Home » FESTIVALUL NATIONAL DE TEATRU. NEXT ON STAGE. Perspective in scenografie
Teatru si Film

FESTIVALUL NATIONAL DE TEATRU. NEXT ON STAGE. Perspective in scenografie

Astazi, in cea de-a treia zi a Festivalului National de Teatru 2021, debuteaza Conferinta intitulata „NEXT ON STAGE. Perspective in scenografie”, care se va desfasura in direct, online, in perioada 8-11 noiembrie. Accesul la eveniment se poate face de pe Contul de facebook al FNT – www.facebook.com/fntfestivalulnationaldeteatru (cu preluarea transmisiei live de pe canalul YouTube al UNATC).

NEXT ON STAGE. Perspective in scenografie este un eveniment initiat de Laboratorul de design decor virtual si realitate augmentata din cadrul centrului de cercetare CINETic al UNATC Bucuresti in parteneriat cu FNT 31, care isi propune sa analizeze situatia actuala a scenografiei in Romania si incearca sa identifice solutii specifice ce pot imbunatati sistemul de creatie si productie. Conferinta urmareste sa evidentieze aspecte ale pozitiei scenografului in cadrul echipei de creatie si sa dezbata relatia acestuia cu ceilalti artisti ce contribuie la realizarea imaginii scenice, designeri de lumina sau video.

Evenimentul, coordonat de scenograful Adrian Damian, este dedicat unei comunitati artistice foarte active in cadrul spectacolului de teatru, dans, musical, opera, concerte sau instalatii multimedia si urmareste recrearea constiintei apartenentei acesteia la o breasla recunoscuta si organizata in structuri clare la nivel international.

„Experienta acumulata traversand ultimi doi ani ne-a invatat despre fragilitatea vietii si a modului in care o traim, despre importanta puterii de adaptare, despre capacitatea de a visa si a crea chiar si atunci cand totul pare potrivnic. Chiar daca existau nemultumiri majore legate de modul de functionare, bugetele si capacitatea de productie a teatrelor, socul unei schimbari totale de paradigma ne-a facut sa regretam tot acel sistem si sa ne dorim ca lucrurile sa se intoarca la ce consideram a fi normal. In acest nou context apare totusi intrebarea daca dorim ca scenografia sa revina la ceea ce era sau sa devina, sa gaseasca noi forme de exprimare si noi mijloace de expresie.” – Adrian Damian

Conferinta (impartita in patru sesiuni) va cuprinde o serie de comunicari si interventii ce vor dezbate concepte care stau la baza creatiei scenografice, implicit light si video design, dar mai ales metode si mijloace de a transforma aceste idei in realitati scenice, fie ele fizice sau virtuale.
Fiecare zi a manifestarii are invitati speciali – nume importante ale scenografiei romanesti, care vor prezenta in conferinte online subiecte de mare interes pentru aceasta breasla (Keynote Lectures):

Dragos Buhagiar – „Teatrul, o arta colectiva, sau cum se defineste scenograful”
(8 noiembrie 2021, ora 16:00)

Carmencita Brojboiu – „Scenograful – intre un creator solitar si un lucrator din echipa”
(9 noiembrie 2021, ora 15:00)

Nic Ularu – „Scenograf regizor, sau regizor scenograf?”
(10 noiembrie 2021, ora 16:00)
In sesiunile de dimineata sunt programati sa sustina conferinte profesori si studenti masteranzi de la UNATC Bucuresti, UNARTE Bucuresti, UAT Targu Mures si Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” Bucuresti.
Dupa-amiezile sunt dedicate expunerilor concepute si prezentate de scenografii Cosmin Ardeleanu, József Bartha, Corina Gramosteanu, Alina Herescu, Cristina Milea, Irina Moscu, Mihai Pacurar, Tudor Prodan, Iuliana Vilsan, video-designerii Dilmana Yordanova, Andrei Cozlac, precum si light-designerul Daniel Klinger.
Deoarece scenografia este o arta ce penduleaza pe muchia dintre creatie si executie, un dialog intre cei care contureaza viitorul acestui domeniu, atat de important in teatru, devine extrem de valoros, mai ales astazi, in contextul unei stari de nesiguranta generalizate.

Programul celor patru zile de conferinte online NEXT ON STAGE. Perspective in scenografie poate fi consultat in documentul atasat.

***
Cu acest prilej, va putea fi vizionata Expozitia studentilor Departamentului de Scenografie de la UNATC „I.L. Caragiale”, lucrarile expuse putand crea premisele unui dialog despre scolile de scenografie.
Expozitia poate fi vizitata atat virtual, cat si fizic, in spatiul expozitional al Teatrului Odeon (foaier Sala Studio), in perioada 6-14 noiembrie, cu acces cu o ora inaintea spectacolelor teatrului programate in aceasta sala si respectand reglementarile in vigoare legate de impunerile generate de situatia sanitara.
Evenimentul a fost organizat de directorul de Departament, prof.univ.dr. Stefania Cenean, si de conf.univ.dr. Stefan Caragiu si are ca scop promovarea performantelor studentilor si expunerea unor materiale revelatoare pentru munca depusa de viitorii scenografi, in incercarea lor de continua dezvoltare.

In acelasi context se inscrie si expozitia colectiva intitulata „SCENO” – care prezinta munca studentilor din cadrul Departamentului de Scenografie si Eveniment Artistic, UNARTE.
Aceasta expozitie – care poate fi accesata doar online pe site-ul https://cinetic.arts.ro/ – ilustreaza diversitatea formelor si etapelor prin care studentii sunt pregatiti pentru viitoarea lor profesie de scenograf.
Toate aceste exponate au fost realizate sub coordonarea profesorilor departamentului: Anca Albani, Adrian Lis, Roxana Ionescu, Cristian Niculescu, Viorica Petrovici, Andreea Popa si Doina Sibicianu.

***
„NEXT ON STAGE. Perspective in scenografie” – organizatori
Coordonator: Adrian Damian
Curatori: Viorica Petrovici si Andrada Chiriac
Coordonator Laborator Design decor virtual si realitate augmentata: Iuliana Gherghescu
Project Management: Elena Belciu si Alexandra Bucalae
Filmari 360: Marius Hodea
Initiator: Laboratorul de design decor virtual si realitate augmentata din cadrul Centrului de Cercetare CINETic UNATC, in parteneriat cu FNT

Program – Conferinta NEXT ON STAGE. Perspective in scenografie

Sesiunea 1: 8 noiembrie | 12:00 – 17:00
Sesiunea de dimineata (1)
12:00 – 12:10 Deschiderea Conferintei
12:10 – 12:30 Prof. Stefan Caragiu, UNATC Bucuresti
12:30 – 12:50 Madalina Sandu, alumna UNATC Bucuresti│Tanarul scenograf aflat intre doua lumi
12:50 – 13:10 Miruna Croitoru, alumna UNATC Bucuresti │Este sau nu scoala conectata la mediul profesional
13:10 – 13:30 Andreea Tecla si Madalina Niculae, alumnae UNATC Bucuresti │Lucrul in echipa si parcursul de la studentie la teatrul profesionist
13:30 – 14:00 Pauza

Sesiunea de dupa-amiaza (1)
14:00 – 14:20 Irina Moscu, scenograf │De la spatiul gol la idee. De la buget inapoi la spatiul gol
14:20 – 14:40 Andrei Cozlac, video designer │Teatrul augmentat. Practici new media in contextul artelor performative
14:40 – 15:00 Tudor Prodan, scenograf
15:00 – 15:20 Corina Gramosteanu, scenograf
15:20 – 16:00 Pauza
16:00 – 17:00 KEYNOTE | DRAGOS BUHAGIAR │Teatrul, o arta colectiva, sau cum se defineste scenograful

Va putea fi vizionata Expozitie de scenografie a studentilor Departamentului de Scenografie, Facultatea de Teatru, UNATC „I. L. Caragiale, lucrarile expuse putand crea premisele unui dialog despre scolile de scenografie.

Sesiunea 2: 9 noiembrie | 11:00 – 16:00
Sesiunea de dimineata (2)
11:00 – 11:10 Intro
11:10 – 11:30 Prof. Viorica Petrovici, UNARTE Bucuresti │De ce scenografie
11:30 – 11:50 Remus Gabor, alumnus UNARTE Bucuresti│Scenografia Teatrului de Animatie, un taram de explorat
11:50 – 12:10 Miruna Balasa, alumna UNARTE Bucuresti
12:10 – 12:30 Francesca Cioanca, alumna UNARTE Bucuresti
12:30 – 13:00 Pauza

Sesiunea de dupa-amiaza (2)
13:00 – 13:20 Cristina Milea, scenograf │Costumul hand-made de teatru in secolul vitezei
13:20 – 13:40 Alina Herescu, scenograf │Abordarea sistemica, integrativa si experientiala
13:40 – 14:00 Dilmana Yordanova, video designer │Extend Your Monitor
14:00 – 14:20 Cosmin Ardeleanu, scenograf │Despre scenografia frumoasa
15:00 – 16:00 KEYNOTE | CARMENCITA BROJBOIU │Scenograful – intre un creator solitar si un lucrator din echipa
Va putea fi vizionata Expozitie „SCENO” – expozitie colectiva care prezinta munca studentilor din cadrul Departamentului de Scenografie si Eveniment Artistic, UNARTE, lucrarile expuse putand crea premisele unui dialog despre scolile de scenografie.

Sesiunea 3: 10 noiembrie | 12:00 – 17:00
Sesiunea de dimineata (3)
12:00 – 12:10 Intro
12:10 – 12:30 Prof. Judit Dobre-Kóthay, UAT Tg. Mures
12:30 – 12:50 Anda Pop, alumna UAT Tg. Mures│Cine? Unde? De ce?
12:50 – 13:10 Prof.arh. Cristia Chira, Universitatea „Ion Mincu” Bucuresti│Relatia dintre arhitectura de interior si scenografie – esentiala pentru ambele arte, atat in practica, cat si in pedagogie
13:10 – 13:30 Raluca Alexandrescu, alumna Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” Bucuresti si UNATC Bucuresti
13:30 – 14:00 Pauza

Sesiunea de dupa-amiaza (3)
14:00 – 14:20 Iuliana Vilsan, scenograf │Arta vizuala / Limbaje teatrale
14:20 – 14:40 Mihai Pacurar, scenograf│Prezenta obiectelor in spatiu
14:40 – 15:00 Daniel Klinger, light designer
15:00 – 15:20 József Bartha, scenograf
16:00 – 17:00 KEYNOTE | NIC ULARU│Scenograf regizor sau regizor scenograf?

11 noiembrie | 12:00 – 14:00
Grup de lucru cu participantii celor trei sesiuni din zilele anterioare..

Echipa NEXT ON STAGE. Perspective in scenografie
Coordonator: Adrian Damian
Curatori: Viorica Petrovici si Andrada Chiriac
Coordonator Laborator Design decor virtual si realitate augmentata: Iuliana Gherghescu
Project Management: Elena Belciu si Alexandra Bucalae
Filmari 360: Marius Hodea
Initiator: Laboratorul de design decor virtual si realitate augmentata din cadrul Centrului de Cercetare CINETic UNATC, in parteneriat cu FNT