Home » O actrita fermecatoare la „Reteaua de idoli”: Tora Vasilescu
Comunicate

O actrita fermecatoare la „Reteaua de idoli”: Tora Vasilescu

„Eram complexata de oamenii cunoscuti”
Invitata Irinei Pacurariu in editia de duminica, 6 iunie, de la ora 18:00 (in reluare luni, 7 iunie, de la ora 21:00), la TVR 2, este un nume apreciat si respectat in lumea artistica.

Filmata acasa, la Buftea, in locul sau favorit unde se afla gradina in care cultiva flori, fructe si legume, actrita Tora Vasilescu a raspuns fara inhibitii la intrebari legate de profesie, familie, dar si despre experienta COVID. Dupa o cariera de peste 45 de ani, in care a jucat in filme, seriale si spectacole de teatru si a fost distinsa de trei ori cu Premiul pentru Interpretare al Uniunii Cineastilor din Romania, artista a adunat multe povesti.

„Conversatia cu Tora Vasilescu poate fi, asa cum o spune chiar ea, „arborescenta”, e cu ras, e cu emotie, cu dus-intors printre amintiri si cu concluzii despre viata. La 70 de ani, actrita e tonica, e tanara in cel mai plin sens al cuvantului, iar in cei peste zece ani petrecuti in casa din Buftea, alaturi de sotul francez de origine croata, gradina in care cultiva flori, fructe si legume i-a devenit locul favorit pe lumea asta. Locatie de filmare: acasa la Buftea”, spune Irina Pacurariu.

A absolvit ca sefa de promotie Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti, in anul 1976, la clasa profesoarei Eugenia Popovici. In acelasi an, actrita Tora Vasilescu primeste premiul ACIN pentru rolul Maria din filmul „Cursa”, al regizorului Mircea Daneliuc. Drumul spre succes nu a fost deloc simplu, desi de mica isi afirmase vocatia, placandu-i sa recite si sa cante in fata publicului.

„Irina Pacurariu: Ati intrat la teatru, in Bucuresti… Cand ati ajuns prima data erati doar fericita posesoare a unui premiu national la recitat…
Tora Vasilescu: Luam tramvaiul in sens invers… nu prea stiam stanga-dreapta, era complicat sa ma descurc intr-un oras care mi se parea infricosator. Eram complexata de oamenii cunoscuti, ma uitam la geamurile luminate dupa care banuiam ca locuiesc privilegiati cu care nu voi ajunge vreodata sa ma intalnesc….
Irina Pacurariu: Cand ati inceput sa deveniti cineva?
Tora Vasilescu: Nu m-a gandit asa, m-a ferit Dumnezeu sa ma cred cineva… Primesc greu laudele, acum am ajuns la concluzia ca trebuie sa multumesti pentru tot ce ai obtinut… Am iubit si teatrul si filmul, acum mai mult filmul parca si e o mare bucurie sa revad filmele din tinerete, sa imi amintesc replici”.