Home » La pas prin atelierele UAP din Romania
Evenimente

La pas prin atelierele UAP din Romania

Laurian Popa, Cosmin Moldovan, Miki Velciov si Marius Jurca, printre artistii care-si deschid atelierele din Arad si Timisoara

Programul La pas prin atelierele UAP din Romania 2023 include expozitii, dezbateri si circuite ghidate de profesionisti din industriile creative in cladirile Uniunii Artistilor Plastici din Bucuresti, Ramnicu Valcea, Arad si Timisoara. Iubitorii de arta au prilejul sa intalneasca zeci de artisti exceptionali in universul lor creativ: Atelierul. Dupa expozitiile vernisate in Bucuresti si Ramnicu Valcea, evenimente urmate de vizite in atelierele locale, programul continua la Arad si Timisoara, in perioada 7-16 iulie.

„Imi amintesc si acum mirosul furtunilor de vara de la geamul cu vopsea scorojita al primului meu atelier. Una dintre ferestrele lui dadea spre o gradina si era o priveliste superba, imi placea sa stau acolo sa observ transformarile naturii in fiecare anotimp. In zilele de vara, lasam usa deschisa si intrau randunicile ce-si aveau cuibul la streasina casei. Mi se asezau pe lucrari si stateam asa pentru un timp, uitandu-ne unele la altele”

Edith Torony, artist, Timisoara

ARAD – Expozitii si vizite in ateliere in perioada 7-9 iulie

⦁ Opt artisti cu experiente si istorii diferite, unii care lucreaza in ateliere UAP, iar altii fara atelier, au colaborat pentru o expozitie colectiva care va fi vernisata vineri, 7 iulie, de la ora 18.00, la Galeria ALFA din Arad.

Artistii: Anamaria Serban, Cosmin Florin Moldovan, Laurian Popa, Diana Serghiuta, Radu Pandele Mihai Coltofean, Michael Wieczorek si Ema Hritcu.
Adresa: Bulevardul Revolutiei Nr. 90, din Arad

⦁ Programul La pas prin galeriile artistilor continua sambata, 8 iulie, intre orele 12.00 si 19.00, cand publicul este invitat la plimbare prin Arad, incepand din Colonia Artistilor Padurice, unde 15 creatori isi vor deschide pentru prima oara atelierele. Vorbim despre arta in spatii recent renovate si functionale, reunite intr-un ansamblu finalizat in 2021 de Filiala din Arad a Uniunii Artistilor Plastici din Romania. Intr-un loc frumos, in apropierea Parcului Padurice, complexul a devenit un centru creativ al orasului, care gazduieste periodic evenimente culturale si rezidente artistice, adesea cu participari internationale.

Artisti: Mihai si Camil Pacurar, Dumitru Serban, Anamaria Serban, Delia Brandusescu, Maria Furnea, Linda Barkasz, Sofia Klemenco, Margareta Simo, Corina Stoica, Laurian Popa, Diana Serghiuta, Cosmin Florin Moldovan, Ludmila Moldovan.
Adresa Colonia Artistilor Padurice: Strada Miron Costin nr. 2C.

⦁ Traseul continua pe strada Lucian Blaga, la nr. 8, unde vor fi deschise atelierele artistilor Nicolae Popa si Bianca Hociung. Povesti colorate se spun si in strada Mircea Stanescu nr. 1-3 ap. 19, in universul creativ al pictorului Kett Groza.

⦁ Organizatorii ofera doua tururi ghidate sambata, 8 iulie, programate la ora 12.00 si 16.00. Punctul de intalnire este strada Miron Costin nr. 2C. Toate atelierele raman deschise in perioada anuntata, astfel incat vizitatorii isi pot alege propriile itinerii.

“Candva modelam portrete ronde bosse in bucataria parintilor, la bloc, iar mai apoi le turnam in uscatoria de la etajul 4”

„Candva modelam portrete ronde bosse in bucataria parintilor, la bloc, iar mai apoi le turnam in uscatoria de la etajul 4. Tot acest proces era un spectacol pentru vecinii care faceau sedinte in spatiul respectiv, o camera imbacsita cu fum de tigara si danf de tuica. Spre finalul sedintelor de asociatie, analizau cu totii si portretele mele din ipsos, o evaluare in stilul caracteristic al muncitorului din fabricile comuniste, care se pricepea la tot, de la legat cu sarma carburatorul Daciei 1300 din parcare, la culoarea si modelul cu care zugraveau casa scarii…”

Cosmin Florin Moldovan,
Artist, Arad

Cosmin Moldovan, absolvent al Facultatii de Arte si Design din Timisoara – sectia sculptura, unde a terminat masteratul si doctoratul, traieste si lucreaza in Arad. Este unul dintre creatorii din Colonia Artistilor care isi deschid atelierele la acest sfarsit de saptamana. Va spune povesti – poate mai vechi, de pe vremea in care lua lectii pretioase de tratare a metalului la tinichigeria ACR-ului, sau poate altele mai noi, despre viziuni actuale in arta contemporana ori despre misiunea sa de profesor la Colegiul de Arta “Sabin Dragoi” din oras. Membri ai aceleiasi comunitati creative, cuplul de artisti Laurian Popa si Diana Serghiuta isi impart de ani de zile orice spatiu de lucru, fie ca au fost ateliere mici cat o debara, cu un singur perete disponibil pentru doi creatori, altele in paragina si debransate de la utilitati sau, mai de curand, unele adecvate. Oricum ar fi ele, spatiile fizice isi pun in mod hotarator amprenta asupra creatiei unui artist – spun cei doi. Fie si numai din motive strict logistice, cum ar fi ambalarea si transportul unei lucrari de dimensiuni foarte mari.

„E imposibil sa nu te raportezi la spatiul pe care il ai la dispozitie atunci cand faci o lucrare. Dimensiunile si caracteristicile atelierelor au influentat direct pictura noastra, chiar si atunci cand incercam cu orice pret sa facem abstractie de lipsa unui spatiu adecvat. In anumite ateliere, lucrarile noastre se revarsau prin holuri si prin alte camere. Stivuiam panzele in asa fel incat sa ramana un culoar stramt, minuscul, prin care sa putem trece. Laurian lucreaza pe dimensiuni mari si, cel mai probabil, ar lucra pe dimensiuni si mai mari daca nu ar fi constrans logistica”.

Diana Serghiuta,
artist, Arad

Radu Pandele nu are atelier in Arad, insa lucrarile lui, incluse in expozitia de deschidere, poarta, intr-un fel subtil, identitatea locului in care au fost gandite. Absolvent al Liceului de Arta din Arad, Radu si-a continuat studiile la Universitatea din Bucuresti, apoi la Cluj si, in cele din urma, la Grenoble, in Franta. Toate lucrarile sale – picturi, murale sau sculpturi – au teme filosofice introspective si sunt influentate de mediul digital, pornind dintr-un software de modelaj 3D. Chiar si pentru aventuri in virtual este, insa, necesara o baza fizica in realitate.
„Am un atelier intr-o cladire industriala abandonata in ‘89, care a devenit, intre timp, un micro centru cultural periferic, cu multe ateliere de artisti, galerii, birouri de animatie, fotografie, arhitectura. Lucrez aici din 2018 si, cu toate ca este scumpa chiria, ma bucur de o priveliste frumoasa si de o suprafata de lucru mare. Imi place in mod special ca pot face galagie la orice ora din orice zi. M-am atasat tare de locul acesta, desi proprietarul cladirii ma cam tine in suspans cand vorbim despre viitor. Imi lipseste stabilitatea. Mi-as dori un loc pe care sa il stiu al meu pe o perioada indelungata”.

Radu Pandele,
Artist, Arad

Timisoara. Intalniri inoportune, in perioada 15-16 iulie

De mai bine de 38 de ani, Uniunea Artistilor Plastici Filiala Timisoara detine 38 de ateliere de creatie in oras, presarate prin subsoluri, demisoluri sau mansarde. Aceste spatii, gestionate inainte de 1989 prin vechea structura administrativa locala URBIS, au fost incredintate ulterior UAPT, care le-a atribuit artistilor care aveau nevoie de spatii de creatie. Sambata si duminica, 15-16 iulie, intre orele 12.00-19.00, publicul este invitat intr-o plimbare la pas prin aceste spatii de creatie. Pe 15 iulie, incepand de la ora 19.00, va fi vernisata o noua expozitie colectiva, gazduita de sediul UAP. Evenimentul inchide prima zi de vizite in spatiile de creatie din oras.

Adresa: Strada George Enescu nr. 1, in parcul Rozelor.
Artisti: Marius Jurca, Ioana Nicoara, Dana Constantin, Madalina Trofin, Miki Velciov, Aura Balanescu, Cristian Sida si Edith Torony.

Tururi ghidate vor fi disponibile in fiecare zi, la orele 12.00 si 15.30, pornind de la puncte de intalnire din Strada Martir Sebastian Iordan 20-22 si din strada Ciprian Porumbescu nr 66, ap 11. Atelierele vor putea fi vizitate si individual, la adresele pe care le gasiti mai jos.

“Am creat platforme specializate, presat de lipsa posibilitatilor de expunere pentru artistii care generau continut digital in perioada 2014-2018”

Centrele creative din Timisoara au de spus nenumarate povesti, de vreme ce capitala Banatului are o lunga traditie in incercarile de a organiza viata artistica locala. Sunt viziuni cristalizate inca din anul 1903, cand se faceau primele demersuri serioase pentru intemeierea Breslei pictorilor, sculptorilor, graficienilor si artistilor decoratori. Diverse societati si asociatii aveau sa apara, incepand de prin anii ‘20 – ‘30, cand a fost infiintat Salonul Artelor Banatene – un eveniment cu imens prestigiu, care si-a continuat neintrerupt traditia pana astazi. Filiala Timisoara a UAPR a adunat, la randul ei, amintiri din peste 70 de ani de istorie. A fost infiintata in 1951, imediat dupa formarea UAP din Romania, in anul 1950. Din anul 1956 isi are sediul in str. George Enescu nr.1 (fosta Dobrogeanu Gherea). Aici au fost atribuite artistilor si primele ateliere de creatie, aducand, pe rand, intr-o comunitate exceptionala artisti ca Romul Nutiu, Xenia si Leon Vreme sau Petre Jecza si Bela Szakats, printre foarte multi altii.
Timpul a imbogatit realitatea cu noi povesti, iar acum, o noua generatie de creatori preia misiunea de a duce toate aceste idei mai departe. Edith Torony, una dintre artistele care expun in evenimentul de lansare, nu are un atelier UAPR, are si ea o istorie marcata de diverse spatii de creatie. S-a nascut in 1988, la Timisoara, unde locuieste si lucreaza. Este absolventa a sectiei de Pictura, Facultatea de Arte si Design, Universitatea de Vest din Timisoara, unde a obtinut si diploma de masterat, in aceeasi specializare, in 2012. Este membru al Uniunii Artistilor Plastici, sectia Pictura, Filiala Timisoara, din 2011.
“Cand am ajuns la facultate era vis, nu mai dadeam pe acasa, lucram mult acolo pentru ca aveam lumina buna, nu ma bruia nimeni, spatiu era destul si nu conta daca murdaream pe jos. Pe acasa mai dadeam doar seara tarziu, cand era ultimul autobuz”

Edith Torony, artist

Marius Jurca, alias 13m10j, este un artist multimedia interesat de conexiunile dintre arta, tehnologie si stiinta. In 2008, a absolvit Facultatea de Arte si Design din Timisoara sectia grafica, iar incepand cu anul 2009 este membru al Uniunii Artistilor Plastici filiala Timisoara.

“Am creat platforma Digital:Canvas tocmai presat de lipsa posibilitatilor de expunere pentru artistii care generau continut digital in perioada 2014-2018, atat in Timisoara dar si la nivel national, cu foarte mici exceptii. Prin urmare, avand deja stranse o serie de echipamente (monitoare, televizoare, proiectoare etc.) am decis sa le montam direct in spatiu, astfel incat sa le oferim in special tinerilor artisti din zona artei digitale posibilitatea de a-si expune proiectele intr-un spatiu dedicat si fara sa fie presati de grija ca nu vor avea echipamentul tehnic necesar. Mai mult decat atat, ne-am ocupat si designul si promovarea evenimentelor unde a fost necesar”

Marius Jurca, artist

ADRESELE ATELIERELOR DIN TIMISOARA

Andreea Flondor Palade, Renee Renard și Ciprian Chirileanu, Miki Velciov, Bogdan Nueleanu, Nicolae Moldovan și Marius Cozariuc Sediul UAP Timișoara și str. George Enescu nr 1;
Toma Claudiu (Str. Brediceanu nr 2, ap 15);
Strada Eugen de Savoya: Torony Pavel, Apostu Daniel și Andreea, Dumitru Popescu (sâmbătă);
Strada Martir Sebastian Iordan 20-22: Vasile Pintea (doar sâmbătă 15 iulie), Cosor Viorel, Hedy Kiss, Lucaciu Adriana (doar duminică 16 iulie);
Strada Gheorghe Lazăr 1, ap. 12: aici o întâlnim pe marea artistă Suzana Fântânariu;
Str. Ion Ghica nr 10, ap 4: Marius Jurca și Moroz Mihai (duminică)
Mihai Olteanu (strada Vasile Alecsandri nr 6, ap 4);
Smaranda Moldovan (strada Paul Chinezu nr 5, ap 16);
Gloria Gratti (strada Ciprian Porumbescu nr 66, ap 11)

LA PAS PRIN ATELIERELE UAP DIN ROMANIA

PROGRAM

⦁ Pe 7 iulie, La pas prin atelierele UAP din Romania ajunge la Arad. Proiectul va fi lansat printr-un vernisaj la Galeria Alfa, eveniment care incepe la ora 18.00. Artisti: Anamaria Serban, Cosmin Florin Moldovan, Laurian Popa, Radu Pandele, Diana Serghiuta, Mihai Coltofean, Michael Wieczorek si Ema Hritcu. Sambata, 8 iulie, la o plimbare prin Arad, treceti si pe la atelierele artistilor din oras, intre orele 11.00-19.00.
⦁ La Timisoara, sambata pe 15 iulie, incepand de la ora 19.00, dupa vizitele in ateliere, va fi vernisata o expozitie colectiva a artistilor: Marius Jurca, Ioana Nicoara, Dana Constantin, Madalina Trofin, Miki Velciov, Aura Balanescu, Cristian Sida si Edith Torony. Evenimentul este gazduit de Galeria Park, din Parcul Rozelor.Duminica, 16 iulie, intre orele 12.00-19.00, sunteti invitati sa continuati plimbarea la pas prin atelierele artistilor din oras.