Despre noi, oamenii, si despre intregul univers animal. Cu Frans de Waal, primatolog si etolog
Editie de neratat la „Garantat 100%”: Catalin Stefanescu ne invita la o intalnire cu Frans de Waal, unul dintre cei mai valorosi oameni de stiinta ai lumii. Duminica, 21 februarie, de la ora 22:45, la TVR 1.
O noua seara de duminica memorabila, la TVR 1: realizatorul Catalin Stefanescu ne propune la Garantat 100% o discutie plina de miez alaturi de profesorul universitar Frans de Waal, primatolog si etolog. Pe 21 februarie, de la ora 22:45.
Prefera sa lucreze cu fiinte care nu folosesc limbajul. „Totusi aceste fiinte comunica tot timpul. Limbajul corporal e similar cu al nostru, gesturile bratelor cimpanzeilor seamana mult cu ale noastre, la fel expresia faciala… La un moment dat s-a spus ca noi, oamenii, avem mai multi muschi faciali, fiindca avem si emotii subtile si trebuie sa exprimam aceasta subtilitate. Dar acum stim, din studii facute post-mortem asupra cimpanzeilor, ca acestia au exact acelasi numar de muschi faciali precum oamenii si sunt capabili sa transmita aceeasi gama de emotii ca noi. Deci sistemul lor de comunicare e foarte dezvoltat. Motivul pentru care am spus ca prefer sa lucrez cu animalele e ca sunt inconjurat de psihologi care lucreaza cu oameni. Le pun mereu intrebari, dar nu stiu de ce au incredere in raspunsurile primite. Eu cred ca oamenii mint tot timpul. Daca ii intrebi despre viata sexuala sau despre ce mananca sau despre opiniile lor politice, mint tot timpul. Eu nu am incredere in informatiile pe care le primesc verbal. Asa ca sunt fericit sa lucrez cu cimpanzei, pe care e suficient sa ii observ”, spune Frans de Waal.
In prezent, Frans de Waal este profesor la Departamentul de Psihologie al Emory University si conduce Centrul Living Links, din cadrul Centrului National Yerkes pentru Studierea Primatelor, din Atlanta. Este membru al U.S. National Academy of Sciences si al Royal Dutch Academy of Sciences. In 2007 a fost inclus de revista Time in Lista celor 100 cei mai influenti oameni ai momentului, iar in 2011 Discover l-a numit printre cei mai importanti 47 oameni de stiinta din toate timpurile (conform humanitas.ro).
S-a nascut in 1948 in Olanda. A obtinut titlul de doctor in zoologie si etologie la Universitatea din Utrecht. Incepand cu 1981, a trait si a lucrat in Statele Unite. A publicat sute de articole stiintifice despre comportamentul primatelor in reviste precum Nature, Science, Scientific American si altele. Cartile sale, traduse in cincisprezece limbi, abordeaza teme fundamentale precum moralitatea, cultura sau religia prin prisma comparatiei dintre oameni si primate. Dintre cartile sale, Editura Humanitas a adus publicului roman titlurile: „Suntem indeajuns de inteligenti pentru a intelege inteligenta animalelor?”, „Bonobo si ateul. In cautarea umanismului pierdut printre primate” si, cea mai recenta care a sa, publicata in 2020, „Mama. Ultima imbratisare: ce ne spun emotiile animalelor despre noi insine” – „o carte captivanta si generoasa, plina de compasiune si de revelatii despre viata animalelor, dar si despre viata oamenilor” (Yuval Noah Harari).
„Oamenii subestimeaza puterea emotiilor pe care le au! Mai ales barbatii!”, sustine profesorul Frans de Waal. Care, la Garantat 100%, ne va explica diferenta dintre emotii si sentimente sau daca exista mari diferente intre emotiile unui animal si cele umane. Cat de inselator poate fi zambetul unui om? Animalele se pot gandi la viitor? Inrosirea este o caracteristica doar a oamenilor? Care este legatura intre onestitate si a rosi? Sunt doar cateva intrebari la care unul dintre cei mai valorosi oameni de stiinta ai lumii ne va delecta cu raspunsuri duminica seara, la Garantat 100%, intr-o editie despre noi, oamenii, si despre intregul univers animal.
Adauga comentariu