Home » Legaturile lui Carlos Sacalul cu regimul Ceausescu, in a doua editie „Omul si timpul”, la TVR 1 (duminica, 28 februarie, ora 16:30)
Comunicate

Legaturile lui Carlos Sacalul cu regimul Ceausescu, in a doua editie „Omul si timpul”, la TVR 1 (duminica, 28 februarie, ora 16:30)

Legaturile lui Carlos Sacalul cu regimul Ceausescu, in a doua editie „Omul si timpul”, la TVR 1

A doua editie „Omul si timpul” ne indreapta atentia catre o poveste despre spionajul romanesc si legaturile serviciilor secrete romane cu Carlos Sacalul in timpul regimului Ceausescu. Seria
documentara ce scoate la lumina momente uluitoare din istoria recenta a Romaniei se vede la TVR 1, duminica, de la 16:30.

In 1978, seful adjunct al Departamentului de Informatii Externe din cadrul Securitatii statului, Ion Mihai Pacepa, cerea azil politic in Statele Unite. Dupa cum era si firesc, acest lucru a zdruncinat din temelii spionajul romanesc.

Nicolae Ceausescu a cautat sa-l elimine imediat pe Ion Mihai Pacepa. Multi au crezut de-a lungul timpului ca totul a fost doar o legenda, insa realitatea spune altceva. Yasser Arafat, seful Frontului de Eliberare a Palestinei, i-a sugerat sa apeleze la un cunoscut terorist, pe numele lui „Carlos Sacalul” pentru „lichidarea problemei”. Colonelul Sergiu Nica, alaturi de alte surse din cadrul serviciilor de informatii din Romania anului 1990 afirma, in cadrul unui raport, ca Sacalul a fost folosit pentru „neutralizarea tradatorului Pacepa”.

Pacepa nu a fost asasinat de Securitatea romana, dar in 21 februarie 1981, la Munchen a avut loc un atentat cu bomba. A fost vizat postul Radio Europa Libera. Atentatul a fost comandat de serviciile secrete romane, iar Carlos Sacalul a fost cel care a executat operatiunea. Intreaga poveste o vom afla duminica, 28 februarie, in a doua editie „Omul si timpul”, la TVR 1. De la ora 16:30, in platoul emisiunii, alaturi de moderatorul Rafael Udriste, vor fi prezenti ziaristul Liviu Tofan, istoricul Florian Banu si, prin telefon, generalul de brigada (r) Aurel I. Rogojan.

Decorul editiei de duminica, 28 februarie, este format din lucrari originale Romelo Pervolovici, unul dintre cei mai importanti artisti vizuali romani ai ultimelor decenii.

Situatii exceptionale, mai putin cunoscute, din istoria recenta a tarii noastre, sunt cercetate si dezvaluite in noua emisiune-document a Televiziunii Romane. Structurata sub forma unei serii de cinci episoade ce poarta semnatura realizatorilor Ruxandra Tuchel si Rafael Udriste, „Omul si timpul” ne introduce in intrigile demne de filme hollywoodiene ale politicii romanesti, interne si internationale, din perioada interbelica si anii comunismului. Din 21 februarie, in fiecare duminica, de la ora 16:30, TVR 1 difuzeaza seria „Omul si timpul”.

Cele cinci editii ale emisiunii pun in dezbatere subiecte precum tesatura de uneltiri din jurul lui George Enescu (editia a fost difuzata pe 21 februarie, iar inregistrarea ei este disponibila pe canalul oficial de Youtube al TVR), asa cum iese la iveala din dosarele Securitatii statului comunist, incercarile succesive si rivale ale Germaniei naziste si ale Aliatilor de a influenta politic
si economic Romania la finalul anilor ‘30, legaturile lui Carlos Sacalul cu regimul Ceausescu (va fi difuzata de TVR 1 pe 28 februarie), povestea tezaurului polonez care, in 1939, dupa invazia
nazista a Poloniei, a reusit sa fie salvat cu ajutorul regatului Romaniei, inca neutru la acel moment.

Adauga comentariu

Faceți clic aici pentru a posta un comentariu