Teatru si Film

Alexandru Grecu i-a inmanat lui Constantin Chiriac insemnele DHC. Parteneriat intre Sibiu si Chisinau pentru sustinerea studentilor si actorilor din Moldova

Alexandru Grecu, presedintele Uniunii Teatrale din Republica Moldova si fondatorul si directorul Teatrului „Satiricus Ion Luca Caragiale” din Chisinau, i-a inmanat duminica, la Sibiu, lui Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului National „Radu Stanca” Sibiu si presedintele Festivalului International de Teatru de la Sibiu, insemnele titlului de doctor honoris causa al Academiei de Muzica, Teatru si Arte Plastice din Republica Moldova. Ceremonia de acordare a titlului a avut loc saptamana trecuta, cu participarea online a directorului TNRS, iar duminica, Alexandru Grecu a fost prezent la Sibiu special pentru a inmana diploma si insemnele titlului.
Presedintele Uniunii Teatrale din Republica Moldova a fost invitat si la premiera spectacolului „Trei surori”, de A. P. Cehov, regia Andreea si Andrei Grosu, care a avut loc duminica pe scena TNRS.

Punte cu dublu sens

Cele doua personalitati ale lumii teatrale din Romania si Moldova au reafirmat dorinta lor de a continua si de a intensifica colaborarile si proiectele care vin in sprijinul studentilor si al actori de peste Prut.
Tineri din Republica Moldova au urmat si in anii trecuti studii de specialitate in cadrul Departamentului de Arta Teatrala al Universitatii „Lucian Blaga” din Sibiu, iar acum activeaza in teatre prestigioase din Chisinau.
„Va multumim pentru tot aportul pe care il aduceti in miscarea teatrala. Zeci de colective vin aici, in cadrul Festivalului, avem studenti care si-au finalizat studiile la Sibiu si care acum muncesc in doua teatre, in Satiricus Ion Luca Caragiale si in Teatrul Luceafarul din Chisinau. Tocmai pentru ca au invatat aici, sunt pilonii care reunesc in jurul lor tinerii actori, sunt actori care vor anume sa munceasca alaturi de acesti absolventi de la Sibiu, tocmai fiindca au ce invata de la ei”, a declarat Alexandru Grecu.
Constantin Chiriac si-a exprimat intentia de a continua aceste proiecte si de a le extinde, astfel incat tot mai multi tineri sa poata beneficia de ele, precum si disponibilitatea de a pregati spectacole in parteneriat intre TNRS si teatrele din Chisinau.
„Tin ca studentii sa aiba o sansa, cum voi nu ati avut, a trebuit sa mergeti la Moscova si sa veniti mult, mult mai tarziu incoace. Acum s-au deschis portile. Numai ca, din pacate, si ele sunt deschise doar partial. Vom continua si vom gandi an de an cate un proiect, asa cum am facut in 2018. Eu sunt dispus sa facem spectacole in parteneriat Satiricus – TNRS, sa le oferim tinerilor din Moldova sansa sa fie prezenti si la Festivalul International de Teatru de la Sibiu”, a declarat Constantin Chiriac.
„Tinem foarte mult la ceea ce faceti dumneavoastra si vreau sa va spun ca daca macar un politician din Romania sau Moldova ar fi facut doar 10% din cat ati facut dumneavoastra in teatru, eu cred ca Romania si Moldova ar fi avut alt prezent si alt viitor”, a spus Alexandru Grecu.
Constantin Chiriac a vorbit si despre importanta legaturii de prietenie dintre Romania si Moldova.
„In primul rand trebuie sa vorbim de prietenie si de punte care are dublu sens si de legatura care tine de egalitate de sanse. Nici pe departe cand mergem in Moldova, nu trebuie sa avem perceptia ca mergem la fratele nostru mai mic si mai sarac. Daca oameni din toate domeniile, din politica, nu vor invata acest lucru, in mod cert basarabenii se vor orienta spre alte zari. Este un lucru extrem de important si tin sa semnalizez acest lucru”, a mai spus Constantin Chiriac.
Intre mediul teatral din Sibiu si Chisinau exista o stransa colaborare care dureaza de ani de zile, concretizata prin turnee si prezente reciproce la marile festivaluri.