Comunicate Psihologie

Cum functioneaza auto-motivarea?

Motivarea de sine sau auto-motivarea, este, in forma sa cea mai simpla, forta care te determina sa realizezi lucruri si sa atingi anumite obiective.

Potrivit cunoscutului psiholog roman Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI), subiectul auto-motivarii este departe de a fi simplu in sensul ca, oamenii pot fi motivati de multe lucruri, atat interne, cat si externe, cum ar fi dorinta de a face ceva, de a obtine dragostea cuiva, nevoia de sanatate, de bani, socializare, implinirea unor principii si valori personale etc. De obicei, motivarea apare ca rezultat al imbinarii mai multor factori.
“Daca intelegem cum si de ce sunt motivati oamenii, ii putem incuraja sa fie cat mai buni in viata si la locul de munca. Cu cat oamenii sunt mai motivati sa aiba succes si sa isi atinga obiectivele stabilite, cu atat mai mult va creste increderea acestora in propriile abilitati. Abilitatea de a ne declansa si mentine motivatia este foarte importanta deoarece ea ne determina sa beneficiem de oportunitati si sa ne aratam angajamentul fata de ceea ce dorim sa realizam. Motivarea este ceea ce ne impinge sa ne atingem obiectivele, sa ne simtim mai impliniti si sa ne imbunatatim calitatea generala a vietii. Intelegerea si dezvoltarea auto-motivarii ne poate ajuta sa preluam controlul asupra multor aspecte ale vietii noastre”, explica psihologul Laura Maria Cojocaru.

Cum ne … auto-motivam?
Motivarea reprezinta unul dintre cele trei domenii ale abilitatilor personale care fac parte integranta din conceptul de inteligenta emotionala.
Exista patru elemente care definesc auto-motivarea:
– dorinta personala de a realiza, imbunatati sau de a indeplini anumite standarde;
– angajamentul fata de obiectivele personale sau organizationale;
– initiativa, definita ca „disponibilitatea de a actiona asupra oportunitatilor”;
– optimismul, capacitatea de a continua si de a-ti urmari obiectivele in ciuda blocajelor de moment. Acest aspect este strans legat de rezilienta.

Pentru a ne imbunatati motivarea de sine, este, prin urmare, util sa intelegem mai multe despre aceste elemente aspecte. Astfel, psihologul afirma ca dorinta personala, angajamentul fata de obiective, initiativa, optimismul sau rezilienta sunt elementele principale ale procesului de auto-motivare.

1. Dorinta personala
“Te-ai putea gandi la o dorinta personala de realizat ca o ambitie sau poate o imputernicire personala. Cu toate acestea, merita sa ne gandim si la aceasta din punct de vedere mental.
Exista doua tipuri de mentalitate, fixa si de crestere: cei cu o mentalitate fixa cred ca talentul este nativ si ca nu ne putem schimba nivelul de abilitati si cei cu o mentalitate de crestere cred ca isi pot imbunatati abilitatile prin munca si efort. Cercetarile arata ca, cei care cred ca se pot imbunatati – adica cei cu mentalitate de crestere – au mult mai multe sanse de succes in orice sfera aleg. O mentalitate de crestere este, prin urmare, un element important in dorinta personala de a reusi”, sustine psihologul Laura Maria Cojocaru.

2. Angajamentul fata de obiective
Exista cercetari considerabile care arata ca stabilirea obiectivelor este de o importanta cruciala pentru bunastarea noastra generala. Cu siguranta ca, daca nu tintesti catre nimic, viata pare usoara, dar nu-ti aduce multumire interioara pe termen lung. Majoritatea dintre noi avem nevoie de ceva in viata noastra spre care sa tintim pentru a ne simti utili si cu sens in viata. Constientizarea locului in care dorim sa fim si o intelegere a modului in care intentionam sa ajungem acolo, reprezinta o parte vitala pentru a ramane motivati.

3. Initiativa
“Initiativa este in mod concret capacitatea de a profita de oportunitati atunci cand acestea apar. Este usor sa ezitam si atunci ocazia poate disparea. De asemenea, este important si sa ne asiguram ca luam decizia potrivita pentru noi. Prin urmare, initiativa poate fi considerata o combinatie de curaj si buna gestionare a riscurilor: gestionarea riscurilor este necesara pentru a ne asigura ca identificam oportunitatile corecte pe care sa le luam in considerare si ca acestea prezinta nivelul adecvat de risc pentru noi si curajul este necesar pentru a depasi frica de necunoscut inerenta noilor oportunitati”, declara .

4. Optimism sau rezilienta
“Optimismul este abilitatea de a gandi pozitiv. Rezilienta la frustrare este abilitatea de „a-ti reveni” dupa ce ai intampinat un obstacol si de a ramane pozitiv si motivat in fata provocarilor. Cele doua sunt strans legate, desi nu sunt exact aceleasi. Oamenii rezilienti isi folosesc capacitatea de a gandi ca o modalitate de a gestiona raspunsurile emotionale negative la evenimente. Cu alte cuvinte, ei folosesc gandirea pozitiva sau rationala pentru a examina si, daca este necesar, pentru a depasi reactiile pe care inteleg ca s-ar putea sa nu fie in intregime logice. De asemenea, sunt pregatiti sa ceara ajutor daca este necesar – precum si sa ofere propriul lor ajutor cu generozitate celor care au nevoie”, afirma psihologul.
Efectele pozitive ale auto-motivarii
Auto-motivarea si mentinerea ei inseamna:
1. o imbunatatire a increderii in sine
2. sporirea autodisciplinei
3. extinderea limitelor personale percepute
4. recompensa emotionala pentru atingerea obiectivelor
5. atingerea intregului potential de care dispunem

Ce este important pentru oamenii pe care doresti sa ii motivezi?
Psihologul Laura Maria Cojocaru afirma ca daca esti responsabil pentru motivarea altora, propria auto-motivare conteaza in doua moduri. In primul rand, e bine sa fii motivat sa continui sa aplici tehnici pana cand vei gasi ceea ce functioneaza cel mai bine pentru echipa ta. In al doilea rand, este important sa te asiguri ca motivarea ta se bazeaza pe intentii corecte. Daca pur si simplu incerci sa ii fortezi pe ceilalti sa realizeze ceea ce doresti sa faci, fara a lua in considerare propriile lor nevoi si valori, vei ajunge la o motivare temporara si nu vei obtine rezultatele asteptate.
“Pentru a-i motiva pe ceilalti, cauta sa intelegi ce ii va determina sa ia masurile adecvate. Acest lucru necesita timp pentru a intelege ceea ce este important pentru oamenii pe care doresti sa ii motivezi. Apoi, utilizeaza aceste cunostinte pentru a crea sisteme motivante la locul de munca. In unele cazuri, este posibil sa nu poti motiva in mod egal fiecare persoana din echipa ta. Este posibil sa fie necesar sa fii creativ si sa gandesti in termeni netraditionali cu privire la modul de a-i face pe oameni sa se dezvolte cu privire la ceea ce trebuie sa realizeze. Motivarea de sine este benefica si, prin urmare, este esential sa afli modalitati care te pot ajuta in realizarea acesteia.Gandirea pozitiva este cruciala pentru a obtine motivarea de sine. Vei fi de asemenea motivat daca iti planifici si clarifici obiectivele pe termen lung. Acest lucru te va ajuta sa depasesti obstacolele intampinate pe drumul spre atingerea si realizarea obiectivelor propuse”, conchide psihologul Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI).
Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI) si presedinte si fondator al Asociatiei ”Generatia Iubire” este Psihoterapeut si Trainer in Programare Neuro-Lingvistica. A studiat natura mintii umane urmand 9 formari profesionale cu abordari diferite – psihoterapie integrativa, hipnoza clinica, relaxare si psihoterapie ericksoniana, psihoterapie de cuplu si familie, psihologie clinica, neuro-programare lingvistica, terapii florale Bach, consultant Panorama Sociala, instructor international yoga. De peste 12 ani ghideaza oamenii atat in sedinte individuale cat si de grup si organizeaza cursuri si traininguri in Romania, cu scopul de a-i face pe oameni sa-si acceseze si utilizeze la potential maxim resursele interioare.