Comunicate

Cu „Vedeta populara”, traditia merge mai departe!

Pe 6 iunie, la TVR 1, aflam ultimul concurent calificat in semifinala „Vedeta populara”. Iuliana Tudor ne asteapta duminica, de la ora 21:00, sa petrecem o seara de neuitat, cu muzica buna, voci unice si traditii de nepretuit ale romanilor.

Multi concurenti tineri au venit in acest sezon la „Vedeta populara”. Unii cu o experienta impresionanta, in ciuda varstei, altii – la inceput de drum. De cele mai multe ori, in spatele succesului lor sta un parinte sau un bunic care si-ar fi dorit sa cante, dar nu a fost sa fie pentru ei. Fac insa eforturi pentru generatia urmatoare. Numeroase familii nu renunta la traditii si la folclor, iar rezultatele le vedem pe scena, la „Vedeta populara”, in fiecare duminica seara.

Din aceasta categorie de pastratori ai traditiei si folclorului romanesc face parte si o tanara banateanca, de 23 de ani, studenta la Stiinte Economice. Mama ei si-ar fi dorit sa urmeze o cariera in muzica, dar nu a avut posibilitati. Fiica insa i-a mostenit talentul si cu sustinerea mamei, urmeaza si canto la o scoala de arte din Resita. Daca va reusi sa fie ea cea de-a sasea semifinalista la „Vedeta populara”, vedem duminica seara, la TVR 1, cand Iuliana Tudor ne primeste cu bratele deschise in familia celor care iubesc traditia si folclorul romanesc. Concurentii sunt acompaniati de aceasta data de Orchestra Rapsodia Bihoreana, dirijor Liviu Butiu.

Tot dintr-o familie muzicala vine si o tanara de 24 de ani, profesoara de educatie muzicala in Targu Mures. De mica i-a placut mult sa cante, asa incat mama chiar ajunsese sa o roage sa mai si taca din cand in cand. Fost tobosar, tatal ei a renuntat la muzica pentru o alta cariera. Fratele ei studiaza tot muzica si canta la clarinet, caval si saxofon. Mureseanca viseaza sa inregistreze impreuna cu fratele ei, dar pana atunci vrea sa dovedeasca de ce e in stare la „Vedeta populara”.

Si tot pentru ultimul loc in semifinala concursului de talente din folclorul romanesc lupta si o moldoveanca din Neamt, fascinata de cantecele si uraturile bunicului, o viitoare doctorita stomatolog, care studiaza si canto, si un pitestean atat de pasionat de muzica lautareasca olteneasca veche, incat lucrarea lui la masterul de etnologie, antropologie culturala si folclor este, evident, tot despre lautari.

Sunt ultimii cinci concurenti care intra in cursa pentru semifinala „Vedeta populara” si premiul de 100.000 de lei. Cu totii isi doresc sa impresioneze juriul „Vedeta populara”, dar numai unul va se va califica mai departe. Duminica seara, la TVR 1, la finalul celor doua ore de concurs, Iuliana Tudor ne va anunta castigatorul. „Vedeta populara” este, ca de obicei, la TVR 1, iar romanii de peste granita o pot urmari simultan, la TVRi si TVR Moldova.