Home » De Ziua Culturii Nationale – maraton de spectacole lectura, la Teatrul National Targu-Mures
Teatru si Film

De Ziua Culturii Nationale – maraton de spectacole lectura, la Teatrul National Targu-Mures

De Ziua Culturii Nationale (15 ianuarie), Teatrul National Targu-Mures va gazdui un maraton de spectacole lectura (15 ianuarie ora 00:00 – 15 ianuarie ora 24:00), eveniment desfasurat in cadrul proiectului Intre! Conjunctura digitala pentru dialog cultural, initiat si produs de catre Asociatia Pentru Teatru Liviu Rebreanu.
Maratonul Ro.Drama consta intr-o serie de spectacole lectura din dramaturgia romaneasca din perioada 1865-1918 difuzate in live streaming, timp de 24 de ore fara intrerupere.
In cadrul acestui demers sunt incluse spectacolele „Razvan si Vidra” de Bogdan Petriceicu Hasdeu, „O noapte furtunoasa”, „Napasta” texte apartinand lui Ion Luca Caragiale. Continuam cu scrierile istorice – Alexandru Davila „Vlaicu Voda”, Barbu Stefanescu Delavrancea „Apus de soare”, trecem prin Mihai Sorbul „Patima rosie” si ne oprim la Camil Petrescu – „Jocul Ielelor”.
Sesiunea va consta in difuzarea live pe pagina de Facebook si pe site-ul teatrului, respectiv pe canalul de YouTube al Companiei Liviu Rebreanu, a acestui maraton de spectacole lectura pregatit de trupa de actori ai Teatrului National Targu Mures – Compania Liviu Rebreanu impreuna cu studentii de la actorie a Universitatii de Arta Targu Mures.
De asemenea, vor fi transmise discutii pe temele majore ale textelor si a contextului istoric in care acestea au fost scrise, discutii ce sunt specifice repetitiilor pentru un spectacol de teatru, deschizand astfel accesul publicului in interiorul laboratorului de creatie.
Vom avea si un dialog cu doi specialisti: Miruna Runcan (scriitor, critic de teatru, profesor la Facultatea de Teatru si Televiziune a Universitatii Babes-Bolyai) si Anca Hatiegan (scriitor, profesor la Facultatea de Teatru si Televiziune a Universitatii Babes-Bolyai, licentiata in teatrologie si doctor in filologie).
Astfel timp de 24 de ore nonstop, live, avem 6 scriitori importanti pentru istoria dramaturgiei romanesti – 7 texte lecturate – intreaga trupa de actori ai Teatrului National Targu Mures, Compania Liviu Rebreanu, studenti la actorie, regie, teatrologie a Universitatii de Arte Targu Mures, specialisti in domeniul teatrologiei
Proiectul dedicat Zilei Culturii Romane mai cuprinde o sesiune de Atitudini – corespondente ale unor personalitati ale culturii romane – 13 video-uri/pastile (difuzate in perioada 16-28 ianuarie) precum si un program intitulat Dialog intre generatii prin care sunt realizate 3 intalniri cu sase dintre regizorii care au marcat domeniul teatral din Romania. Intalnirile vor fi in urmatoarele formule si tematici aferente:
– Cristian Ban si Alexandru Dabija – Planurile subterane ale teatrului popular
– Leta Popescu si Laszló Bocsardi – Universul interior al artistului si universul scenic
– Adi Iclenzan si Theodor Cristian Popescu – Misiunea regizorului. Teatrul viitorului
Principalul obiectiv al proiectului Intre! Conjunctura digitala pentru dialog cultural consta in dezvoltarea unei serii de activitati care sa apropie si sa stimuleze interesul pentru cultura prin promovarea si perpetuarea valorilor culturale de ieri si de azi prin adaptarea la lumea de maine prin intalniri, prin dialog.
Initiatorul proiectului Intre! Conjunctura digitala pentru dialog cultural este Asociatia pentru Teatru Liviu Rebreanu, partenerul principal fiind Teatrul National Targu-Mures. Proiectul este realizat cu sprijinul Ministerul Culturii.

Link-uri utile: www.teatrunational.ro, https://www.facebook.com/tntgm, https://www.youtube.com/c/CompaniaLiviuRebreanuTNTGM

24 de ore nonstop – live, 7 scriitori importanti pentru istoria dramaturgiei romanesti – 7 texte lecturate – intreaga trupa de actori ai Teatrului National Targu Mures – Compania Liviu Rebreanu, studenti la actorie, regie, teatrologie a Universitatii de Arte Targu Mures, specialisti in domeniul teatrologiei, istorici si critici de teatru cu interventii filmate. Despre acestea si multe altele aflam dintr-un interviu realizat cu coordonatoarea proiectului Intre! Conjunctura digitala pentru dialog cultural – Diana Sarbu (secretar PR –Compania Liviu Rebreanu a teatrului National Targu-Mures).

https://artpres.ro/wp-content/uploads/2021/01/Foto_Diana_Sarbu.jpg

D.M.: De Ziua Culturii Nationale, Teatrul National Targu-Mures gazuieste un eveniment inedit atat prin forma cat si prin amploarea lui. Despre ce este vorba?
Intr-adevar, ne-am gandit ca in acest an sa marcam Ziua Culturii Nationale printr-un sir de activitati cu specific teatral, dar nu numai. Avand experienta proiectului RO Drama, (initiat si coordonat de regizorul Adi Iclenzan), proiect prin care Compania Liviu Rebreanu a Teatrul National Targu-Mures a realizat deja anul trecut trei spectacole lectura pe texte din dramaturgia romaneasca, in regim de streaming live, ne-am gandit ca ar fi extrem de potrivit ca in ziua de 15 ianuarie sa realizam un maraton de spectacole lectura, 24 de ore. In acest interval vor fi sustinute live nu mai putin de 7 spectacole de acest gen.

D.M.: Care sunt titlurile incluse in acest maraton si cine sunt cei care vor fi prezenti 24 de ore live streaming in acest tur de forta teatral online?
In cadrul acestui program sunt incluse textele „Razvan si Vidra” de Bogdan Petriceicu Hasdeu, „O noapte furtunoasa”, „Napasta” texte apartinand lui Ion Luca Caragiale. De asemenea, avem scrierile istorice – Alexandru Davila cu „Vlaicu Voda”, Barbu Stefanescu Delavrancea cu „Apus de soare”, trecem prin Mihai Sorbu „Patima rosie” si ne oprim la Camil Petrescu – „Jocul Ielelor”. In acest program sunt implicati majoritatea actorilor Companiei Liviu Rebreanu, impreuna cu studentii de la actorie a Universitatii de Arta Targu Mures. Fiecare astfel de spectacol are un coordonator de scena dintre colegii nostri, beneficiind de consilierea artistica a initiatorului proiectului, regizorul Adi Iclenzan. Este un eveniment extrem de solicitant mai ales in conditiile pandemiei. Fiind vorba de o transmisie maraton de 24 de ore, am incercat sa facem in asa fel programul incat colegii implicati sa aiba fiecare timp pentru odihna iar intervalurile de dezinfectie si aerisire a salii sa fie folosite conform normelor in vigoare.

D.M.: Dincolo de lecturile propriu-zise vor fi si dezbateri, discutii legate de texte si autori, conform formatului deja stiut al RO Drama…
Aceasta este latura de istorie si antropologie teatrala a acestui proiect care vine sa completeze lectura textelor. Asa cum si-a dorit inca de la inceput initiatorul proiectului (regizorul Adi Iclenzan), ne dorim sa facem o incursiune in dramaturgia romaneasca de la inceputul ei dar sa aducem si un element de plus valoare prin contextualizarea acestor texte si prin oferirea unor informatii legate de autorii textelor. Si in programul maraton din 15 ianuarie vor fi transmise discutii pe temele majore ale textelor si a contextului istoric in care acestea au fost scrise, discutii ce sunt specifice repetitiilor pentru un spectacol de teatru, deschizand astfel accesul publicului in interiorul laboratorului de creatie. In plus, vom avea si un dialog inregistrat cu doi specialisti: Miruna Runcan (scriitor, critic de teatru, profesor la Facultatea de Teatru si Televiziune a Universitatii Babes-Bolyai) si Anca Hatiegan (scriitor, profesor la Facultatea de Teatru si Televiziune a Universitatii Babes-Bolyai, licentiata in teatrologie si doctor in filologie). De la Universitatea de Arte din Targu-Mures vor participa studenti teatrologi si regizori coordonati de lect. univ. dr. Raluca Blaga, care for face documentare pentru textele incluse in program. Acestora li se vor alatura colegii nostri actori, implicati in spectacolele lectura si regizoarea Leta Popescu.

D.M.: Dincolo de Maratorul RO Drama, programul este mult mai complex si se desfasoara si dupa 15 ianuarie…
Principalul element al proiectului este sesiunea de lecturi din 15 ianuarie care consta in difuzarea live pe pagina de Facebook si pe site-ul teatrului, respectiv pe canalul de YouTube al Companiei Liviu Rebreanu, a acestui maraton de spectacole lectura. Aceasta sesiune face parte dintr-un proiect mai amplu pe care la initiat si produs Asociatia pentru Teatru Liviu Rebreanu in parteneriat cu Teatrul National Tirgu-Mures. Acest proiect se numeste Intre! Conjunctura digitala pentru dialog cultural si este realizat cu sprijinul Ministerului Culturii. Proiectul mai cuprinde o sesiune de corespondente ale unor personalitati ale culturii romane sub forma a 13 video-uri/pastile ce for fi difuzate in perioada 16-28 ianuarie 2021 pe paginile de facebook ale Teatrului National Targu-Mures si ale Asociatiei pentru Teatru Liviu Rebreanu. Aceste filmulete au la baza scrieri, corespondente, file de jurnal, eseuri ale unor personalitati care au marcat istoria culturii nationale cu tema cultura, cultura nationala, identitate nationala si societate. Ce credeau, ce isi spuneau, ce intrebari si probleme ridicau oamenii de cultura de ieri si/sau de astazi despre cultura. Cum se raportau si care le era atitudinea fata de cultura.

D.M.: Si, nu in ultimul rand, este vorba despre dialogul dintre generatii…
Ne-am gandit ca, in acest cadru, posibilitatea unui dialog deschis pe teme importante ale teatrului contemporan, intre generatia matura si viitorii creatori care vor modela viitorul teatrului romanesc, consideram ca e mai mult decat necesara si benefica. Astfel, vor fi realizate trei intalniri cu sase dintre regizorii care au marcat domeniul teatral din Romania. Astfel, regizorii Cristian Ban si Alexandru Dabija vor discuta despre Planurile subterane ale teatrului popular. Leta Popescu si Laszló Bocsardi vor analiza impreuna Universul interior al artistului si universul scenic iar Adi Iclenzan si Theodor Cristian Popescu vor analiza Misiunea regizorului si Teatrul viitorului. Fiecare cuplu de regizori a fost ales considerand ca cei doi protagonisti, facand abstractie de diferitele forme de expresie abordate, impartasesc un nucleu comun in relatia pe care o dezvolta cu actul de creatie. Pandemia prin care trecem ne-a obligat sa gasim forme si solutii de a ajunge la public, de a putea comunica unii cu ceilalti, fie ca vorbim de spectatori sau oameni de teatru. In orice conditii teatrul presupune existenta unui dialog. Principalul obictiv al proiectului Intre! Conjunctura digitala pentru dialog cultural consta in dezvoltarea unei serii de activitati care sa apropie si sa stimuleze interesul pentru cultura prin promovarea si perpetuarea valorilor culturale de ieri si de azi prin adaptarea la lumea de maine prin intalniri, prin dialog.

Interviu realizat de Dan Maracineanu