Home » Explicatiile psihologului Laura Maria Cojocaru: De ce fugim dupa oameni stabili emotional?
Comunicate Psihologie

Explicatiile psihologului Laura Maria Cojocaru: De ce fugim dupa oameni stabili emotional?

Relatiile sociale ne alimenteaza calatoria prin viata de zi cu zi. Unele sunt surse constante de putere, altele sunt prezente pentru anumite intervale si ofera indrumare si ajutor direct sau indirect.
Potrivit cunoscutul psiholog roman Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI), interactiunea sociala este o secventa dinamica de actiuni sociale intre indivizi (sau grupuri) care isi modifica actiunile si reactiile datorita actiunilor partenerilor de interactiune. O interactiune sociala este un schimb social intre doi sau mai multi indivizi, iar acestea formeaza baza structurii sociale si, prin urmare, sunt un obiect cheie al cercetarii si analizei sociale de baza. Interactiunea social poate fi studiata intre grupuri de doua (diade), trei (triade) sau grupuri sociale mai mari.
“O caracteristica fundamentala a vietii sociale este interactiunea sociala sau modurile in care oamenii intra in contact cu alti oameni si reactioneaza la modul in care actioneaza altii. Relatiile sociale au efecte atat pe termen scurt, cat si lung asupra sanatatii, in bine sau in rau, si ca aceste efecte apar in copilarie si in cascada de-a lungul vietii pentru a favoriza avantajul sau dezavantajul cumulativ in sanatate. Totodata, calitatea relatiilor sociale conteaza foarte mult in planul concret al sanatatii. Unele studii au dovedit ca interactiunile dezamagitoare sau negative cu familia si prietenii duc la o stare de sanatate mai slaba. O relativa lipsa de legaturi sociale este asociata cu depresia si declinul cognitiv al vietii. Un alt studiu a constatat ca lipsa unor relatii puternice a crescut riscul de deces prematur din toate cauzele cu 50% – un efect asupra riscului de mortalitate aproximativ comparabil cu fumatul de pana la 15 tigari pe zi si mai mare decat obezitatea si inactivitatea fizica. De asemenea, acestia au descoperit ca relatiile bune intre oameni ajuta la ameliorarea nivelurilor nocive de stres, care pot afecta in mod negativ arterele coronare, functia intestinala, reglarea insulinei si sistemul imunitar”, explica psihologul Laura Maria Cojocaru.

Abilitatile sociale si importanta emotiilor
In acelasi timp, specialistul este de parere ca inteligenta emotionala (EQ) ne ajuta sa devenim mai multumiti atat in relatiile sociale, cat si nu numai in relatiile personale. Uneori, putem simti ca ne este mai usor sa aplicam abilitatile de inteligenta emotionala cu prietenii decat in familie si cuplu, deoarece prieteniile nu tind sa fie la fel de intense ca relatiile mai intime.
“Totusi, exercitiul practicii inteligentei emotionale este bine sa inceapa din viata personala, tocmai pentru ca acolo este cea mai mare provocare. Uneori ne vine sa spunem ca acasa suntem bine, in confort cu ai nostri, insa, provocarea vine exact din aceasta stare de confort, de ”imi permit”, stare ce ne poate pacali in legatura cu nevoia, uneori imperioasa, a dezvoltarii EQ.Un set de abilitati interpersonale mai bune ne poate oferi multe beneficii. Aceste abilitati ne pot mari cercul de prieteni/cunostinte sau gradul de apropiere si comunicare eficienta, putem intalni mai usor oameni noi, putem alege mai clar sa ne inconjuram de oameni de calitate cu care putem dezvolta relatii mai placute, ne putem imbunatati experientele de viata”, declara psihologul Laura Maria Cojocaru.
De ce tindem sa alegem persoanele cu un EQ bine dezvoltat?
Ganditi-va la oamenii pe care ii considerati prieteni. Cati dintre ei au tendinta de avea o stare psihica proasta, de a fi nefericiti, de a fi pesimisti sau indiferenti?
1. Acest tip de oameni nu par sa ii atraga prea mult pe cei din jurul lor decat pentru scurt timp deoarece, fara sa realizeze, ei intra in postura vampirilor emotionali si ”fura” inconstient energia partenerului de interactiune, lucru care nu este placut pentru nimeni.
2. Uneori, oamenii nefericiti pot atrage persoane la fel de nefericite ca ei si, astfel, in loc sa se ajute unul pe altul, isi agraveaza starea amandoi.
3. Alteori, cei negativisti, pot atrage persoane plictisite, care nu si-au construit o viata personala consistenta si de calitate si care, apeleaza la barfe si tot felul de rautati pentru a-si ocupa timpul si a se simti ei mai presus (o falsa cale pentru cresterea stimei de sine).
Reguli simple pentru relatii sociale de succes:
1. Ofera pentru a obtine. “Pentru ca relatiile sa se implineasca, este important sa investim in ele timp, energie, informatie, empatie, sustinere emotionala si de alt tip, respect, intelegere, acceptare etc. Nu este nici corect, nici eficient pe termen lung doar sa cerem sau sa luam pur si simplu. Relatiile sunt drumuri cu doua sensuri, daca mergi doar intr-un singur sens, blochezi drumul si, la un moment dat constati ca nu mai primesti nimic”, afirma specialistul.
2. Acorda si cere incredere. “Increderea este convingerea ca cealalta persoana se preocupa de binele tau si ca tu, la randul tau oferi acelasi sprijin, in interesul ei. Tinerea promisiunii facute este ingredientul principal al acestui aspect. Feedback-ul si perspectivele oneste, chiar si atunci cand par dureroase, fac parte de asemenea din grija unuia fata de celalalt”, continua psihologul.
3. Cauta beneficiul de ambele parti. “Pentru ca eu sa castig, nu inseamna ca tu trebuie sa pierzi. Pentru ca tu sa castigi, nu inseamna ca eu trebuie sa pierd. Amandoi putem castiga. Nu ma simt inferior si nu te sabotez pentru ca tu ai succes, ne bucuram amandoi de succesul celuilalt si ne sustinem unul pe altul cu tot ce putem in rezolvarea oricarui blocaj”, declara Laura Maria Cojocaru
4. Respecta omul, adapteaza-te la context. “De exemplu, daca esti promovat, fostii tai colegi iti sunt acum subordonati, iar fostii tai superiori iti sunt acum colegi. De aceea, este important sa dezvoltam relatii de respect si buna comunicare, deoarece pozitia/functia se schimba, insa omul ramane. De asemenea, uneori putem ajunge la un nivel de familiaritate si usurinta intr-o relatie personala care poate sa nu fie potrivita pentru o relatie profesionala, deci este bine sa cunoastem si sa respectam atat omul, cat si rolul pe care-l are in acel moment si context de viata fata de noi. Unul dintre lucrurile care ii ajuta pe unii oamenii sa aiba succes este ca au relatii sociale excelente. Invata si exerseaza cresterea inteligentei emotionale (EQ), cresterea abilitatiilor de comunicare eficienta, de negociere si empatie”, conchide psihologul Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI).

Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI) si presedinte si fondator al Asociatiei ”Generatia Iubire” este Psihoterapeut si Trainer in Programare Neuro-Lingvistica. A studiat natura mintii umane urmand 9 formari profesionale cu abordari diferite – psihoterapie integrativa, hipnoza clinica, relaxare si psihoterapie ericksoniana, psihoterapie de cuplu si familie, psihologie clinica, neuro-programare lingvistica, terapii florale Bach, consultant Panorama Sociala, instructor international yoga. De peste 12 ani ghideaza oamenii atat in sedinte individuale cat si de grup si organizeaza cursuri si traininguri in Romania, cu scopul de a-i face pe oameni sa-si acceseze si utilizeze la potential maxim resursele interioare.