Intr-o Indie rurala si extrem de conservatoare, doua femei din cea mai de jos clasa sociala isi depasesc conditia, dezvoltand o platforma digitala de stiri, ce investigheaza cazuri de coruptie, violenta si lacune ale sistemului politic. Premiera – joi, 6 octombrie, ora 22.00, la TVR 1.
Pentru seara de joi, cea dedicata filmului documentar, TVR 1 propune telespectatorilor sai o productie India, 2021, in premiera, distinsa cu 32 de premii la festivaluri internationale de prestigiu. „Litere de foc” („Writing With Fire”), „cel mai inspirational film jurnalistic – poate dintotdeauna”, cum a fost catalogat in The Washington Post, este realizat in inima statului Uttar Pradesh, cel mai populat stat al Indiei (200 de milioane de locuitori), notoriu pentru nivelul de coruptie, violenta impotriva femeilor si opresiunea brutala a minoritatilor. In acest context, documentarul prezinta lansarea, evolutia si activitatea agentiei Khabar Lahariya (KL), singura agentie de stiri digitala din India condusa de femei Dalit, care apartin celei mai de jos caste (caracterizate drept „de neatins”). „Litere de foc” se vede pe 6 octombrie, de la ora 22.00, la TVR 1.
Dupa 15 ani de tipar, publicatia Khabar Lahariya decide sa-si mareasca acoperirea trecand la stirile digitale. Proiectul de a transforma ziarul intr-o forta regionala de stiri online ii este incredintat Meerei, o tanara de 32 de ani, care conduce o echipa de 28 de reporteri pregatiti profesional, dar fara experienta in zona digitala. Pe masura ce echipa ei incepe sa guste democratia digitala, povestile lor video despre coruptie, violenta impotriva femeilor, drumuri sparte si asistenta medicala publica inadecvata incep sa devina populare, tulburand agentiile de presa mai mari, conduse de barbati. In film, vedem aceasta calatorie – plina de amenintari, pericole, sperante si sacrificii – prin ochii protagonistei, Meera si ai ucenicei sale, Suneeta.
Meera, redactorul-sef al KL, investigheaza un caz de viol brutal si, pe masura ce povestea curge, sunt aduse in prim-plan si violenta endemica si dificultatea de a fi o femeie Dalit in Uttar Pradesh. Nascuta intr-o familie Dalit saraca si casatorita la 14 ani, Meera a ales sa mearga impotriva culturii ei conservatoare si sa studieze, pentru a deveni jurnalist la KL.
In varsta de douazeci de ani, Suneeta a crescut muncind de copil intr-o mina ilegala. Pasiunea si curajul cu care isi face meseria de jurnalist o pun in multe situatii riscante – o vedem lucrand ca singura femeie reporter de investigatii in criminalistica din regiune, cercetand afacerile miniere ilegale ale zonei si legatura corupta dintre mafia miniera si politicieni. Stirile ei sunt incisive, indraznete si de impact. Meera vorbeste despre marele potential pe care il vede in Suneeta, o speranta pentru viitoarele planuri de expansiune ale organizatiei. De la cateva mii de vizualizari pe YouTube (cand au inceput filmarile, in 2016), noile reportaje marca KL sunt pe cale sa depaseasca 150 de milioane de vizualizari, cu un impact masiv in randul publicului. Pe masura ce organizatia evolueaza, asistam la provocarea Meerei de a o transforma pe Suneeta cea impulsiva intr-un lider adevarat.
Intr-un context politic dominat de autoritarismul hindus de dreapta, majoritatea trusturilor de presa mainstream au adoptat autocenzura sau au devenit un lobby pro-guvernamental. Pentru cei care au ales sa-si pastreze vocea independenta, consecintele sunt drastice. Meera si echipa ei se confrunta cu amenintari.
Documentarul surprinde insa si viata personala a Meerei, o provocare permanenta. Violenta inerenta de casta, cu care Meera lupta vehement prin munca ei, este mereu prezenta in propria ei viata. Proprietarii rareori doresc sa inchirieze unei femei Dalit, cu atat mai putin unei femei Dalit jurnalist, care lucreaza noaptea tarziu! Cum reuseste Meera sa razbeasca printr-o asemenea inechitate sociala si ce descoperim despre ea in calitate de mama a doua fetite? Vedem joi seara, in documentarul „Litere de foc”, la TVR 1.
Pe de alta parte, asistam si la ascensiunea profesionala a Suneetei, care devine primul reporter KL care calatoreste in afara granitelor pentru a tine un discurs la o reuniune a jurnalistilor. De asemenea, incepe sa gazduiasca propria emisiune de investigatii pe canalul YouTube al lui KL, care devine in curand extrem de populara. Dar acasa, presiunea de a se casatori se intensifica. Suneeta stie ca mariajul ar fi o lovitura mortala pentru ambitiile ei profesionale, deoarece barbatii indieni nu isi doresc o sotie care lucreaza. Va lupta Suneeta pentru visurile ei sau va face compromisuri pentru a avea o familie?
„Litere de foc” este o poveste a vremurilor noastre. Este pentru prima data cand femeile Dalit moderne sunt vazute pe ecran – si nu ca victime ale circumstantelor, ci ca scriitoare ale propriului destin. Tinand aproape de protagonistele sale, documentarul exploreaza ranile profunde si complexe ale unei tari, povestea ilustrand modul in care personajele trateaza aceste rani: cu compasiune si perseverenta.
Documentarul a fost recompensat cu 32 de premii si a primit 20 de nominalizari. Printre acestea se numara:
* 2021 – Premiile Publicului si Premiul Special al Juriului – Sundance Film Festival;
* 2021 – Premiul Publicului – Festivalul International de Film documentar din Amsterdam – IDFA;
* 2021 – Premiile Publicului si pentru Cel mai bun film documentar de lungmetraj la Blackstar Film Festival;
* 2021 – Premiul canalului de documentare Al Jazeera – Festivalul International de Film documentar Aljazeera;
* 2021 – Premiul Fratii Maysles – Festivalul International de Film din Belfast;
* 2021 – Premiul pentru cel mai bun film documentar – DocsMX: Festivalul International de film documentar din Mexico City;
* 2021 – Premiul pentru cel mai bun film documentar de lungmetraj – Nordic Docs;
* 2021 – Premiul Golden Gate pentru Cel mai bun film documentar de lungmetraj – Festivalul International de Film documentar din San Francisco;
* 2022 – Premiul Special al Juriului – GZDOC: Festivalul International de film documentar din Guangzhou;
* 2022 – Premiul Publicului – Millenium Film Festival;
* 2022 – Nominalizat la OSCAR – Premiile Academiei Americane de Film – pentru Cel mai bun documentar de lung-metraj.
Adauga comentariu