Home » “Experimentul Bucuresti” disponibil online de la 10:00 la 23:30
Comunicate

“Experimentul Bucuresti” disponibil online de la 10:00 la 23:30

Cel mai nou proiect media al TVR continua, in 28 februarie, cu Experimentul Bucuresti In ultima duminica a lunii februarie, filmul in regia britanicului Tom Wilson va fi disponibil exclusiv online pe canalul YouTube al Arhivei TVR

Din acest an, in ultima duminica a fiecarei luni, Televiziunea Romana aduce publicului larg cate o productie valoroasa dar mai putin cunoscuta din Arhiva TVR, filme documentare realizate in coproductie cu parteneri din Romania sau din strainatate.

Filmul Experimentul Bucuresti va fi disponibil duminica, 28 februarie, in intervalul 10:00 – 23:30 pe canalul de YouTube al arhivei TVR. Realizat in 2013, filmul a primit Premiul GOPO pentru Cel mai bun documentar in 2014 si a fost a fost selectat la Festivalul de Film de la Milano din acelasi an, in sectiunea Coup d’état.

Totodata, Experimentul Bucuresti a fost prezentat la numeroase festivaluri precum: Transilvania International Film Festival, Leeds International Film Festival, Milano International Film Festival, Making Waves Film Festival NYC, Astra Film Festival, Rotas & Rituais Festival, Lisbon.

„Sunt foarte incantat ca TVR va difuza pe canalul de youtube al arhivei TVR “The Bucharest Experiment”. Este un film pe care l-am facut cu buget zero si fara echipa. A inceput ca un experiment – este fantastic ca il vor putea vedea mai multi oameni. Pune cateva intrebari dificile despre istoria recenta a Romaniei si este un film care, de obicei, socheaza la prima vizionare – iar pentru mine acesta este un lucru bun. Inseamna ca mi-a iesit!”declara Tom Wilson, autorul acestui film documentar.

In Revista online All about Romanian Cinema (AaRC) editata de Uniunea Cineastilor din Romania, Dana Medar a scris ca „filmul Experimentul Bucuresti incepe cu o fictiune tratata ca un documentar. „Experimentul Bucuresti” nu a avut niciodata loc. Este o „conspiratie” la care avem martori credibili, locuri subterane in care nu s-a intamplat nimic, povesti de viata fictionale interpretate de neprofesionisti, o telenovela amoroasa cu personaje reale. Tot acest puzzle uman are menirea sa ne introduca in atmosfera post-decembrista, cu nostalgiile si evolutia unor personaje care au trait in ambele regimuri politice. E greu sa discerni adevarul de poveste. Fictiunea e abil adusa intr-un punct emotional. Cand lucrurile sunt directionate catre concluzia ca fiecare are propria imagine asupra evenimentelor, Tom Wilson ne anunta ca „Experimentul Bucuresti” nu a avut loc si ne loveste cu adevarata poveste – Experimentul Pitesti.
Dupa toata aceasta elaborata constructie pacalitoare, cand esti condus pe nenumarate cai ocolitoare, Wilson aduce marturia unui supravietuitor al Experimentului Pitesti. Contrapunerea are efect emotional major. Comunismul romantat si capitalismul primitiv din prima parte a fimului sunt anihilate de marturia rece a unor teribile adevaruri. Abordarea lui Tom Wilson este cu atat mai percutanta. Documentaristul britanic a filmat singur, a construit povestea si avea un singur punct fix – Iustin Capra, inventatorul pe care il cunoscuse in timpul realizarii unui reportaj pentru BBC”.

Experimentul Bucuresti este un film romanesc din 2013 regizat de Tom Wilson. Rolurile principale au fost interpretate de actorii Carmen Anton, Daniel Bilt, Andrei Juvina.

Partenerii prezentului proiect sunt: Radio Romania, Festivalul de Film si Istorii Rasnov (ffir.ro); Fundatia Culturala Memoria si Memoria – Revista gandirii arestate, Liternet si UNATC.