V-ati intrebat vreodata de ce gandim si actionam intr-un anumit fel sau altul? Ne nastem cu un anumit temperament, o structura genetica, o retea neurologica, iar factorii externi, cum ar fi cultura si statutul socio-economic, au de asemenea o influenta extraordinara asupra noastra.
Cu toate acestea, cunoscutul psiholog Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI), crede ca un alt factor care ne modeleaza sunt oamenii cu care am interactionat si interactionam de-a lungul vietii.
“Avand in vedere acest lucru, reflectand in urma asupra celor care au influentat persoana care am devenit, putem lua o decizie mai constienta cu privire la influentele pe care dorim sa le lasam sa ne modeleze personalitatea si luarea deciziilor in viata, de acum inainte. Relatiile afecteaza modul in care relationam cu noi insine, cu ceilalti si cu lumea din jurul nostru. Experientele din copilarie, atat in nucleul familial, cat si in afara lui, sunt adesea fundamentale. De asemenea, experientele mai recente cu ei continua sa fie adesea influente. Alti oameni care pot avea un impact de durata sunt: colegii de scoala sau job, prietenii, cei ce apartin culturii orasului si a tarii in care stam sau chiar strainii. Pentru orice relatie, influenta poate fi pozitiva, negativa sau o combinatie a celor doua”, explica psihologul Laura Maria Cojocaru.
Esti genul de persoana care se lasa usor influentata de altii? Esti de acord obiceiurile grupului doar pentru a pastra pacea sau doar pentru a face parte dintr-un grup?
Totodata, specialistul afirma ca daca o persoana este usor de influentat de ceilalti si este de acord cu obieceiurile grupului doar pentru a pastra pacea sau doar pentru a face parte dintr-un grup nu este cu adevarat sincer cu el, deoarece nu permite personalitatii, gandurilor si sentimentelor sale sa iasa la iveala.
“De multe ori este mai dificil sa fii privit ca persoana deschisa sau cea care are un punct de vedere diferit. Daca vrei sa devii stapanul propriei persoane, acesta este un pas pe care va fi nevoie sa-l faci la un moment dat in viata ta. Atunci cand discuti un subiect despre care ai opinii puternice, nu este nimic gresit in a-ti exprima gandurile si sentimentele pe aceasta tema, chiar daca altii nu sunt de acord cu parerile tale. Este sanatos sa ai incredere sa-ti arati sentimentele. Nu este intotdeauna usor, dar daca vrei sa traiesti o viata fericita si sanatoasa, este necesar sa fii autentic. Este nevoie de incredere pentru a fi cel care este in opozitie. Este mult mai usor sa taci sau sa dai din cap in semn de acord. Este nevoie de curaj sa vorbesti, dar atunci cand o faci, te vei simti atat de mandru de tine pentru ca faci asta! Desi este relativ usor sa permiti altora sa te influenteze, nu tot timpul este util sa faci asta tot timpul”, crede specialistul.
Totodata, psihologul considera ca, pentru a iesi din acest scenariu, este necesar sa te inconjori de oameni care sunt deschisi, carora le place sa fie ei insisi. Aceasta ar putea fi: sa te imbraci asa cum vrei, sa ai opinii diferite sau sa mananci doar anumite alimente etc., sa fumezi sau nu, sa-ti placa mai mult vacantele active etc. “Nimeni nu are dreptul sa te judece pentru unicitatea ta. Ar fi de preferat ca ei sa aprecieze ca actiunile tale sunt doar o extensie a adevarului tau”, continua specialistul.
Cum poti reduce influenta pe care altii o exercita asupra ta?
1. Exploreaza-ti gandurile si sentimentele pentru a intelege din ce motiv gandesti intr-un anumit mod. “Cand vine vorba de subiecte de care iti pasa, este imperativ sa fii pe deplin constient de propriile ganduri si sentimente. Fa-ti timp sa reflectezi asupra problemelor care te preocupa. Ca fiinte umane, ne dorim in mod natural sa fim pe placul oamenilor, asa ca acordam o prea mare atentie gandurilor, opiniilor si intereselor lor in detrimentul a ceea ce este specific si potrivit noua insine. Consecinta acestui lucru este ca nu acordam suficienta atentie propriilor noastre ganduri, opinii si interese. Este usor sa fii influentat de altii atunci cand nu stii ce este important pentru tine. Odata cu cresterea continua in media, social media, marketing si publicitate, suntem mereu bombardati cu mesaje de la altii, spunandu-ne ce ar trebui sa fie important pentru noi. Daca nu iti faci timp sa te intelegi pe tine insuti, vei fi mereu la cheremul celorlalti si vei fi influentat mereu de ceea ce vor ei sa faci, sa spui sau cum sa actionezi. Cea mai importanta relatie a ta, e bine sa fie cu tine insuti. Cand se intampla acest lucru, esti mai putin vulnerabil la influenta celorlalti”, afirma psihologul Laura Maria Cojocaru.
2. Pastreaza un jurnal. “Te poate ajuta sa te gandesti la lucrurile care sunt cu adevarat importante pentru tine. In fiecare zi, poti scrie despre ceea ce ai in minte si despre ce simti in legatura cu asta. Cand notezi aceste lucruri, te obliga sa te gandesti bine la ele. Nu trebuie sa evaluezi si sa judeci in timp ce scrii, doar scrie tot ce iti trece prin minte. In curand vei descoperi ca perspectiva ta asupra fiecarui subiect devine mai clara si, pe masura ce se intampla, devine mai dificil pentru altii sa-ti influenteze gandirea fara un argument coerent si convingator. Pastrarea unui jurnal este puternica, deoarece este un proces meditativ. Este nevoie sa blochezi lumea exterioara si sa privesti in interior. Pe masura ce o faci, obtii o mai buna intelegere despre tine insuti si esti mai capabil sa te gandesti la problemele si provocarile cu care te confrunti. Cand te-ai gandit bine la parerea ta, esti mai putin susceptibil la influenta celorlalti, deoarece ti-ai luat in considerare propriile opinii”, afirma specialistul.
3. Exerseaza sa spui „NU”. “In ciuda faptului ca este alcatuit din doar doua litere, multi oameni considera ca „NU” este cel mai dificil cuvant din lume de spus. Acest lucru se intampla de obicei pentru ca ei spun atat de rar „NU” celorlalti din teama de a nu supara, de a nu pierde ceva, de a nu gresi cumva. Daca nu o spui atunci cand este nevoie, atunci le dai altora control asupra vietii tale, asupra deciziilor tale si asupra timpului tau. Cu cat devii mai obisnuit sa rostesti acest cuvant, cu atat iti va fi usor sa te sustii si sa o spui atunci cand apare ceva important. Ideea nu este sa ignori in totalitate ce spun ceilalti si parerile lor, dar adaugarea cuvantului „NU” la vocabularul tau atunci cand este depre starea ta de bine si valorile importante pentru tine, va avea un efect pozitiv asupra increderii tale, asupra gestionarii timpului si nu numai. A spune „NU” nu inseamna sa fii nepoliticos sau egoist. Este vorba despre faptul ca este necesar sa realizezi ca esti aici pentru a-ti trai propria viata si este extrem de important sa te pui in fruntea si in centrul propriei vieti. Este necesar sa spui „NU” prioritatilor altora, ca sa le poti spune „DA” celor personale, importante pentru tine si pentru starea ta de bine”, afirma psihologul Laura Maria Cojocaru.
4. Renunta la a te scuza sau justifica atunci cand: ai o nevoie, nu vrei sa-ti incalci principiile si valorile, ai o opinie diferita si, mai ales cand, in mod dovedibil, ai dreptate! “Ar fi o lume incredibil de plictisitoare daca am fi mereu de acord unul cu celalalt. Daca nu esti de acord cu ceilalti, acest lucru este perfect acceptabil. Nu este logic sa te scuzi sau sa te justifici pentru ca ai pur si simplu o opinie diferita. Ceilalti ar fi bine sa fie capabili sa accepte ca esti diferit si, daca nu pot face asta, atunci problema este a lor, nu a ta. Cand cineva refuza sa accepte ca nu esti de acord, nu este un semn al unei probleme cu tine. In general, este un semn al propriei lor nesigurante. Gandeste-te la asta un minut. Daca esti in siguranta in propriile opinii; ar trebui sa conteze ca altcineva nu este de acord cu tine? Desigur ca nu. Lumea nu este doar in alb-negru, majoritatea ”nuantelor” vietii sunt ”griuri”. De obicei, exista mai multe moduri corecte si mai multe moduri gresite cu privire la ceva. Deci, nu iti face griji pentru dezacord. In schimb, respecta faptul ca tu si persoana cu care nu esti de acord aveti onestitatea si deschiderea de a va exprima propriile opinii. Este important sa iti pastrezi acelasi standard, adica daca cineva nu este de acord cu tine. De asemenea, nu ar fi firesc sa ii ceri sa-si scuze opinia diferita”, este de parere specialistul.
5. Alege-ti prietenii cu atentie. “Exista oameni in acest context care vor incerca intotdeauna sa te preseze sa fii de acord cu tot ce spun ei. Se vor stradui sa te faca sa te simti vinovat pentru ca ai indrazneala de a exprima un punct de vedere alternativ. Acesti oameni provoaca mai multe dureri de cap decat poate suporta orice persoana sanatoasa. Ei iubesc sunetul propriei voci si au putin, daca este ceva, de oferit unei relatii reciproc avantajoase. Chiar nu vrei ca astfel de oameni sa iti fie prieteni sau colegi. Alternativ, exista multi oameni care vor fi intotdeauna incantati sa iti auda parerea, chiar daca nu sunt tot timpul de acord cu ea. Iti vor pretui gandurile, valorile si credinte si vor fi de fapt mai fericiti atunci cand te tii de ceea ce crezi, mai degraba decat sa cauti un acord de dragul linistii lor. Nu numai ca acesti oameni sunt prieteni sau colegi mai buni; de asemenea, vor fi si un bun model de urmat. Nimeni nu are dreptul sa te preseze sau sa exercite o influenta nedorita asupra ta. E bine sa indepartezi acesti oameni din viata si, in schimb, sa te concentrezi asupra tuturor oamenilor grozavi care ar fi mai mult decat fericiti sa faca parte din viata ta”, declara psihologul Laura Maria Cojocaru.
6. Riposteaza – ia atitudine. “Este inacceptabil cand cineva incearca sa te preseze sa-ti schimbi punctul de vedere. Ar trebui sa te simti liber sa ripostezi, sa iei atitudine si sa le raspunzi: „Vrei doar sa fiu de acord cu tine, dar in aceasta situatie nu pot face acest lucru”. Exista o sansa sa-si dea seama ca au depasit limita si acest lucru ii va trezi la realitate. Sau nu, dar nu mai este treaba ta. Exista unii oameni care vor incerca sa te preseze sa fii de acord cu ei, deoarece cred sau spera ca esti „usor de influentat”. Ei cred ca pot sa te conduca si sa te manipuleze. Cand iei atitudine, vor incerca si mai asiduu sa faca presiuni, insa, daca-ti dezvolti o atitudine asertiva, nu vor avea de ales si vor aplica abordarea lor lipsita de respect in alta parte. Poate fi foarte dificil sa vorbesti cu cei care te preseaza sa fii de acord cu ei. Dar, odata ce incepi sa vorbesti pentru tine, vei descoperi ca acesti oameni fie dau inapoi si te trateaza cu respectul pe care il meriti, fie dispar din viata ta”, conchide psihologul Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI).
Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI) si presedinte si fondator al Asociatiei ”Generatia Iubire” este Psiholog-Psihoterapeut expert si Trainer in Programare Neuro-Lingvistica. A studiat natura mintii umane urmand 9 formari profesionale cu abordari diferite – psihoterapie integrativa, hipnoza clinica, relaxare si psihoterapie ericksoniana, psihoterapie de cuplu si familie, psihologie clinica, neuro-programare lingvistica, terapii florale Bach, consultant Panorama Sociala, instructor international yoga, formator acreditat CNFPA. De peste 14 ani ghideaza oamenii atat in sedinte individuale cat si de grup si organizeaza cursuri si traininguri in Romania, cu scopul de a-i face pe oameni sa-si acceseze si utilizeze la potential maxim resursele interioare.
Adauga comentariu