Home » Dr. Klaus Fabritius a fost onorat cu Crucea Federala de Merit
Comunicate

Dr. Klaus Fabritius a fost onorat cu Crucea Federala de Merit

La 31 august 2023, Ambasadorul Dr. Peer Gebauer a inmanat Crucea de Merit in rang de Cavaler a Ordinului de Merit al Republicii Federale Germania domnului Dr. Klaus Fabritius. Ceremonia de acordare a avut loc la resedinta ambasadorului.

Aceasta distinctie reprezinta un simbol vizibil al aprecierii pentru angajamentul de succes si neobosit al domnului Dr. Fabritius pentru minoritatea germana si pentru integrarea ei in societatea romaneasca. Meritele domnului Dr. Fabritius, printre altele prin fondarea Forumului Regional Regiunea Extracarpatica si activitatea sa ca membru al consiliului director al Forumului Democrat al Germanilor din Romania (FDGR), contribuie in mod semnificativ la pastrarea mostenirii lingvistice si culturale a minoritatii germane. Prin numeroasele activitati culturale ale forumului, coeziunea in cadrul minoritatii germane este intarita, jucand un rol important ca punte intre relatiile dintre Romania si Germania.

Ambasadorul Dr. Peer Gebauer i-a multumit domnului Dr. Fabritius spunand: „Cu un efort si angajament deosebit, va dedicati deja de decenii cauzei minoritatii germane. Pentru asta va multumesc din suflet. Prin fondarea FDGR in 1989, intr-o perioada a schimbarii, v-ati implicat nu doar in favoarea drepturilor si a culturii minoritatii germane, precum si a pastrarii limbii germane, ci ati reprezentat si FDGR la nivel politic ca secretar de stat in cadrul Departamentului pentru Protectia Minoritatilor Nationale. Din aceasta functie, ati sustinut printre altele restituirea proprietatilor confiscate comunitatii evreiesti si comunitatilor minoritatilor nationale din Romania. Munca dumneavoastra de o viata reprezinta un exemplu inspirational al potentialului individului de a contribui la schimbari pozitive, la o societate mai buna si de a se implica pentru continuarea valorilor culturale. Activitatea dumneavoastra in domeniul cercetarii si al educatiei este impresionanta si reflecta angajamentul pentru binele comunitatii.”

Dr. Klaus Fabritius: „Din fericire, istoria ne arata ca dictaturile nu dureaza vesnic. Pentru noi in Romania, caderea Zidului Berlinului a adus o noua speranta, iar schimbarea a venit in decembrie 1989. In ultimele zile ale lunii, am pus bazele Forumului nostru in sala comunitatii bisericii evanghelice din Bucuresti – FDGR (Forumul Democrat al Germanilor din Romania). Democratia, libertatea de exprimare si de a calatori, dar si relatiile bune cu Germania au fost printre primele preocupari ale acelor vremuri. Dupa consolidarea structurii FDGR, a venit infiintarea Consiliului Minoritatilor (1993), si dupa alegerile din toamna anului 1996 a urmat Departamentul pentru Protectia Minoritatilor Nationale, care s-a implicat in continuare in problemele minoritatilor din Romania. In toti acesti ani, a fost si este un subiect de suflet pentru mine, sa apar cauza minoritatii germane din Romania din diversele mele functii, fapt carui ma dedic si astazi. Astazi este o zi unica in viata mea! Prin urmare, vreau sa multumesc presedintelui federal Dr. Frank-Walter Steinmeier, ambasadorului german Dr. Peer Gebauer, invitatilor prezenti, prietenilor mei si tuturor membrilor forumului nostru.”