Supravietuitor a 638 de tentative de asasinat, “El Comandante” este deopotriva privit astazi ca eliberator si criminal. Care a fost relatia Cubei cu Romania in timpul lui Ceausescu si Castro aflam la „Adevaruri despre trecut”. TVR 1 difuzeaza cele doua episoade in 14 si 21 aprilie, ora 22:00.
Seria „Adevaruri despre trecut” continua cu doua noi episoade care ne vor dezvalui adevarata fata a celui care a fost una dintre personalitatile istorice ale secolului 20. Fie ca il admiri sau il detesti, Fidel Castro a fost liderul cu cea mai lunga sefie de stat din lume, dupa cea a reginei Elisabeta. Care a fost relatia Cubei cu Romania si ce puneau la cale Ceausescu si Castro vom afla in cele doua editii „Adevaruri despre trecut” dedicate acestui subiect si pe care TVR 1 le va difuza pe 14 si 21 aprilie, de la ora 22:00.
In primavara lui 1972, Fidel Castro se afla intr-un turneu prin tarile cu regimuri comuniste din Europa si a profitat de ocazie pentru a-l cunoaste si pe Nicolae Ceausescu. Vizita a avut loc intre 26 si 29 mai. Una dintre zilele vizitei a fost rezervata pentru ca liderul cubanez sa ajunga la Ploiesti, sa vada rafinaria, o ferma de bovine si intinsele lanuri de culturi agricole. Ceausescu s-a straduit din rasputeri sa-i demonstreze lui Castro cat de puternic era el, ca lider, dar si statul pe care il conducea. In fapt, Ceausescu voia sa-l convinga pe omologul cubanez sa vanda Romaniei nichel la tarif preferential. Insa, liderul revolutiei de la Havana nu a parut deloc interesat de afacerile pe care Ceausescu i le expunea cu efervescenta. „Ba dimpotriva! Cadrele surprinse la masa negocierilor il arata pe Castro cuprins de o mare plictiseala. Tot imaginile unice pastrate in arhiva TVR dezvaluie un Ceausescu descatusat in monologuri inflacarate, la care Castro priveste distrat, intr-o pozitie cel putin bizara pentru o vizita oficiala. Nici de adunarile asa-zis spontane in cinstea oaspetelui, Castro nu a fost dat pe spate”, Raluca Rogojina, producator si realizator al seriei „Adevaruri despre trecut” la TVR 1.
Asa cum se intampla in toate vizitele de acest gen, Ceausescu nu s-a putut abtine sa-si spioneze oaspetele sud-american. La resedinta de protocol a lui Castro a fost instalata tehnica operativa, iar Ceausescu a primit zilnic note despre ce discuta liderul cubanez. Cum si Castro proceda la fel in tara lui, de la convorbirile interceptate s-au cules numai politeturi, liderul cubanez pronuntand doar cuvinte de lauda la adresa lui Ceausescu.
In Cuba, Castro dezvoltase un adevarat cult pentru achizitionarea celor mai performante tehnici de spionaj si contra-spionaj. Cumva, istoria personala il obligase. Documente oficiale si marturii ale celor implicati in organizarea atentatelor demonstreaza ca Fidel Castro a fost unul dintre cei mai vanati oameni din istorie supravietuind tuturor celor 638 de tentative de asasinat la care a fost tinta directa.
La sosirea in Cuba, Ceausescu l-a asteptat pe Castro timp de 45 de minute la aeroport
Intre 29 august si 3 septembrie 1973, Ceausescu l-a vizitat pe Fidel Castro pentru prima si singura data la el acasa. Era de fapt prima oprire pe care sotii Ceausescu o faceau intr-un lung turneu programat in America Latina. Cu toate acestea, vizita oficiala a inceput cu stangul. Fidel Castro a intarziat nu mai putin de 45 de minute la aeroportul „Jose Marti”, Ceausescu fiind nevoit sa il astepte in aeronava alaturi de delegatia sa formata din 200 de persoane.
Rezultatele vizitei lui Nicolae Ceausescu in Cuba au fost transmise romanilor la televizor, printr-un carton cu un continut… echivoc. In esenta insa, ca si in cazul vizitei lui Castro in Romania, incheierea unor acorduri economice a fost punctul cel mai slab al intalnirii.
Daca la sosirea in Cuba, Ceausescu l-a asteptat pe Castro timp de 45 de minute la aeroport, la plecarea spre Romania, liderul cubanez nici macar nu si-a mai facut aparitia. Imaginile de arhiva pastreaza marturia ultimei intalniri dintre sotii Ceausescu si Castro, cu o seara inaintea plecarii. A doua zi, cuplul Ceausescu s-a prezentat destul de ofensat la conferinta de presa, dupa care, tot in lipsa lui Castro, delegatia romana si-a luat la revedere de la poporul cubanez.
Echipa „Adevaruri despre trecut” a revenit din 7 aprilie, la TVR 1, cu o serie de editii in premiera, in cel de-al 11-lea sezon al emisiunii ce prezinta lucruri mai mult sau mai putin stiute despre cum a fost viata romanilor inainte de 1990.
„In fiecare miercuri, de la ora 2:00 si duminica de la 15:30, prezentam subiecte si marturii despre ceea ce a insemnat viata noastra in comunism. In cel de-al 11-lea sezon aducem la lumina intamplari, fenomene si personalitati istorice care au influentat fundamental soarta romanilor timp de aproape 50 de ani. Si cum trecutul traieste, e viu, ia parte la prezent si il influenteaza uneori in cel mai dramatic mod, e oportun sa fim mai degraba suspectati de exces de memorie decat bantuiti de uitare!”, considera Raluca Rogojina, producatorul si realizatorul seriei „Adevaruri despre trecut”.
Portretul celui mai longeviv premier roman, Ion Gheorghe Maurer, ne va fi prezentat in detaliu, in noul sezon „Adevaruri despre trecut”. Despre utopia lui Ceausescu de a fabrica avioane cu reactie destinate transportului de pasageri, produse pentru care economia romaneasca nu era pregatita in nici un fel, aflam mai multe tot in noul sezon. La „Adevaruri despre trecut”, politica de supraveghere in masa a populatiei are rezervat un capitol, in care ne sunt dezvaluite tehnicile operative folosite de Securitate. Povestea fabricii Apaca, precum si cea a lumii magice si misterioase a circului romanesc, emigratia evreilor, dar si relatia autoritatilor din perioada comunista cu biserica sunt de asemenea subiecte pe care le vom regasi in noul sezon „Adevaruri despre trecut”, la TVR 1.
Adauga comentariu