Home » Cum sa scapi de frica de abandon
Comunicate Psihologie

Cum sa scapi de frica de abandon

Teama de abandon este, fara indoiala, una dintre cele mai frecvente si mai daunatoare forme de anxietate si una dintre cele mai puternice manifestari de autosabotare si suferinta emotionala.
Persoanele cu frica de abandon au tendinta de a afisa comportamente si modele de gandire care le afecteaza profund relatiile personale. In consecinta, teama de abandon poate fi devastatoare.
In cazul in care suferi de aceasta afectiune psihologica este aproape imposibil sa mentii relatii sanatoase pe durate lungi de timp. Aceasta se poate asemana cu o frica paralizanta, care iti va sabota involuntar relatiile interumane.
Despre teama de abandon, hipnoterapeutul Eugen Popa, presedintele Asociatiei Romane de Hipnoza, afirma “ Traumele legate de abandon includ, de multe ori, rani vechi, adesea experimentate in copilarie, cand parintii au fost indisponibili din punct de vedere emotional sau, in cazuri extreme, cand s-a resimtit pierderea unui parinte. Sentimentul de nesiguranta si anxietatea, care pot acompania aceasta teama, duc adesea la consumul de substante si la comportamente abuzive, sabotand, astfel, intimitatea si siguranta pe care ti le doresti in relatii.”

Cele 4 semne cheie care iti arata suferi de teama de abandon:
Frica intensa: Ai putea observa o frica coplesitoare de a fi lasat singur, chiar si pentru o perioada scurta. Aceasta este adesea insotita de anxietate si suferinta.
Dificultati in relatii: S-ar putea sa ai dificultati in a avea incredere in ceilalti, temandu-te ca te vor parasi. Acest lucru poate duce la dificultati in a forma si mentine relatii.
Imagine negativa de sine: Ai putea crede ca nu esti demn de iubire sau atentie, ceea ce duce la sentimente de dispret fata de tine insuti.
Instabilitate emotionala: Schimbari de dispozitie sau reactii emotionale bruste si intense pot fi o aparitie frecventa.

Milioane de oameni se lupta cu teama de abandon in relatia de cuplu. Poate este cea mai evidenta manifestare a acestei traume. Cand vine vorba de relatii, poti recunoaste teama de abandon daca ai mai multe dintre urmatoarele comportamente:
• Te atasezi rapid- chiar si in cazul partenerilor indisponibili emotional sau relatiilor dificile
• Lipsa de angajament deplin si putine relatii pe termen lung
• Ramai in relatii, oricat de nesanatoase ar fi
• Te straduiesti sa pari greu de multumit si cucerit
• Ai dificultati in a experimenta intimitatea emotionala
• Esti adesea gelos si nesigur pe orice apare in viata partenerului tau
• Ai tendinta sa te gandesti prea mult la lucruri pentru a afla semnificatii ascunse
• Esti hipersensibil la critici
• Te obsedeaza orice greseala pe care o faci in relatie
• Esti obsedat de ceea ce gandeste partenerul despre tine
• Iti vezi partenerul ca singura sursa de fericire si implinire

Teama de abandon este o experienta foarte reala si foarte dureroasa, insa daca inveti sa practici autocompasiunea, poti reusi in timp cu rabdare si intelegere, sa depasesti momentele in care se declanseaza. Imbunatatirea imaginii de sine si iertarea sunt de asemenea elemente favorabile construirii stimei de sine si eliminarii fricii de abandon.
Acest proces implica trei elemente principale:
Autocompasiune: in momentele dificile, fii mai bland si mai intelegator cu tine, si mai putin judecator si aspru evaluator. Stiu, acest lucru pare simplu in teorie, dar este mult mai dificil in practica. Retine insa ca, cu cat ai o atitudine mai calda si de acceptare fata de tine insuti si de luptele tale interioare, cu atat te vei simti mai puternic in fata circumstantelor dificile
Constientizare: A fi constient inseamna sa nu te identifici excesiv cu gandurile si sentimentele tale. Cand experimentezi teama de abandon, tendinta este sa ai o multime de ganduri rautacioase fata de tine insuti, perpetuand si dand putere acestei temeri. Imagineaza-ti cum ar fi daca ai putea recunoaste aceste ganduri si sentimente fara a le lasa sa te copleseasca. Ai putea sa ai o atitudine mai blanda fata de tine si sa lasi aceste ganduri sa treaca ca niste nori pe cer in loc sa plutesti printre ele?
Acceptare: Cu cat fiecare dintre noi poate accepta mai mult ca suntem simpli oameni si, la fel ca toti oamenii, vom avea lupte de dus in viata asta, cu atat mai multa compasiune de sine si mai multa forta putem cultiva. Daca iti poti aminti in mod constant ca nu esti singurul si ca suferinta e parte din realitatea vietii, cu atat poti face fata mai usor starilor si sentimentelor de frica de abandon.

“Este nevoie de curaj pentru ca cineva sa fie dispus sa vada ce ii face rau si sa faca fata sentimentelor primare de abandon pe care le-a avut in copilarie, cand nu avea control asupra situatiei sale. Cu toate acestea, daca esti capabil sa faci fata acestor sentimente, te poti elibera esential de multe dintre lanturile trecutului tau si de teama de abandon. Poti deveni un adult sigur pe tine, care este capabil sa creeze noi povesti si noi relatii in care se simte in siguranta, se simte vazut, linistit, iubit si acceptat.” ne asigura Eugen Popa.

Eugen Popa este unul dintre cei mai cunoscuti si bine pregatiti traineri din Romania si presedintele Asociatiei Romane de Hipnoza. De-a lungul carierei s-a specializat atat in metode de terapie si dezvoltare personala Occidentale (Hipnoza, NLP, Mindset, Habits, Psihologie Pozitiva) cat si Orientale (Meditatie, Yoga, Spiritualitate), fiind astazi un trainer holistic in toata puterea cuvantului. Studiile sale l-au purtat pe trei continente, in Europa, Asia si Statele Unite, iar pana in prezent a sustinut conferinte, traininguri si workshop-uri in Thailanda, Statele Unite ale Americii, Brazilia, Turcia, Grecia, Anglia, Germania etc., la care au participat mii de oameni.