Se presupune ca ne aflam in cea mai „minunata perioada a anului!” Sezonul sarbatorilor – care pare sa inceapa din ce in ce mai devreme pe masura ce trec anii – se recunoaste si prin mesele festive, delicioase si mai numeroase decat in alte perioade ale anului. Aceste zile de sarbatoare par ca incurajeaza supraalimentarea, comportamentul sedentar si consumul de alimente bogate in calorii.
Poate fi o perioada dificila daca esti la dieta sau incerci sa urmezi o dieta sanatoasa. Impreuna cu stresul care poate sa apara in perioada de sarbatori si cu alimentele bogate in calorii, devine foarte dificil sa nu mananci mai mult decat ai nevoie. Apoi, dupa revenirea in ianuarie la rutina obisnuita, incepi sa te simti rau si vinovat pentru kilogramele in plus.
“Mancarea nu este doar energie si nutrienti. Este si o parte importanta din cultura sarbatorilor noastre si contribuie la bunastarea sociala, familiala si emotionala. Nu este intotdeauna vorba doar despre nevoia de a manca. Pentru unii oameni, doar a fi cu familia in timpul sarbatorilor este suficient pentru a-i determina sa manance in exces”, afirma psihoterapeutul Angela Nutu.
Traditiile si obiceiurile, modelele culturale comune de sarbatoare ne influenteaza puternic modul de alimentatie in perioada sarbatorilor de iarna. Asa cum orice zi de nastere vine cu un tort, Pastele cu carnea de miel, la romani Craciunul are din plin carne de porc si cozonaci. Si chiar daca in mod normal obisnuim sa le evitam, este foarte dificil sa treaca sarbatorile de iarna fara ele, pentru ca majoritatea dintre noi avem amintiri puternice din copilarie legate de mesele imbelsugate de Craciun, pentru care mamele si bunicile noastre se pregateau cu multe zile inainte.
Mesele de sarbatori reunesc oamenii, imbunatatesc starea de spirit, si pot avea multe alte efecte pozitive, dar numai daca respectam masura potrivita atunci cand mancam. Si deoarece acest lucru este mai usor de spus decat de facut, iata cateva sfaturi utile care te vor ajuta sa rezisti tentatiei de a manca in exces de sarbatori.
• Nu sari peste mese – saritul peste mese poate parea o modalitate buna de a reduce cantitatea de calorii pe care o consumi, dar este foarte probabil sa ajungi sa mananci mai mult. Incearca pe cat posibil sa iti pastrezi programul obisnuit de masa, chiar daca programul activitatilor este diferit in perioada sarbatorilor.
• Urmareste portiile – am fost crescuti in ideea “mananca tot din farfurie”. Daca insa ti-ai propus sa nu te ingrasi in perioada sarbatorilor, straduieste-te sa mananci doar jumatate din ceea ce ai in farfurie.
• Mananca incet- esti unul dintre acei oameni care isi umplu farfuriile cu atatea bunatati si le mananca de parca ar fi un concurs? Este bine sa stii ca poate dura intre 15 si 20 de minute pana creierul tau transmite stomacului semnalul ca esti plin si ca trebuie sa incetezi sa mananci. Si daca nu esti atent, in aceasta perioada de timp poti ajunge foarte usor sa mananci peste masura.
• Fa miscare! Exercitiile fizice nu sunt bune doar pentru sanatatea ta fizica, ci si pentru sanatatea ta mentala! Chiar si un antrenament scurt poate stimula organismul sa produca endorfine – hormonii care iti dau o stare de bine. Asta te va ajuta si sa stai departe de mancatul in exces.
“Este important si sa nu pui foarte multa presiune pe tine. Bucura-te de sarbatori, in timp ce iti pui si limite serioase. Este suficient sa iti iei ca puncte de reper in care sa dai frau liber poftelor ziua de Craciun si ziua de Revelion. Nu ai nevoie sa iei in calcul toata perioada care se intinde intre cele doua zile de sarbatoare”, te sfatuieste psihoterapeutul Angela Nutu.
Angela Nutu este Psihoterapeut si unul dintre cei mai cunoscuti si bine pregatiti traineri din Romania, Vicepresedinte al Asociatiei Romane de Hipnoza. Are experienta de peste 10 ani in domeniul comunicarii si al instruirii adultilor si de peste 15 ani in domeniul antreprenoriatului si al afacerilor. Membru Fondator al Asociatiei Romane de Coaching, Formator acreditat ANC, Trainer acreditat NLP si Psihoterapeut.
Adauga comentariu