Evenimente

Home of Strings organizeaza premiera spectacolului La serva Padrona de Giovanni Battista Pergolesi, 29 martie, orele 19, la sala Dalles

Dupa succesul cu opera Bastien si Bastienne de Wolfgang Amadeus Mozart, asociatia Home of Strings organizeaza premiera spectacolului La serva Padrona de Giovanni Battista Pergolesi.

In timp ce ideea de a te casatori poate fi entuziasmanta, calatoria reala este adesea plina de hopuri. Home of Strings prezinta ambele fete ale acestei monede, in data de 29 martie, orele 19, la sala Dalles, Bulevardul Nicolae Balcescu, nr.18, Bucuresti.

Uberto, este un burlac bogat si morocanos, vesnic exitant, iar servitoarea, tanara Serpina, s-a ocupat toata viata de casa lui Uberto, este ingenioasa, dominatoare iute, un dute-vino si sigura pe ea. Se defineste drept “frumoasa, gratioasa, spirituala” comportandu-se ca si cum ar fi stapana si este la fel de hotarata si determinata pe cat Uberto este campionul indeciziei.

Pentru a-si impune autoritatea dar si pentru a se  razbuna, morocanosul stapan anunta intr-o zi ca vrea sa se casatoreasca. Serpina devine geloasa si decide ca singura solutie este sa devina ea insasi viitoarea sotie. Ea concepe atunci un plan viclean impreuna cu Vespone, un alt servitor, si anunta ca si ea se va casatori. Uberto, uimit de aceasta decizie isi da seama ca este indragostit de Serpina. Curand, insesizabilul pretendent isi face aparitia, pretinzand zestrea Serpinei si il ameninta pe Uberto, care, in caz de refuz, va trebui sa se casatoreasca el insusi cu servitoarea. Uberto accepta cu bucurie cea de-a doua propunere, iar Serpina, care nu-si dorea nimic mai mult, din servitoare devine stapana.

La serva padrona va fi precedata uvertura La buona figliuola de Piccini si uvertura napoletana Lo frate ‘nnamurato de Pergolesi completand aceasta productie unica.

Au trecut 290 de ani, de cand, in 1733, La serva padrona de Pergolesi a avut premiera la Teatro San Bartolomeo din Napoli. Cu o cariera lirica foarte promitatoare, curmata de o moarte prematura, Pergolesi a lasat in urma un catalog de compozitii care uimeste prin amploare si calitate muzicala; insa La Serva Padrona este, alaturi de Stabat Mater, titlul care i-a consacrat faima pentru totdeauna.

De fapt, cu doar trei personaje si o intriga incredibil de simpla, Pergolesi descrie o epoca si o societate in intregime. Stilul comic combina umorul cu implicatiile sociale, stabilind prototipul spiritului ingenios feminin plebeian ca unul victorios. Acest lucru il vom gasi intr-o alta forma si in lucrarile lui Mozart.

Lucrarea dezvaluie trasaturi distinct moderne in reprezentarea vie a personajelor, in maiestria sincronizarii dramatice si in caracterizarea sigura a afectiunilor si a relatiilor umane. Toate acestea prin intermediul unei partituri magistrale care se desfasoara usor si cu o aderenta perfecta la text, la jocurile de cuvinte si la mutabilitatea tonurilor si situatiilor.

Opera este tradusa si jucata in limba romana.

Distributia:

Serpina – Maria Ungheanu

Uberto – Fang Shuang

Vespone – Catalin Seimeanu

Cvartetul de coarde – Home of Strings

Regia – Voicu Niculae

https://artpres.ro/wp-content/uploads/2023/03/818-mg-Banner.png