Comunicate

Masina de la „Castiga Romania!” ajunge la DORIN IOAN RUS

Marti, 5 aprilie, Virgil Iantu a anuntat numele castigatorului marelui premiu „Castiga Romania!”: Dorin Ioan Rus.
Concurentul, care a intrat in competitie in ultima editie a sezonului precedent, a raspuns corect intrebarilor in zece editii consecutive si a devenit invingator in cel de-al zecelea sezon al concursului de cultura generala difuzat de TVR 2. Dorin Ioan Rus a castigat marele premiu, un autoturism si suma de 23.000 de lei.

“Sezonul cu numarul 10 debuteaza cu mai multi castigatori pentru ca, sincer, noi toti din echipa si toti care l-au urmarit pe Dorin am avut de castigat. Marturisesc ca, fiind ultimul concurent din sezonul trecut, cand a castigat doar o editie, l-am simtit foarte sigur pe el, foarte atent la intrebari si bine pregatit. Atunci am simtit ca va ajunge departe. Nu intuiam ca o sa fim fata in fata in cea de-a 10-a editie si ca va fi atat de fain. Ii multumim! Este un debut de sezon extraordinar pentru „Castiga Romania!” si pentru cei care urmaresc concursul de cultura generala de la TVR 2″, a spus Virgil Iantu.

Dorin Ioan Rus este din Dej, dar locuieste in Bucuresti de peste 30 de ani. In varsta de 52 de ani, este de profesie consilier si absolvent al facultatilor de Chimie si Drept. Timp de 7 ani, Dorin Ioan Rus a reprezentat Romania in 5 misiuni internationale de mentinere a pacii sub egida ONU si UE, in tari din Balcanii de Vest si Libia, activand in domeniul cercetarii penale. „Cred ca sunt primul politist roman care ia marele premiu la „Castiga Romania!” si ma bucur ca prin reusita mea am imbunatatit imaginea Politiei Romane. Dedic succesul meu familiei, care imi este mereu aproape, dar si fostilor colegi care sunt corecti si isi fac treaba cu pasiune”, a spus castigatorul.
Dorin Ioan Rus a lucrat la „Directia Arme, Exploziv, Substante Toxice”, din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane. In 1993, cand in Romania s-a facut trafic cu materiale radioactive, Dorin Ioan Rus ii prindea in flagrant pe cei care aduceau si comercializau atat materiale radioactive cat si substante toxice, gen mercur.

Aflat la prima sa intalnire cu un concurs de televiziune, Dorin Ioan Rus spune ca l-a atras provocarea si ca a fost un minunat prilej de a-si testa cunostintele despre propria tara. A calatorit mult, nu numai in Romania, ci si in toata lumea, partial datorita meseriei, dar si pentru a descoperi alte culturi. In timpul concursului a dovedit o buna stapanire de sine, in ciuda oboselii. Printre pasiunile sale se numara: lectura, conducerea autoturismelor, practicarea sporturilor, vizitarea muzeelor, teatrul, muzica, geografia si istoria. Ii mai plac intalnirile cu fostii profesori si colegi de liceu si facultate, dar si activitatile fizice in aer liber. Barbatul, este casatorit si tatal unei fete de 20 de ani, studenta a Facultatii de Medicina,
Dorin Ioan Rus este cel de-al saselea concurent care a invins in 10 editii consecutive „Castiga Romania!” si al cincilea care pleaca acasa la volanul unei masini.

INTERVIU
De ce ati ales sa participati in concursul „Castiga Romania”?
Am vrut sa vad, in primul rand, cum se simte. Mi-a placut foarte mult sportul si ideea de competitie si cred ca acesta a fost „motorasul” care m-a propulsat sa ma inscriu. Am citit toata viata cat de mult am putut. Preferam de multe ori sa-mi las masina acasa, si, in loc sa stau in ambuteiaj, sa citesc in mijloacele de transport in comun. Iata ca roadele vin in timp. Am fost inclinat spre studiu de mic, mi-a placut mult cartea si sunt foarte multumit ca s-au confirmat acumularile facute de-a lungul anilor.

Ati facut multe calatorii in strainatate. Dar in Romania?
Am mers in multe concedii in tara, cam peste tot, in aproape toate regiunile tarii. Am vizitat in Moldova manastirile de cel putin doua ori. Pe langa monumentele UNESCO recunoscute, am incercat sa vad si locurile mai putin mediatizate, ca Dragomirna sau Arbore. Imi place sa vad, sa caut si sa cercetez.

Am inteles ca v-ati „pregatit” pentru „Castiga Romania!” si intre sezoane…
Am fost „liantul” intre ultima editie a sezonului trecut si noua editii in sezonul cu numarul 10. Cifra 10 este spledida, este cea pe care o cautam cu totii in scoala. Trebuie sa marturisesc ca am vizionat toate editiile „Castiga Romania!” pentru ca m-au captivat si m-au facut sa acumulez un bagaj mai mare de cunostinte. Pentru mine sa inveti este o placere.

Aveti o cariera interesanta…
Am terminat doua facultati, cea de Chimie, la zi, imediat dupa liceu, iar a doua facultate a fost Dreptul. Armata am facut-o la „arme chimice”, la Campulung Muscel, o unitate faina. M-am angajat la „Directia Arme, Exploziv, Substante Toxice”, care era pe profilul Chimie si lucram la „Serviciul Exploziv Radioactive”. In 1993, incepuse nebunia cu traficul materialelor radioactive in tara. Am avut destule cazuri, ii prindeam in flagrant pe cei care aduceau si comercializau in Romania atat materiale radioactive cat si substante toxice, gen mercur. Am lucrat si la „detinere ilegala de arme si munitie” sau „detinere ilegala de exploziv”. O munca frumoasa si un colectiv foarte bun.
Am urmat si Facultatea de Drept pentru ca mi-am dorit sa-mi imbogatesc cunostintele, mai ales ca lucram in domeniul juridic. Facand activitati de cercetare penala, ma loveam zilnic de codul de procedura penala. Toata viata am incercat sa fac mai mult, sa cresc profesional. Si cred ca am reusit.