Home » Mesaj catre lumea de azi: Ei sunt „Romani universali”! Din 1 aprilie, la TVR 1
Comunicate

Mesaj catre lumea de azi: Ei sunt „Romani universali”! Din 1 aprilie, la TVR 1

Cutia de viteze automata, testul Papanicolau, declansarea artificiala a ploilor, implantul dentar sau scaunul ejectabil pentru avioane sunt doar cateva dintre contributiile romanilor la dezvoltarea omenirii. Din 1 aprilie, Cristian Tabara ne prezinta povestile incredibile, prea putin cunoscute, ale unor romani care au lasat o mostenire importanta lumii. In fiecare seara de luni, de la ora 22:00, la TVR 1.

Lumea de astazi nu stie cate dintre inventiile, contributiile sau interventiile fundamentale (stiintifice, sociale, politice, militare sau economice) care au construit societatea moderna apartin unor romani sau unor personalitati de origine romana. Numele multora dintre ei au fost deja date uitarii sau amintite doar in carti de specialitate. Pentru ca acesti romani merita sa fie cunoscuti, dar si pentru ca povestile lor sunt extrem de interesante si folositoare, Cristian Tabara ne prezinta, din 1 aprilie, seria documentara „Romani universali”, o serie ce ne spune istorii incredibile ale unor oameni – romani – care au lasat o mostenire importanta lumii. O urmarim in fiecare seara de luni, de la ora 22:00, la TVR 1.

Pare incredibil, dar de numele unor astfel de personalitati de origine romana se leaga implantul dentar, cutia de viteze automata, primul film de cercetare stiintifica din lume, calendarul utilizat azi in toata lumea, primul produs anti-imbatranire, versurile pieselor lui Leonard Cohen, descifrarea genomului uman, snowmobilul, prima masina cu rotile in interiorul formei caroseriei, scaunul ejectabil pentru avioane, capsula de salvare de pe submarine, hyper CD-ROM-ul, primul soft de proiectare computerizata (azi folosim imprimante 3D), primul avion cu fuzelajul tubular, primul elicopter cu patru elice, fondarea biospeologiei, prima femeie parlamentar, abolirea sclaviei moderne, turbina eoliana, prima femeie inginer din lume, prima femeie cu doctorat in drept, primul automobil ecologic, conceptul masinii autonome, primul aeroplan (avion cu aripa fixa), primul avion cu decolare verticala, cumpararea Alaskai de la Rusia pentru SUA – negociata de un roman, cucerirea Patagoniei si statul fondat de un roman, testul Papanicolau de depistare a cancerului de col uterin, motorul cu reactie (turbojet), stiloul cu rezervor de cerneala (tocul rezervor), serviciul modern britanic de spionaj, rucsacul zburator, multiplexorul tv, imaginile 3D pentru cinematografie si televiziune, leacurile pentru holera sau scarlatina, insulina, primul hidroavion cu fuzelaj, tunelul aerodinamic, declansarea artificiala a ploilor, mecanismul de ungere continua la rotile de cale ferata, cea mai mare putere produsa pana acum pe Terra (10 PWatt) sau rachetele spatiale.

„Scepticii pot consulta lista de mai sus. Pentru ca toate aceste contributii fundamentale sunt, de fapt, cvasinecunoscute, le vom povesti lumii de azi. Dar nu intr-un serial de maxima rigoare stiintifica, ci unul de popularizare decenta”, explica Cristian Tabara, realizator si prezentator al seriei „Romani universali”.

„Vom porni de la lucrurile care ne inconjoara, ni se par deja atat de necesare, incat nici macar nu ne mai intrebam cine le-a creat: masinile eco, masinile cu cutii automate, avioanele cu reactie, testele medicale pentru cancer, implaturile dentare, snowmobilele sau skijeturile, televiziunea sau cinematograful 3D, retelele de cablu tv, imprimantele 3D… Cum ar fi lumea fara ele? Cine si cum a ajuns la ideea de a le crea? Care sunt beneficiile pentru lumea de azi?”, adauga Marin Gabudean, producatorul emisiunii.

Iuliu Popper, conchistadorul roman al Tarii de Foc, in primul episod „Romani universali” la TVR 1

Explorator, cautator de aur, conchistador modern al Patagoniei, ucigas de indieni. Aceste etichete au fost folosite, de-a lungul istoriei, pentru a-l descrie pe excentricul roman Iuliu Popper, personaj notoriu in Argentina si Chile, insa aproape necunoscut in Romania sa natala. In primul episod al seriei „Romani universali”, pe 1 aprilie, de la ora 22.00, jurnalista TVR Iulia Stoian porneste pe urmele celui mai mare aventurier roman al tuturor timpurilor.

Povestea lui Iuliu Popper incepe la Bucuresti, in 1857, in sanul unei familii de intelectuali evrei. Dupa ce isi obtine, in anul 1879, diploma de inginer, la Paris, Iuliu Popper lucreaza o perioada la intretinerea Canalului Suez si calatoreste intensiv in Orientul Mijlociu, India, China si Japonia. Pe durata calatoriilor sale, intretine o stransa corespondenta cu Sectia de Geografie a Academiei Romane, in care isi marturiseste atasamentul profund pentru Romania: „Ce schimbare se va fi petrecut in mintea-mi cand mi-am intors privirile spre pajistile atat de pitoresti ale patriei mele? Greu e sa descrii placerea pe care o simti cand respiri mireasma codrilor nostri, dupa ce ai suferit din cauza funestelor degajari de vapori din padurile tropicale ale Americii Centrale (…) Daca exista cineva din tara mea care nu-si iubeste plaiurile natale, sa porneasca intr-o calatorie in jurul lumii si va fi in mod sigur in castig: va invata sa-si indrageasca patria, sa iubeasca ceea ce are”, scria el.

Desi a dus cu mandrie numele Romaniei in cele mai indepartate colturi ale lumii, Iuliu Popper nu a obtinut niciodata statutul de cetatean roman, din cauza originii sale evreiesti.

„Nu doar el nu avea cetatenie romana, ci si majoritatea comunitatii evreiesti, in afara de cei care participasera in Razboiul de Independenta din 1877-1878. In ultimii 10 ani din viata, el a vorbit si corespondat exclusiv in limba spaniola, autodenumindu-se _El Rumano_. Nu s-a prezentat drept _El Judeo_, ci _El Rumano_. Asa este el cunoscut in Argentina si in Chile. El a murit neavand cetatenie”, sustine dr. Anca Tudorancea, cercetator al Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din Romania.

Ajuns in Tara de Foc in anul 1886, Iuliu Popper strabate, pentru prima data, pustiurile actualei Argentina, cartografiaza regiunea si efectueaza determinari geologice si geografice fara precedent.

„Din punctul de vedere al consolidarii suveranitatii noastre asupra spatiului teritorial, Iuliu Popper a contribuit prin publicarea primei Harti a Tarii de Foc, in 1891, harta istorica ce a fost publicata de Institutul Geografic Argentinian si a carei toponimie se mai pastreaza si astazi in hartile oficiale ale Provinciei Tarii de Foc, Antarcticii si Insulelor Atlanticului de Sud”, afirma istoricul argentinian David Guevara.

Iuliu Popper isi documenteaza descoperirile intr-o serie de 95 de imagini, devenita primul reportaj fotografic din interiorul Tarii de Foc din istorie. Din album fac parte si fotografiile din timpul conflictelor sangeroase cu indienii Onas, despre care exploratorul roman nota ca nu aveau notiunea proprietatii private si nici a furtului. Imaginile au devenit probe in procesul care i-a fost intentat lui Iuliu Popper pentru genocid, in care s-a aparat singur in fata instantei de judecata.

Iuliu Popper a gasit aur si a infiintat colonii miniere, a batut moneda proprie si a adus colonisti din Muntenia pana in sudul Argentinei. Povestea sa extraordinara a inspirat cineasti si scriitori, printre care si Radu Tudoran, autorul romanului „Toate panzele sus“, care a construit personajul Pierre Vaillant, fantasma care il motiveaza pe capitanul Anton Lupan sa calatoreasca inspre Tara de Foc, dupa personalitatea plina de curaj a inginerului roman.

„Eu intreb generatii intregi de studenti si masteranzi… si au auzit de Emil Racovita si de altii, insa nu de Iuliu Popper. Tristetea mea cea mare este ca nu ii poarta numele niciun loc din Romania si ar fi meritat din plin”, sustine prof. univ.dr. Silviu Negut.

Avem ocazia sa aflam cine a fost Iuliu Popper si ce impact extraordinar a avut asupra lumii luni, pe 1 aprilie, de la ora 22:00, cand urmarim la TVR 1 primul episod al seriei documentare „Romani universali”.