Liana Stanciu, Tudor Furdui si Mihai Radulescu sunt invitatii lui Virgil Iantu miercuri, 30 decembrie, la ora 20:00, intr-o editie aniversara cu si despre Televiziunea Romana.
Se implinesc 64 de ani de la debutul Televiziunii Romane si trei cunoscute vedete ale postului, Liana Stanciu, Tudor Furdui si Mihai Radulescu, ale caror cariere sunt legate de TVR, se vor duela in cunostinte din istoria postului public. Intalnirea de miercuri, 30 decembrie, de la ora 20:00, in studioul „Castiga Romania!” este incarcata de nostalgie, amintiri, dar mai ales umor si sincera prietenie.
La scoala era o eleva constiincioasa si spune ca a fost sefa de promotie pana la facultate. „Tocilara, dupa cum zice fiica mea…”, glumeste Liana Stanciu. Pentru invitatia lui Virgil Iantu nu s-a pregatit insa, pentru ca a vrut sa fie surprinsa. Liana Stanciu a trait momente extraordinare in TVR. A inceput colaborarea in anii 90 si a facut de toate: divertisment, emisiuni de film, topuri, transmisiuni de la diverse gale, spectacole, Eurovision, talk-show…
„Emisia aceasta este despre istoria televiziunii, un moment atat de serios si de nobil incat nici nu-ti vine sa glumesti. As fi preferat sa fac intrebarile decat sa fiu acolo, in fata. Am atat de multe amintiri legate de TVR… Uite, cand a venit Marcel Iures in studioul „In direct cu viata” si am vorbit despre copaci… Mi-a povestit atunci ca la copaci e ca la oameni: bunicii isi stiu nepotii, parintii isi stiu copiii. Am vorbit despre catastrofa defrisarilor, atunci acela era subiectul… Mi-a placut la nebunie si intalnirea cu Mircea Vintila, pe care nu l-am asociat niciodata cu varsta de 70 de ani…”, isi aminteste Liana Stanciu.
Istoria Televiziunii Romane incepea la 31 decembrie 1956, cand se emitea in premiera, dintr-un studio improvizat din strada Moliere, sediu aflat in apropierea actualei cladiri a TVR. Au trecut 64 de ani de istorie, iar invitatii lui Virgil Iantu vor raspunde la intrebari legate de cele mai importante momente. Pe ecranul studioului „Castiga Romania!” vor rula imagini unice de arhiva, cu mari artisti, programe si momente reprezentative, de la emisiuni de divertisment sau inregistrari sportive, pana la Teleenciclopedia, Viata Satului sau Tezaur folcloric.
Tudor Furdui a pasit pe coridoarele TVR pe cand avea 4-5 ani. Venea de mana cu tatal sau si era incantat cand intalnea zeci de oameni cunoscuti. Acum prezinta stirile sportive in principalul Telejurnal, iar in televiziune, nu mirajul aparitiei pe sticla l-a ademenit, ci dragostea pentru tatal sau, actorul, Dumitru Furdui.
„Cand trec in perioada aceasta pe coridoare si nu mai vad atat de multa lume am un sentiment de tristete”, spune Tudor Furdui. Cea mai draga amintire a sa nu se leaga de stirile din sport, ci de spectacolul in care a avut sansa sa joace, „Piatra din casa”, in 2017, cand s-au implinit 60 de ani de la primul spectacol de teatru TV in direct. A primit multe aprecieri, dar si cea mai frecventa intrebare: „Tu de ce n-ai facut teatru?”. „Mi-a fost frica sa nu ma confunde lumea cu numele de Furdui si sa astepte de la mine ce vedeau la tatal meu. M-am temut ca nu ma ridic nici pana la gleznele lui din punct de vedere al talentului”, a marturisit cu sinceritate Tudor.
In mai bine de jumatate de secol, TVR a adunat – in imagini alb-negru si color – franturi de istorie. Prin ele, milioane de romani au trait la unison emotii unice: mandrie, bucurie, tristete, ingrijorare, speranta. In decembrie 1989, Televiziunea transmitea in direct caderea regimului comunist, dupa ce functionase ca instrument de propaganda al acestuia. Din 1990, „Televiziunea Romana Libera” – cum s-a autodenumit in mijlocul evenimentelor din decembrie – intra in alta epoca.
Jurnalistul Mihai Radulescu, recent premiat pentru „Promovarea jurnalismului de calitate in Republica Moldova”, la Gala „Radar de Media”, marturiseste: „Am crescut cu ochii la TVR, copil si adolescent fiind. Eram dependent de programele acesteia, nu doar pentru ca era unica televiziune din tara. Cu toate limitele sale, impuse de regimul comunist, TVR producea multe emisiuni de o calitate indiscutabila. De aceea, revad cu mare placere, de cate ori am ocazia, secvente din ‘arhiva de aur’. Bucuria de telespectator este insa dublata de cea de… lucrator in televiziunea publica, de peste doua decenii. Ca reporter, realizator, prezentator sau moderator am avut sansa sa fiu implicat in mai toate momentele importante pentru Romania democratica. Am fost acolo, in echipa TVR, si in perioadele tensionate precum mineriada din 1999, si la summit-urile istorice in care am fost acceptati in NATO si UE.
Sunt foarte bucuros ca televiziunea publica a insemnat si inseamna atat de mult in viata mea. Dar cel mai mult ma bucura ca, inclusiv prin rotita care am devenit si eu in angrenajul sau, TVR a ramas parte importanta in viata multor romani. N-au fost putine provocarile la care a trebuit sa faca fata, dar postul public a reusit sa se mentina ca un reper de informare prompta, decenta si echilibrata. La multi ani, TVR! Mai bine, mai sus!”.
Surprizele legate de aniversarea TVR nu se opresc aici. Invitata Andreei Marin intr-o editie speciala „Nu exista nu se poate” este o jurnalista apreciata a Televiziunii Romane. A urmat stagii de pregatire in productia de documentare, reportaje si programe, avand teme sociale, interese ale minoritatilor si echilibru politic la BBC, Thomson Foundation, Discovery Campus, France 3, ARD si Circom Regional si fost primul reporter roman care a realizat un documentar in Himalaya – „Tara Serpasilor”, desemnat si cel mai bun documentar al anului de APTR. Despre cine este vorba aflati miercuri, 30 decembrie, de la ora 18:00. Editie speciala „Nu exista nu se poate” si joi, 31 decembrie. Andreea Marin incheie anul intr-o nota emotionanta si optimista alaturi de Virgil Iantu, prezentatorul concursului de cultura generala „Castiga Romania!”, una dintre cele mai cunoscute si indragite emisiuni de gen, remarcata si la nivel international.
Adauga comentariu