Sport

Cum sa faci Yoga Online de acasa? Ghid practic pentru debutanti

Modul de munca prelungit, conditiile stresante, lipsa timpului liber si doi ani de izolare din cauza pandemiei Covid-19 reprezinta factori principali pentru care aproape 6 din 10 romani sunt supraponderali. Mai mult, tot mai multi oameni dorm in medie 6 ore pe noapte, alimentatia lor se limiteaza la produse prelucrate si lipsite de nutrienti, iar lipsa de energie, starile de anxietate si depresia pot fi puse pe seama acestui stil de viata haotic pe care tot mai multi oameni il traiesc.
Dana Tupa, unul dintre cei mai cunoscuti profesori de yoga din Romania, subliniaza ca, deoarece suntem expusi la stres si la stiluri de viata dezorganizate, este important sa ne gasim cateva obiceiuri sanatoase pentru a ne ajuta sa ramanem energici si echilibrati, din punct de vedere psiho-emotional.
“Practicarea yoga poate fi unul dintre aceste obiceiuri sanatoase, deoarece ea poate ajuta la combaterea simptomelor stresului si poate imbunatati calitatea somnului. De asemenea, este nevoie de o alimentatie sanatoasa si echilibrata, cu multe legume proaspete, fructe si alimente complete, si asta doar pentru a ne mentine corpul sanatos si energic. Una din caile catre o viata sanatoasa este sa incerci sa petreci mai mult timp in natura si sa te bucuri de momentele de relaxare si de interiorizare, incurajandu-te sa gasesti echilibrul in viata ta”, declara profesorul international de yoga Dana Tupa, fondatoarea PURNA Yoga – prima scoala de yoga din Romania acreditata de Yoga Alliance din Statele Unite.

7 sfaturi utile care pentru a te apuca de yoga din confortul casei
Profesorul de yoga Dana Tupa considera ca, inainte de a ne apuca de yoga online din confortul casei si a ne bucura de o experienta pozitiva, este imperios necesar sa respectam 7 pasi simpli:
1. Stabileste-ti obiectivele si scopurile. Inainte de a incepe sesiunile de yoga online de acasa, respira adanc si gandeste-te la obiectivele si scopurile pe care doresti sa le obtii. Acestea pot: fi imbunatatirea flexibilitatii, reducerea stresului, eliminarea anumitor dureri de spate etc. Asadar, este important sa ai clare obiectivele si scopurile pe care doresti sa le atingi, inainte de a face yoga online de acasa.
2. Cauta un instructor profesionist. Un instructor bun va sti cum sa se adapteze la nivelul tau de abilitati si limite, sa te motiveze, sa te incurajeze si sa te ajute sa obtii cele mai bune rezultate. De asemenea, un instructor bun va trebui sa fie capabil sa iti dea sfaturi individualizate despre ce solutii si secvente te pot ajuta sa ajungi la scopul tau.
3. Alege un spatiu adecvat. Pentru a te bucura de o sesiune de yoga online de acasa, este important sa pregatesti un spatiu confortabil. Sunt suficienti chiar si 4-5 metri patrati. Acest spatiu trebuie sa fie curat si aerisit. Tine cont ca vei petrece aproximativ o ora acolo, asadar scopul este sa te simti relaxat si sa te bucuri de experienta ta de yoga. Asigura-te ca ai un covoras yoga de practica confortabil si pe care sa nu aluneci, pentru inceput. Totodata, utilizeaza remedii naturale pentru a-ti imbunatati experienta de yoga online acasa. Acest lucru poate include mirosuri relaxante precum uleiul esential de lavanda, care te ajuta sa elimini stresul, sa te concentrezi mai bine.
4. Foloseste un echipament corespunzator. Desi poate fi tentant sa eviti investitia in echipamente pentru a face yoga de acasa, aceasta este o idee gresita. Cumpara o saltea calitativa de yoga si haine adecvate, care permit corpului sa se miste liber. Doua caramizi de yoga, un bolster, o paturica si o curea yoga, reprezinta necesarul minim al dotarilor, pentru o practica buna.
5. Practica yoga in mod regulat. Incurajeaza-te sa-ti stabilesti un program regulat si sa te asiguri ca esti consistent in practica ta. Planifica-ti sesiunile de yoga in prealabil, astfel incat acestea sa devina un obicei si un mod de viata. A face yoga in mod regulat este cea mai buna modalitate de a te bucura de beneficiile sale. O sesiune regulata de yoga poate ajuta la eliberarea anxietatii, echilibrarea stresului fizic, emotional si la calmarea mintii.
6. Uita de telefonul mobil. In timp ce practici yoga online, asigura-te ca esti constient de gandurile tale si nu te lasa distras de notificarile telefonului mobil. Pune-l pe silentios, intr-un loc ferit si bucura-te in voie de beneficiile yoga, din confortul casei tale.
7. Asculta-ti propriul corp, respecta-ti limitele. Oricine poate practica yoga de acasa, dar trebuie sa isi amintesti mereu ca progresul apare in timp. Nu forta niciodata corpul sa faca miscari prea grele sau prea complicate, pentru ca te poti accidenta destul de usor. Nu incerca sa faci yoga mai repede si mai intens decat iti permite corpul in acest moment. Ar trebui sa inveti sa fii atent la propriul corp pentru a vedea ce este mai bine pentru tine si ce este prea mult. Exista o regula de aur: practica la limita inconfortabilului dar nu intra in zona de durere, pentru ca poti rani articulatiile.

Dana Tupa este Expert Yoga Teacher si Educatie Continua, acreditat la Yoga Alliance USA, cu cea mai inalta calificare, de expert E-RYT500, YACEP. Este si Fondatorul PURNA Yoga, prima scoala de yoga din Romania acreditata la acelasi for international, scoala care a scos, in 2014, primii instructori yoga din Romania, acreditati international. A participat la multiple cursuri yoga pe diferite ramuri (Hatha, Kriya, Kundalini, Pranayama, Yantra, Laya, Nidra Yoga), alaturi de profesori si maestri din Romania si din strainatate (India, Tailanda, Elvetia, Italia, UK, Turcia, Statele Unite ale Americii). Este master NLP, a studiat Strategic Interventions, cu Tony Robbins si Chloe Madanes. A urmat cursuri de Vipassana in Chiang Mai, Tailanda, participand si la seminarii cu Dalai Lama in Elvetia si India. A sustinut cursuri de yoga si seminarii, atat in Romania, cat si in Thilanda, cel mai de succes dintre ele, considerandu-l a fi, Yoga Scopului, un mix de tehnici yoga foarte puternice, NLP, meditatie si vizualizare.