlul de ambasadorul tuturor timpurilor. Pentru ca ceea ce faci tu in plan international pentru ca Romania sa aiba acel nume pe care cred eu ca si l-a castigat si datorita a ceea ce faci tu este exceptional”.
Prof. univ. dr. Svetlana Tartau, decanul Facultatii de Arta Teatrala, Coregrafica si Multimedia, prof. univ. dr. Angelina Rosca, maestru in Arta, sefa catedrei Studii teatrale si scenografie, alaturi de alte personalitati ale mediului academic din Republica Moldova au fost prezenti la ceremonie. Gazda ceremoniei a fost lectorul universitar Ianos Petrascu.
Constantin Chiriac a donat o serie de carti de specialitate Bibliotecii Academiei de Muzica, Teatru si Arte Plastice din Republica Moldova.

Al doilea titlu de DHC in anul 2021

Este pentru a doua oara in decursul anului 2021, cand Constantin Chiriac primeste titlul de doctor honoris causa din partea unei academii din Republica Moldova. In luna septembrie, directorului TNRS si presedintelui FITS i-a fost acordat titlul de doctor honoris causa al Academiei de Stiinte Economice din Moldova, pentru merite deosebite in promovarea culturii si a artei.
Constantin Chiriac a mai fost distins in anul 2008 cu titlul de doctor honoris causa – Visiting professor in perioada 2008-2013, la Leeds Metropolitan University, UK; in 2018 – doctor honoris causa al Universitatii de Vest, Timisoara, si in 2020, cu titlurile de doctor honoris causa de catre Universitatea Nationala de Arte George Enescu, Iasi, si Academia de Muzica, Teatru si Arte Plastice, Chisinau.