Home » EFORIE COLORAT | MEMORIALUL SALTELEI | Etaj on Wheels si Mircea Modreanu, la lansarea primului spatiu expozitional permanent din Gradina Cinemascop de la Eforie Sud
Evenimente

EFORIE COLORAT | MEMORIALUL SALTELEI | Etaj on Wheels si Mircea Modreanu, la lansarea primului spatiu expozitional permanent din Gradina Cinemascop de la Eforie Sud

“Salteaua, simbolul litoralului, trebuie să dăinuie în spațiu, ca un monument de for public” – Mircea Modreanu

Eforie Colorat anunta inceperea lucrarilor de renovare a fostei cabine de proiectie si a casei de bilete ale celui mai mare cinematograf in aer liber de la Marea Neagra. Transformate in spatii culturale, cele doua incaperi amenajate vor gazdui programul Eforie Colorat 1 Metru Patrat de Arta, reunind o suita de evenimente care-si asteapta publicul si in extrasezon, pe intreaga durata a anului.

Noile spatii multifunctionale – care vor ramane deschise in perioada iulie 2023 – iunie 2024 -, vor fi lansate sambata, 15 iulie, de la ora 19:00, printr-o conferinta la care vor participa reprezentanti ai agentiei Europa Nostra, o federatie pan-europeana reprezentand organizatiile cetatenilor care lucreaza pentru protejarea patrimoniului cultural si natural al Europei. Conferinta va fi urmata de vernisajul instalatiei “Inflatable Concrete” — o lucrare in situ pe care Mircea Modreanu a conceput-o special pentru comunitatea de la malul marii. 

Dezvoltat in parteneriat cu institute culturale europene, misiuni diplomatice si festivaluri de film internationale, Eforie Colorat propune zilnic, pe durata celor doua luni de vara, filme, concerte, dezbateri, vernisaje, ateliere sau actiuni de ecologizare, evenimente gandite pentru a sterge barierele dintre artisti si multimi si granitele dintre spatiile de expunere conventionale si spatiul public. 

Eforie Colorat 1 Metru Patrat de Arta adauga acestui program 12 filme europene – oferite de KineDok Romania si de Institutul Francez, alaturi de alte evenimente culturale, de la ateliere, expozitii si dezbateri, la concerte si seri de poezie. Seria va continua si in extrasezon, cu o suita de intalniri menite sa transforme Gradina Cinemascop intr-un centru cultural permanent al orasului Eforie Sud. Potrivit unei programari realizate pe o perioada de un an, centrul va gazdui proiectii de film, dezbateri alaturi de artisti precum Reka si Darie Dup, Lia si Dan Perjovschi, Mugur Grosu si Lumi Mihai, sau instalatii de arta contemporana, printre care One minute older, un proiect al Fundatiei 9, coordonat de Suzana Dan.

Accesul la evenimentele incluse in acest program este liber. Mai multe informatii despre festival vor fi publicate pe site-ul evenimentului, precum si pe paginile oficiale asociate.

Gradinile de vara de pe litoral isi spun inca povestile adunate in mai bine de 50 de ani de glorie. Cel mai mare cinematograf in aer liber din suita statiunilor de la Marea Neagra, cu cel mai mare ecran de proiectie, gradina Cinemascop din Eforie Sud a fost inaugurata in anul 1958 si a ramas deschisa pana in 2004, cand a fost abandonata si, ulterior, complet uitata. Si-a pastrat identitatea pana in ultimii sai ani de viata, gazduind neintrerupt proiectii de film in aer liber. In Cinemascop a fost stins, intr-o buna zi, proiectorul, la fel si reflectoarele, iar peste gradina s-a lasat ani buni tacerea. Libera sa-si revendice drepturile, natura a invadat apoi un teritoriu uitat, facandu-si loc prin dalele de beton cu fire de iarba sau lastari de copaci. Faimosul ecran de proiectie s-a ratacit, cu timpul, printre frunze, iar scaunele si accesoriile de decor au pierit, devorate de cari sau mucegai. Gradina Cinemascop a ajuns o ruina in cei 15 ani in care nimeni nu i-a mai gasit vreun posibil sens. 

Mai tarziu, o echipa de tineri a scos tone de deseuri din gradina de vara pustie, pentru a proiecta apoi primele filme, menite sa-i redea acestui centru identitatea de odinioara. Demersul a inceput o data cu lansarea Festivalului “Cinemascop”, proiect initiat de Emil Cristian Ghita si organizat, in anul 2018, de Centrul Ceh, alaturi de Primaria Eforie si Radef Romania Film. Ulterior, au fost create noi oportunitati de servicii culturale pentru public, dar si o nouă platformă de expunerepentru artistii emergenti si pentru cei consacrati deopotriva. Festivalul Eforie Colorat a transformat Gradina Cinemascop intr-un spatiu alternativ de intalnire la Marea Neagra si, totodata, in primul centru dedicat artelor contemporane de pe litoralul romanesc. Dupa cateva etape de igienizare, anul acesta, organizatorii anunta primele renovari si transformarea incaperilor reabilitate in centru cultural comunitar. Un punct de intalnire care va ramane deschis pe toata durata anului.

“Eforie Colorat 1 Metru Patrat de Arta este un pas in avans catre obiectivele generale pe care ni le-am propus cu trei ani in urma, si anume consolidarea ecosistemului cultural local si dezvoltarea unei infrastructuri artistice intr-o zona cu deficit. Vizam reducerea decalajului de acces la cultura specific comunitatilor din orasele mici si cooptarea oamenilor in demersuri educationale, stiind ca acestea sporesc coeziunea grupurilor si sentimentul de bunastare colectiva. Am gasit solutii pentru reabilitarea unor spatii simbolice, incaperi importante din componenta Gradini Cinemascop, cum ar fi cabina de proiectie si fosta casa de bilete. Reconvertim aceste zone candva strict utilitare in spatii culturale si le vom tine deschise pe tot parcursul anului, printr-o programare pe care o consideram relevanta. Una dintre incaperi devine galerie de arta, iar cealalta va fi centrul permanent de intalnire, adecvat lunilor de iarna. Ne este alaturi in acest demers si Liceul Carmen Sylva, care va gazdui o succesiune de evenimente menite sa le dezvolte tinerilor creativitatea si sa consolideze relatia lor cu arta. Totodata, sustinem si promovam responsabilitatea fata de mediu, implicarea comunitatii in activitati ecologice sau consolidarea unor valori comunitare, cum ar fi incluziunea, diversitatea si toleranta. Toate promovate si educate prin mijloace artistice”.

Alexandra Dumitrescu si Emil Cristian Ghita

Asociatia Forumul Artelor Vizuale, initiatori al acestui program

O instalatie conceputa de Mircea Modreanu pentru comunitatea de la Eforie Sud 

Prin satelitul sau – E T A J on Wheels, galeria bucuresteana E T A J artist-run Space se muta, in perioada verii, in incinta gradinii de vara din Eforie Sud cu “Inflatable Concrete” — o instalatie in situ pe care Mircea Modreanu a conceput-o special pentru comunitatea de la malul marii. Intitulata ironic Memorialul Saltelei, expozitia lui Mircea Modreanu contine un amestec de amintiri personale inedite, carora li se adauga fragmente intiparite in memoria colectiva — materializate ad hoc intr-o serie de lucrari pe suport de beton, de dimensiuni variate. Instalatia semnalează poluarea fizica, generata de supraconsumul de mase plastice folosite in fabricarea colacilor, saltelelor, aripioarelor, vestelor, ratustelor si altor nenumarate corpuri gonflabile (utile relaxarii si distractiei, dar daunatoare omului si mediului înoconjurator). Pe de alta parte, atrage atentia asupra poluarii vizuale: peisajul de la malul marii se preface intr-o parada ridicola de elemente stridente, si cromatic, si formal. Expozitia ne trimite inapoi in timp, invitand privitorul la reconectarea cu lumea magica în care copilul interior se poate bucura, din nou, de inocenta clipelor petrecute pe litoral, scrijelind in nisip, cautand fericirea in scoici fusiforme care (ii) soptesc secretele vietii. Desenele, aparent naive, sunt transpuneri ale interesului sau fata de memorie si copilarie, intr-un soi de artfeacte care par a fi descoperite pe plaja, acompaniate de rasete de copii si sunetul valurilor. Figurile sunt realizate intocmai de copii, ajustate ca dimensiune pentru fiecare  ucrare in parte, apoi armonizate in culori blande.

Catalina Coman, curator

“Etaj on Wheels a fost, dincolo de „orasele mari” (Bucuresti, Cluj, Iasi) si in orasele precum Racari unde am organizat la domeniul Ghica proiectul Exploring – Art & Nature, in cadrul programului Rendez-Vous Aux Jardins, si da, la Eforie in ultimii trei ani, din 2020, gratie Eforie Colorat. Initiativa de a aduce publicul mai aproape de arta contemporana – prin amplasarea galeriei in incinta gradinii Cinemascop – este un demers care poate servi ca model de bune practici in zone cu acces limitat la evenimente culturale, artistice. Nu cred ca ma insel cand spun ca s-a conturat, treptat, o relatie intre comunitatea locala si evenimentele de acest gen care se desfasoara acolo” 

Mircea Modreanu, artist, curator si galerist

Proiectul eco-art Eforie Colorat propune peste 200 de evenimente culturale, gazduite, pe toata durata verii (3 iulie – 10 septembrie), de hub-ul de creatie Gradina de Vara din Eforie Sud. 1 Metru Patrat de Arta imbogateste oferta estivala cu inca 12 filme, productii europene pe teme comunitare, care vor fi urmate de dezbateri moderate de diverse categorii de experti, artisti sau lideri de opinie din domenii relevante. Potrivit unei programari extinse pe perioada unui an, pana in luna iunie 2024, centrul va gazdui ateliere creative, grupuri de lectura, intalniri cu artisti precum Reka si Darie Dup, Lia si Dan Perjovschi, Mugur Grosu si Lumi Mihai. De asemenea, va fi initiator al unor actiuni de ecologizare sau de cunoastere a eco-sistemului local. Evenimentele din aceasta serie au rolul de a promova cultura europeana, incluziunea, diversitatea si toleranta prin dezvoltarea de competente sociale, civice si interculturale, gandire critica si alfabetizare media.

PROGRAMUL MULTIANUAL 1 METRU PATRAT DE ARTA

Centrul cultural Eforie Colorat 1 Metru Patrat de Arta va functiona pe toata perioada anului in Eforie Sud. Potrivit programarilor initiale, principalele repere in perioada iunie 2023 – iunie 2024 sunt:

  • Artist Talks | Interventii artistice | Invitati: Reka Dup, Darie Dup, Lia Perjovschi,

Dan Perjovschi, Alina Chiciudean, Mugur Grosu, Lumi Mihai, Suzana Dan, Raluca

Paraschiv, Iuliana Dumitru, Ana Maria Stroie, printre altii.

  • Performance-uri muzicale si ecologice
  • Vernisaje si expozitii de arta contemporana | Noua galerie 1MP de Arta
  • Proiectii de film europene ce promoveaza incluziunea, diversitatea si toleranta
  • Spectacole de teatru
  • Instalatii ecologice | “Punga cu pungi”, in cadrul campaniei 1 Minute Older
  • Ateliere creative de olarit, autoetnografie, foto, video sau amprentare

Eforie Colorat. A fost lansat, in anul 2021, ca un program cultural complex, dedicat atat turistilor si membrilor comunitatii locale, cat si comunitatii artistice sau grupurilor de ecologie la nivel national. Cu totii au la dispozitie, anual, o serie de rezidente creative si educative la Eforie Sud. Organizat de Forumul Artelor Vizuale, in parteneriat cu Centrul Ceh, primaria Orasului Eforie, si Radef Romania Film, programul Eforie Colorat isi propune revitalizarea spatiilor culturale de la malul Marii Negre prin arta contemporana. Festivalul reuneste comunitatea artistica, decidentii din administratiile locale si centrale, alaturi de grupurile activiste, intr-un efort comun de a formula solutii actuale de reabilitare, pentru a-i oferi statiunii Eforie Sud o alternativa in oferta culturala si o noua sansa de dezvoltare.