Home » Ministrul federal de externe Annalena Baerbock a avut la Berlin o intalnire bilaterala cu ministrul roman de externe Luminita Odobescu
Comunicate

Ministrul federal de externe Annalena Baerbock a avut la Berlin o intalnire bilaterala cu ministrul roman de externe Luminita Odobescu

Ajutorul comun oferit Ucrainei si Republicii Moldova, situatia de securitate din regiunea Marii Negre, sustinerea pentru o aderare rapida a Romaniei la Schengen, precum si adancirea relatiilor bilaterale de natura strategica s-au aflat in centrul discutiilor purtate de cele doua ministre de externe pe 4 septembrie la Berlin.

La inceputul conferintei de presa comune, ministrul federal de externe Annalena Baerbock a transmis condoleante familiilor victimelor cumplitei tragedii de la Crevedia si le-a urat ranitilor, dintre care patru sunt tratati la ora actuala in spitale din Germania, insanatosire grabnica.

Ministrul federal de externe a multumit omoloagei sale din Romania pentru ajutorul impresionant acordat ucrainienilor si pentru pregatirea pilotilor ucrainieni pentru avioanele F16, ca parte din „coalitia pentru avioane de lupta”. De asemenea, porturile de la Dunare reprezinta placi turnante pentru milioane de tone de cereale ucrainene. De aceea, ministrul Baerbock a multumit Romaniei pentru extinderea infrastructurii pentru exportul de cereale, prin European Solidarity Lanes.

Ucraina si Republica Moldova sunt parte a familiei europene, a subliniat Annalena Baerbock, iar „noi ne aflam ferm alaturi de ele”. Ea a subliniat cat de impresionant este ajutorul cuprinzator oferit de Romania tarii vecine Moldova. Impreuna cu Romania si Franta, Germania va continua sa ofere ajutor in cadrul Platformei de sustinere pentru Republica Moldova si nu va lasa Moldova singura.

Cu privire la Schengen, ministrul federal Annalena Baerbock a subliniat ca aderarea Romaniei si a Bulgariei ca membri deplini ai spatiului Schengen este demult restanta si a adresat un apel tuturor celor care inca o mai blocheaza.