Comunicate

Cum a ajutat Romania la salvarea tezaurului Poloniei, duminica, la ‘Omul si timpul’

1091 de lazi cu lingouri de aur, 95 de saci cu monede in valoare de 87 de milioane de dolari si multe alte valori poloneze au tranzitat Romania in septembrie 1939. Vedem cum, in cel de-al patrulea episod al seriei, „Aurul Poloniei”, pe 14 martie de la 16:30, la TVR 1.

In toamna anului 1939, la scurt timp dupa incheierea Pactului Ribbentrop-Molotov de catre Germania nazista si Uniunea Sovietica, cele doua puteri totalitare au inceput sa-si imparta zonele de ocupatie si influenta. Polonia a fost prima pe lista neagra si, dupa mijlocul lunii septembrie a aceluiasi an, a disparut, practic, de pe harta. Refugiati, deportati, oameni ramasi pe drumuri – o suferinta pe care nicio carte de istorie nu a putut vreodata sa o redea in toata puterea ei. Editia din 14 martie a emisiunii „Omul si timpul” vorbeste, insa, despre un fapt mai putin cunoscut – evacuarea tezaurului Poloniei, pentru a se impiedica astfel rechizitionarea lui de catre armata germana de ocupatie. Cum s-a derulat operatiunea si care a fost contributia Romaniei la salvarea tezaurului polonez aflam alaturi de Rafael Udriste, duminica, de la 16:30, la TVR 1.

Cum Cehoslovacia se afla sub ocupatie germana inca din martie 1939, iar Ungaria era aliata lui Hiter, tezaurul Poloniei nu putea fi evacuat decat prin Romania. Astfel a inceput odiseea celor 1091 de lazi cu lingouri de aur si 95 de saci cu monede in valoare de 87 de milioane de dolari la cursul vremii, dar si a celor 300 de tapiserii de matase, brodate cu fire de aur si argint, de o valoare inestimabila, a sabiei de incoronare a regilor polonezi si a multor altor valori evacuate din Castelul Wawel din Cracovia. Obiecte de arta de mare valoare, documente, dar si 80 de tone de aur aflat in trezoreria Bancii Nationale a Poloniei au fost expatriate in graba si mare secret, pentru a nu fi confiscate ca prada de razboi.

Traian Borcescu, ofiter in cadrul Serviciului de Informatii Speciale, a participat la operatiunea de traversare a acestor valori prin Romania. In 2003, Traian Borcescu spunea intr-un interviu: „Am lucrat la Statul Major General si am colaborat indeaproape cu colonelul Diaconescu, care era responsabil cu supravegherea transferului populatiei si autoritatilor din Polonia in Romania. Polonezii erau mai mult prieteni cu ungurii, si totusi, ei nu i-au ajutat. Singurii care i-au ajutat atunci am fost noi. Si, la indemnul franco-englez, si-au trimis comoara prin Romania. Armand Calinescu a acceptat, cu conditia ca soldatii polonezi sa fie dezarmati la frontiera si sa nu existe agenti straini in convoi. Atat de mare a fost secretul, ca in ziua aceea nici rusii, nici nemtii nu stiau prea bine ce se petrece. Pentru ca transportul putea fi atacat”.
Impartit in trei parti si transportat in toate colturile lumii, tezaurul Poloniei a fost, dupa razboi, recuperat integral de statul polonez. Cu siguranta, fara ajutorul romanesc, salvarea acestuia nu s-ar fi putut realiza. Cum a contribuit tara noastra, unde a fost depozitat aurul polonez si ce decizii istorice au fost luate in acea toamna a lui 1939 aflam in cea de-a patra editie a seriei „Omul si timpul”, difuzata in premiera la TVR 1 duminica, 14 martie, de la ora 16:30.

***
Situatii exceptionale, mai putin cunoscute, din istoria recenta a tarii noastre, sunt cercetate si dezvaluite in noua emisiune-document a Televiziunii Romane. Structurata sub forma unei serii de cinci episoade ce poarta semnatura realizatorilor Ruxandra Tuchel si Rafael Udriste, „Omul si timpul” ne introduce in intrigile demne de filme hollywoodiene ale politicii romanesti, interne si internationale, din perioada interbelica si anii comunismului. Din 21 februarie, in fiecare duminica, de la ora 16:30, TVR 1 difuzeaza seria „Omul si timpul”.

Cele cinci editii ale emisiunii pun in dezbatere subiecte precum tesatura de uneltiri din jurul lui George Enescu, asa cum iese la iveala din dosarele Securitatii statului comunist, incercarile succesive si rivale ale Germaniei naziste si ale Aliatilor de a influenta politic si economic Romania la finalul anilor ’30, legaturile lui Carlos Sacalul cu regimul Ceausescu, povestea tezaurului polonez care, in 1939, dupa invazia nazista a Poloniei, a reusit sa fie salvat cu ajutorul regatului Romaniei, inca neutru la acel moment. Inregistrarile editiilor difuzate deja sunt disponibile pe canalul oficial de Youtube al TVR.