Teatru si Film

Moulin Rouge, in regia lui John Houston – marti, la Telecinemateca TVR1

Marti, 26 ianuarie, de la ora 22:10, urmariti filmul din 1952 in regia marelui John Houston, cu Jose Ferrer, Colette Marchand si Zsa Zsa Gabor in rolurile principale.

Filmul are un palmares impresionant, printre care: doua premii Oscar – pentru scenografie si costume – si 5 alte nominalizari, Premiul Leul de Argint pentru regie – Festivalul de Film de la Venetia, Premiul Globul de Aur pentru cel mai promitator debut (Colette Marchand).

Drama este o evocare a figurii pictorului francez Henri de Toulouse-Lautrec, unul dintre obisnuitii faimosului cabaret parizian Moulin Rouge, ale carui dansatoare si cantarete au fost imortalizate in multe dintre lucrarile marelui artist.

Filmul se doreste a fi un tribut adus artistului care locuia intr-un bordel si isi petrecea timpul cu „scursura societatii”, care a fost internat cu forta intr-un spital de nebuni pentru ca suferea de depresie indusa de alcool si sifilis, dar care a fost primul pictor ce s-a bucurat de onoarea de a-i fi expuse lucrarile la Louvre (cel mai mare muzeu de arta si istorie din Franta) in timpul vietii.

Productia lui John Huston este, in acelasi timp, o fresca plina de farmec, exuberanta si culoare a acelei epoci, redata prin costume, muzica si scenografie – nominalizate sau premiate la Oscar.

Chiar daca a trecut mai mult de jumatate de secol de la lansarea filmului, actorii si specialistii din cinematografie il citeaza pe Jose Ferrer ca fiind un real erou al breslei cinematografice. Si asta pentru ca a acceptat o adevarata tortura a picioarelor pentru a putea interpreta rolul pictorului de numai 1,5 metri inaltime. Spre uimirea tuturor, actorul de aproape 1,80 metri si-a legat gambele strans de coapse, mergand pe genunchi, pe o pereche de talpici pe care singur le-a conceput. Dar durerile sale erau atat de mari, incat Ferrer nu putea filma in aceasta postura decat pentru perioade scurte de timp, dupa care trebuia sa faca pauza si sa isi revina.

MOULIN ROUGE – Regatul Unit, 1952
Regia: John Huston
Cu: Jose Ferrer, Colette Marchand, Zsa Zsa Gabor