Home » Invitatie la conferinta media romano-germana cu tema „Combaterea dezinformarii si a fake news” din data de 2 noiembrie 2022
Evenimente

Invitatie la conferinta media romano-germana cu tema „Combaterea dezinformarii si a fake news” din data de 2 noiembrie 2022

Traim intr-o perioada de crize multiple: pandemia de coronavirus, razboiul de agresiune al Rusiei asupra Ucrainei, cresterea preturilor la energie si inflatia. Raspandirea dezinformarii, a teoriilor conspiratiei si a fake news a crescut dramatic, iar activitatea jurnalistilor s-a schimbat in acest context.
Ce instrumente si strategii putem folosi pentru a detecta sistematic fake news si cum le gestionam? Cum putem contracara raspandirea de informatii false prin intermediul relatarilor obiective ? Cum poate mass-media sa ramana independenta si sa se impuna in fata influentelor politice, precum si in fata relatarilor neserioase? Ce inseamna acestea pentru viitorul jurnalismului?
Conferinta mass-media romano-germana, care reuneste reprezentanti ai mass-media din Romania si Germania pentru un schimb de idei si experienta, este dedicata in acest an temei „Combaterea dezinformarii si a fake news”. Conferinta va avea loc in data de 02 noiembrie 2022, intre orele 13.45-17.15, la sediul Goethe-Institut (Calea Dorobanti, 32, Bucuresti). Se asigura traducerea simultana a conferintei (germana-romana), iar la final va avea loc o receptie de networking oferita de Ambasada Germaniei.
Va invitam calduros sa participati si va rugam sa va inscrieti pana cel tarziu 28 octombrie 2022 la: Dna Lorena Enea (pr 100@buka.diplo.de, Tel: 021-202 9856). Participarea online este de asemenea posibila. Anexat gasiti programul detaliat al conferintei.
Conferinta mass-media romano-germana este organizata anul acesta pentru a opta oara de Ambasada Germaniei la Bucuresti in colaborare cu Deutsche Welle.
Deutsche Welle (DW) este vocea media a Germaniei in lume. Bucurandu-se de independenta jurnalistica, prezinta evenimentele si evolutiile din Germania, Europa si din intreaga lume – sigur, cuprinzator, diferentiat si fundamentat.

Despre conferinta:
Conferinta mass-media romano-germana este organizata anul acesta pentru a opta oara de Ambasada Republicii Federale Germania la Bucuresti in colaborare cu Deutsche Welle. Scopul conferintei este de a reuni reprezentanti ai mass-media din Romania si Germania pentru un schimb de idei si experiente in vederea discutarii provocarilor europene comune.
In acest an, conferinta romano-germana se intituleaza „Combaterea dezinformarii si a fake news”: Conferinta este impartita in doua paneluri, fiecare cu cate un keynote speech din partea germana si romana. In continuarea acestora va avea loc o runda de discutii cu participantii. Se asigura traducerea simultana a conferintei. Evenimentul va avea loc la Goethe-Institut Bucuresti (Calea Dorobanti, 32) si va fi difuzat si online.
Program – Miercuri, 2 noiembrie 2022
13:45 Sosirea si inregistrarea participantilor
14:00 – 14:15: Intampinarea participantilor de catre directorul Goethe-Institut, Dr. Joachim Umlauf
Deschiderea Conferintei mass-media romano-germane 2022 de catre Dr. Peer Gebauer, Ambasadorul Republicii Federale Germania la Bucuresti
14:15 – 15:30: Panel 1: Cum pot contracara dezinformarea si fake news si cum pot raporta obiectiv despre crize?
Traim intr-o perioada de crize multiple: Pandemia de Coronavirus, razboiul rusesc de agresiune asupra Ucrainei, cresterea preturilor la energie si a inflatiei. Oamenii sunt nelinistiti si, prin urmare, vulnerabili la fake news si la teorii ale conspiratiei. Acestea se raspandesc
adesea rapid prin intermediul retelelor sociale si grupurilor de chat. Ele sunt folosite in mod deliberat de unele state, grupuri sau partide populiste de dreapta pentru a starni stari de teama si a influenta opinia publica in favoarea lor.

Cum pot eu, in calitate de jurnalist, sa contribui, prin reportaje obiective, la pregatirea faptica a subiectelor si sa iau masuri impotriva raspandirii dezinformarii? Cum pot mass-media sa ramana independente si sa se impuna in fata influentelor politice (de ex, prin dependente financiare), precum si in fata relatarilor neserioase? Sau doar clickbait-ul cu titluri de senzatie conteaza in final pentru a genera „trafic”? Cum este posibil sa convingi cititorii sa citeasca mai mult decat titlul si introducerea, chiar si in cazul celor serioase?
Keynote speech al partii germane: Roman Goncharenko, redactor Deutsche Welle pentru Rusia, Ucraina si Europa de Est, originar din Ucraina; Alexandra Bidian, video – jurnalist, lucreaza pentru Norddeutsche Rundfunk (NDR), printre altele Keynote speech al partii romane: Mircea Barbu, jurnalist independent, relateaza din Ucraina si alte zone de criza Moderator: Emilia Sercan, Reporter PressOne
15:30 – 16:00 Pauza de cafea
16:00 – 17:15: Panel 2: Ce instrumente concrete am ca jurnalist pentru a identifica si contracara dezinformarea, fake news si teoriile conspiratiei?
Avalansa de stiri (false) din retelele de socializare a schimbat foarte mult si activitatea jurnalistilor. Ce instrumente, programe, strategii putem folosi pentru a detecta sistematic fake news si cum le putem face fata? Le ignoram pentru a nu le raspandi mai departe sau folosim „debunking” si „factchecking”?
Keynote speech al partii germane: Medana Weident, redactor Deutsche Welle pentru Romania si Europa;
Vitalie Calugareanu, corespondent Deutsche Welle la Chisinau si jurnalist TV Keynote speech al partii romane: Codruta Simina, co-fondator Misreport.ro Moderator: Dana Scherle, redactor – sef Deutsche Welle pentru Romania
17:15: Receptie pentru participantii la conferinta