Teatru si Film

FITS anunta sezoanele si partenerii #FITS30!

Sibiu, 10 mai 2023 – Astazi, la Sibiu, a avut loc cea de-a doua conferinta de presa prilejuita de Festivalul International de Teatru Sibiu (FITS), la cea de-a treizecea editie.

Evenimentul a fost sustinut de Constantin Chiriac, Presedintele FITS si directorul general al TNRS. Acesta a anuntat principalele sezoane din cadrul #FITS30 si a prezentat principalii parteneri.

Evenimentul se bucura si in acest an de Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei si este organizat de Teatrul National ”Radu Stanca” Sibiu cu sprijinul Primariei Municipiului Sibiu, al Consiliului Local Sibiu si al Ministerului Culturii.

In cadrul conferintei de presa au fost prezentate mesajele Excelentei Sale Klaus Werner Iohannis, Presedintele Romaniei, si al Primului Ministru, Nicolae Ciuca, care a subliniat sustinerea evenimentului de catre Guvernul Romaniei.

„Comunitatea sibiana este mandra ca este parte din acest proiect; pentru Sibiu am gandit Festivalul International de Teatru de la Sibiu. Ne bucuram ca putem sa avem un dialog constant si serios cu Primaria si Consiliul Local, si ca, in tot ceea ce facem, exista viziune si pretuire reciproca”, a declarat Constantin Chiriac, care a subliniat faptul ca Primaria Sibiu este principalul finantator al FITS.

„Festivalul este in acelasi timp o poarta deschisa din Sibiu spre intreaga lume, creand conexiuni cu alte culturi si aducand aici cultura altor comunitati, aratand ca diversitatea poate fi unita prin deschiderea mintii si a sufletului. Zeci de natiuni se prezinta in festival prin cultura lor, transformand Sibiul intr-un hub international al artelor spectacolului”, a spus Astrid Cora Fodor, primarul municipiului Sibiu, in mesajul sau transmis FITS.

„In dialog cu actualul ministru al Culturii am putut sa gandim ceea ce inseamna leadership si diplomatie culturala”, a spus Constantin Chiriac, vorbind despre parteneriatul strategic pe care Festivalul il are cu Ministerul Culturii si ministrul Lucian Romascanu.

Un alt reprezentant al Guvernului a fost Ligia Deca, ministru al Educatiei, care a vorbit despre importanta proiectelor care fac parte din FITS si au o componenta de educare: Programul de Voluntariat, Platforma Internationala de prezentare a doctoratelor din Romania, Festivalul Universitatilor de Teatru si Management Cultural.

Constantin Chiriac a introdus, pe rand, mesajele primite din partea reprezentantilor oficiali ai tarilor care sunt prezente cu sezon dedicat in aceasta editie. Cuvintele transmise de excelentele lor au subliniat impactul international pe care il are Festivalul, au multumit organizatorilor si au adresat calduroase ganduri publicului.

In continuare, Presedintele Festivalului a prezentat principalele sezoane internationale care parte din programul acestei editii. Ne bucuram, ca in fiecare an, de prezenta unora dintre cele mai prestigioase institutii culturale din lume, cum ar fi: Burgtheater (27, 28 iunie), Theatre de la Ville Paris (1, 2 iulie), La Comédie de Genève (23, 24 iunie), Compagnie Marie Chouinard (2 iulie), Circus Baobab (24, 25 iunie), Schaubühne Berlin (1, 2 iulie), Vertigo Dance Company (30 iunie, 1 iulie), Yamamoto Noh Theatre (30 iunie) sau Habima National Theatre (23 iunie).

Iata lista completa a sezoanelor #FITS30: sezonul francofon: (Franta, Elvetia, Belgia, Canada, Guineea, Luxemburg), sezonul german, sezonul israelian, sezonul britanic, sezonul japonez, sezonul spaniol, sezonul austriac, sezonul american, sezonul polonez, sezonul NATO, sezonul Republica Moldova, sezonul sibian.

Va reamintim tema din acest an – MIRACOL – care arata importanta Festivalului in cresterea comunitatii si a orasului si bucuria pe care o aduce publicului din intreaga lume.

#ParteDinMiracol este astfel o realitate pentru toti cei care iau contact cu FITS – artisti, public, organizatori, parteneri, comunitate si, desigur, mass-media.

Urmatoarea conferinta de presa FITS va avea loc pe 8 iunie si se va concentra pe evenimentele conexe incluse in program si pe invitatii speciali.

[dflip id="15214" ][/dflip]
[dflip id="15219" ][/dflip]