In perioada premergatoare Zilei Internationale a Femeii si a diferitelor alegeri din 2024, devine cu atat mai relevant nu doar sa evidentiem importanta unei mai bune reprezentari a femeilor in politica, ci sa si discutam despre cum sa ne adresam mai eficient electoratului feminin.
Astfel, ONG-ul Centrul FILIA a realizat un studiu reprezentativ la nivel national despre care sunt subiectele de interes in politica ale femeilor din Romania. Acest studiu faciliteaza o mai buna intelegere a temelor relevante pentru electoratul feminin, cum ar fi prioritatile pentru bugetul de stat, reprezentarea politica, sanatatea si educatia. Studiul a fost prezentat astazi in cadrul evenimentului „Grija pentru Democratie: Reprezentarea intereselor politice ale femeilor in alegerile din 2024″, organizat la Parlamentul Romaniei de catre Centrul FILIA, Comisia pentru Tineret si Sport a Camerei Deputatilor, Ambasada Republicii Federale Germania, Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, Ambasada Statelor Unite ale Americii, Ambasada Suediei si Ambasada Canadei, impreuna cu sprijinul mai multor alte ambasade.
Ambasadorul Dr. Peer Gebauer a subliniat in discursul sau din cadrul evenimentului:
„Femeile puternice fac si societatea puternica – un mesaj foarte simplu! Societatile in care fetele sunt capacitate, iar femeile sunt reprezentate in mod egal, sunt mai de succes – din punct de vedere politic, economic sau cultural. Dar nu vorbim doar despre succes in toate aceste domenii. Societatile in care exista egalitate de gen sunt, evident, si mai placute si mai locuibile. Egalitate nu inseamna ca barbatii ar fi mai buni decat femeile sau femeile mai bune decat barbatii. Inseamna ca toti suntem mai buni impreuna. Ar fi absurd sa excludem jumatate din societate de la a conduce in mod egal sau de la modelarea viitorului. Doar prin incluziune putem valorifica intregul potential al societatii noastre.
Chiar daca s-au inregistrat progrese semnificative in ultimele decenii, mai raman multe de facut: femeile sunt inca subreprezentate in functii politice de conducere. Femeile si fetele risca in continuare sa ajunga victime ale violentei, traficului sau ale exploatarii. Iar femeile inca nu primesc remuneratie egala pentru aceeasi munca pe care o depun si barbatii.
In acest context, evenimentul de astazi are o importanta deosebita si transmite un mesaj puternic. Faptul ca liderii principalelor partide politice din Romania participa la evenimentul de astazi arata ca nevoia si potentialul promovarii egalitatii de gen sunt larg recunoscute. As dori sa multumesc presedintelui Senatului, prim-ministrului si liderilor partidelor USR, UDMR si REPER pentru angajamentul lor.
Tema principala de astazi, reprezentarea intereselor politice ale femeilor in alegerile din 2024, evidentiaza faptul ca, in mare masura, rezultatele alegerilor viitoare vor depinde si de voturile femeilor. Este de mare interes pentru noi toti sa aflam mai multe despre ceea ce preocupa electoratul feminin. Si, desigur, acesta este doar un prim pas. Este foarte important si ca, dupa alegeri, sa avem mai multe femei la masa deciziilor, fie in parlament, fie in guvern.”
Adauga comentariu