Comunicate

Sava Negrean Brudascu: “Teama ca as putea sa plec alaturi de fratii mei, i-a facut sa incerce sa pacaleasca moartea”

Invitata Irinei Pacurariu la „Reteaua de Idoli” in editia de luni, 24 octombrie, de la ora 20:00, la TVR 2, a fost nascuta in inima Transilvaniei, in satul Buciumi. Inca de la nastere, destinul pare sa fi fost scris de o mana divina pentru interpreta de muzica populara Sava Negrean Brudascu.

Lansata in lumea cantecului popular pe cand era deja studenta la Filologie, odata cu participarea la emisiunea-concurs organizata de Televiziunea Romana „Floarea din Gradina”, a urmat o cariera artistica de succes. Melodii precum „Doamne, ocroteste-i pe romani!”, „A plecat motu’ din tara”, de dragoste, de catanie, balade, doine sau romante au propulsat-o intre cei mai apreciati interpreti din zona traditiilor. Albumul „Dorul meu si dragostea” i-a adus si recunoasterea oficiala, trofeul „Discul de Aur”.

Povestea de viata a interpretei Sava Negrean Brudascu este impresionanta. A avut sapte frati si toti au murit la varste fragede. Familia a crezut ca e vorba despre un blestem, asa ca, dupa nastere, parintii au „vandut-o” unor vecini care nu aveau fete, ca sa pacaleasca moartea. Pe aceeasi idee a primit si nume de baiat.
„Teama ca si eu as putea sa plec alaturi de fratii mei i-a facut sa incerce mai multe lucruri ca sa pacaleasca moartea. Si printre astea a fost faptul ca m-au „vandut” la nastere si mi-au pus acest nume de Sava, neintalnit la fete, la femei”, a povestit Sava Negrean Brudascu la „Reteaua de Idoli”.

Irina Pacurariu: V-au vandut simbolic, adica v-au dat cuiva din familie sau din vecini…
Sava Negrean Brudascu: Sigur… A strigat moasa: “avem o fetita si nu avem nevoie de ea, vrem s-o vindem!” Si atunci au venit mai multi sa ma ia.
Irina Pacurariu: Este asta o practica? A fost solutia parintilor?
Sava Negrean Brudascu: Da, nu s-a mai intamplat nici inainte si nici dupa aceea… Nu e un ritual… Au incercat tot ceea ce au auzit in lumea aceasta ca ar putea merge, doar sa le traiasca copilul nou-nascut”, a povestit solista de muzica populara la „Reteaua de Idoli”.