Home » „Dobrogea143 – De la grecii din Milet la generatia Millennials“, un volum reper despre patrimoniul arheologic dobrogean
Comunicate

„Dobrogea143 – De la grecii din Milet la generatia Millennials“, un volum reper despre patrimoniul arheologic dobrogean

Academia Romana, prin presedintele Ion Aurel Pop si venerabilul director al Bibliotecii Academiei Romane, ministrul Nicolae Noica, la invitatia cotidianului Ziua de Constanta/www.ziuaconstanta.ro, au deschis poarta pentru sarbatoarea Dobrogei, prin lansarea volumului „Dobrogea143 – De la grecii din Milet la generatia Millennials“. Evenimentul va avea loc pe 23 noiembrie 2022, ora 11,00, la Biblioteca Academiei Romane.
Gazda evenimentului este chiar ministrul Nicolae Noica, moderator este constanteanul Vartan Arachelian, iar corp comun al acestei manifestari sunt reprezentantul Guvernului in Constanta, prefectul Silviu Iulian Cosa, presedintele Consiliului Judetean Constanta, Mihai Lupu, si primarul municipiului Constanta, Vergil Chitac.
Cartea s-a nascut din nevoia de a reactualiza si structura informatiile patrimoniului arheologic dobrogean, respectiv cele 22 de monumente istorice inscrise in Patrimoniul Cultural National al Romaniei. Lucrarea este un volum colectiv, contributorii sunt arheologii responsabili stiintifici, reprezentanti ai Institutului de Arheologie „Vasile Parvan“, ai Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie Constanta si ai Institutului de Cercetari Eco-Muzeale „Gavrila Simion“ Tulcea.
Coordonatorul volumului este Cristian Cealera, reprezentant al Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie Constanta, iar grafica de carte este realizata de catre Florin Stoiciu, premiat de catre Academia Romana in anul 2019 la sectiunea arta plastica.
Concret, proiectul a fost demarat in august-septembrie 2021, cu un grup de elevi si absolventi de facultate – ei sunt generatia Millennials din titlu, care au calatorit saptamanal la toate cetatile Dobrogei, iar arheologii au conectat tinerii la cetatile antice prin informatii.
Cotidianul ZIUA de Constanta a creat cadrul pentru aceasta conexiune, iar rezultatul, pe langa aceasta valoroasa lucrare, este ca generatia tanara este interesata de identitatea si originea sa.
Lansarea noului volum este o continuare fireasca a demersurilor initiate din 2017 de ZIUA de Constanta, cotidian care sarbatoreste Dobrogea, se aliniaza cu Dobrogea si, din zona demersului jurnalistic, genereaza teme publice, creeaza conexiuni intre trecut, prezent si viitor.
Crearea Bibliotecii Digitale dedicate Dobrogei, in cadrul site-ului www.ziuaconstanta.ro, in anul 2017, a initiat o serie intreaga de sarbatori anuale, de identificare a personalitatilor care si-au dedicat activitatea profesionala Dobrogei si fixarea lor ca repere.
#DobrogeaAcademica, proiectul initiat in anul 2019, i-a avut in centru pe constantenii, absolventi ai Colegiului National „Mircea cel Batran“ Constanta, Marian-Traian Gomoiu – membru titular al Academiei Romane si Petre T. Frangopol – membru de onoare al Academiei Romane, si s-a finalizat cu acordarea titlului de cetateni de onoare ai municipiului Constanta. Demersul a adus recunoastere si bucurie celor doi seniori, care intre timp au trecut la loc de odihna. Ca o continuare, in sedinta de consiliu local a municipiului Constanta, din data de 31 octombrie 2022, doua strazi din zona campusului Universitatii Ovidius Constanta, s-au innobilat cu numele lor, respectiv, strada Acad. Marian-Traian Gomoiu si strada Acad. Petre T. Frangopol.
#DobrogeaAcademica continua prin lansarea volumului „Dobrogea143 – De la grecii din Milet la generatia Millennials“

#Tomis60 – Tezaurul cu sculpturi de la Tomis
“In primavara anului 1962 a fost descoperit un depozit de opere sculpturale antice, compus din 24 de statui si basoreliefuri de marmura, reprezentand imagini de divinitati. Descoperirea a fost prilejuita de sapaturile facute pentru construirea unui bloc de locuinte pe terenul fostei gari. Aici, sub terasamentul pe care fusesera asezate in anul 1860 liniile ferate, se aflau ascunse, intr-o groapa, sculpturile. (…) Interesul deosebit pe care tezaurul descoperit l-a iscat in masele largi s-a manifestat chiar in vara anului 1962, cand noile sculpturi, expuse in salile Muzeului regional de arheologie Dobrogea, au fost admirate de peste 300 de mii de vizitatori
„Dorinta noastra a fost sa punem cat mai curand la indemana cititorului primele date si aprecieri asupra celor 24 de monumente. In acest fel credem ca raspundem cerintei maselor largi, care asteapta cu viu interes o lucrare cu acest subiect, utila, de altfel, si specialistilor care, intr-o forma sumara, vor gasi aici cu un moment mai devreme datele esentiale ale unei descoperiri atit de importante, raminind ca un studiu mai aprofundat asupra tezaurului de sculpturi de la Constanta, pretinzand un ragaz mai indelungat, sa fie realizat in viitor”, se arata in introducerea realizata de Vasile Canarache – „responsabilul santierului arheologic Tomis“.
Aceasta este prefata albumului „Tezaurul de sculpturi de la Tomis“, editat in anul 1963, imediat dupa descoperire si semnat de Vasile Canarache, Andrei Aricescu, Vasile Barbu si Adrian V. Radulescu.
Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie Constanta in parteneriat cu Ziua de Constanta , anunta lansarea dupa 60 de ani, unui nou album dedicat Tezaurului de Sculpturi de la Tomis.
Lansarea va avea loc la mijlocul anului 2023 si va angrena o promovare la nivel local, national si, mai ales, international.