Comunicate

„Mai bine eu decat toti!” Povestea eroului Catalin Olteanu, la „Frontul de acasa”

Miercuri seara, de la ora 22:30, cunoastem un alt om exceptional, un model pentru camarazii sai. Alina Grigore ni-l prezinta de la ora 22:30, la TVR 1.

Subofiterul Catalin Olteanu, parasutist militar, a stat fata in fata cu 200 de kg de explozibil si a supravietuit. Datoria lui era sa-i protejeze pe ceilalti, iar misiunile de cercetare terestra implicau riscuri uriase in Afganistan. Un sacrificiu pe care putini au curajul, pregatirea si se incumeta sa-l faca. Miercuri, 27 octombrie, de la ora 22:30, la TVR 1, Alina Grigore ne spune cum e viata lui Catalin pe „Frontul de acasa”. Dar si care este legatura dintre eroul nostru si un alt erou din prima unitate de parasutisti a armatei romane, un simbol pentru zeci de generatii.

„Incercam sa deschid ochiul drept, dar nu puteam. Casca nu o mai aveam. Dupa ce m-am ridicat m-au luat ametelile si am vazut sange. Atunci am inceput sa verific daca mai am maini, picioare. Mai aveam jumatate de vesta pe mine. Si auzeam cum se trage cu mitraliera!”, rememoreaza Catalin Olteanu, militar ranit in Afganistan, cel mai greu moment din cariera sa.
Parasutist specializat in cercetare, Catalin Olteanu observa centimetru cu centimetru aria pe care o verifica si, cu detectorul de metale, scana sute de zone suspecte. Astfel a descoperit bombe artizanale camuflate in tot felul de locuri, salvand vietile camarazilor sai.

„Cand am ajuns in Afganistan, m-au repartizat la paza. Dar eu, avand pregatire de cercetare, am spus ca nu am venit in misiune sa stau de paza”, povesteste el. Asa ca a ajuns in unele dintre cele mai atacate zone, din apropierea granitei cu Pakistanul: baza operationala inaintata Al Masaak si avanpostul nr.7. „Raspundeam de siguranta patrulei. Cum era ca o sotie, un copil, o mama sa ma intrebe, la intoarcerea din misiune, de ce sotul, tatal sau fiul lor nu mai este? Mai bine eu decat toti!”

Catalin si-a pierdut un ochi, sufera de pierderi de memorie si a ramas cu probleme mari de echilibru, dupa ce capul i-a fost strapuns dintr-o parte in alta de schije. A fost nevoie de mai multe implanturi din titan care au inlocuit ceea ce explozia i-a distrus in interiorul capului. Abia dupa doua luni de exercitii a reusit sa miste capul fara sa aiba senzatia ca se prabuseste.
Catalin Olteanu a fost medaliat pentru eroism. Prin sacrificiul lui, camarazii sai si-au putut continua si indeplini misiunile incredintate. Iar cand s-a facut repatrierea batalionului, si-a intampinat colegii, pana la ultimul zbor din Afganistan catre Romania. Catalin Olteanu este acum plutonier adjutant in retragere, dupa ce a iesit la pensie din motive medicale. In ciuda incercarilor, multe si grele, prin care a trecut, a reusit sa ramana acelasi om: optimist, saritor si cu simtul umorului.

Au trecut multi ani pana cand Catalin a descoperit un nou drum in viata. Acolo unde medicina s-a oprit, a reusit prin sport. Toata energia de care Catalin are acum nevoie o castiga atunci cand vasleste ori alearga in padure. Este modul in care isi limpezeste mintea, scapa de ameteli, de trauma, de tot ce nu-i da pace. Catalin Olteanu este titular al echipei Invictus Romania si anul viitor va participa, in premiera, la Jocurile Invictus de la Haga. In activitatile sportive pe care le practica, nu de putine ori i se alatura fiul si sotia.

Tot la „Frontul de acasa” aflam si care este legatura dintre Catalin Olteanu si generalul parasutist Grigore Bastan, cel care a facut parte din prima companie de parasutisti militari din armata romana, subunitate infiintata la 10 iunie 1941, iar in anul 1944 a participat la luptele din nordul Bucurestiului. In 1950, el si-a adus o contributie esentiala la reinfiintarea primului batalion de parasutisti si, ulterior, a inventat parasutele BG-7M (principala) si BG-3m (de rezerva), folosite pe o perioada indelungata in Armata Romaniei. Iar in 20 august 1970, Grigore Bastan a stabilit un record national la saltul cu parasuta, executand un salt din aeronava de la inaltimea de 10.000 m cu o cadere libera de 7.000 m. Cu un astfel de tip de parasuta a facut si Catalin Olteanu primul lui salt.

Mai multe despre povestea emotionanta si inspirationala a eroului parasutist aflam pe 27 octombrie, cand Alina Grigore ni-l prezinta la „Frontul de acasa”, de la TVR 1.

***
In fiecare miercuri seara, de la 22:30, la TVR 1, jurnalista Alina Grigore aduce in prim-plan uimitoare povesti de viata si de front ale unor oameni exceptionali, nu doar pe campul de lupta, ci si in viata de zi cu zi. Marturiile exclusive sunt completate cu momente semnificative din istorie, analize de actualitate, expertiza unor medici specializati in diferite tipuri de traume si psihoterapeuti. „Frontul de acasa” se vede si la TVR International, joia, de la ora 13:00, iar la TVR Moldova, vineri, de la 11:30.