Comunicate

Ministrul federal al dezvoltarii, Svenja Schulze, viziteaza Romania

Ministrul federal al Dezvolt arii Economic e si Cooper arii , Svenja Schulze, va vizita Romania in data de 14 martie 2022 . Programul doamnei mini stru include o vizita la Centrul Blue Dot pentru copiii si familiile refugiate din Ucraina, coordonat de UNICEF si parteneri locali la punctul de trecere a frontierei Sighetu Marmatiei . La fata locului, ministrul Schulze va purta discutii cu angajatii UNIC EF precum si cu refugiati. Doamna ministru Schulze se va intalni si cu domnul Mircea Abrudean, seful Cancelariei Prim Ministrului . Tema discutiei va fi situatia de la frontiera romano ucraineana, in special situatia umanitara si ajutorul pentru refugiatii din Ucraina, precum si subiectele actuale de politica externa. Ulterior, doamna ministru va vizita o tabara de tranzit pentru refugiati din apropiere.
Ministrul federal Svenja Schulze: „Razboiul lui Putin impotriva Ucrainei produce suferinte incomensurabi le femeilor, barbatilor si copiilor din Ucraina. Mai ales copiii sufera de pe urma acestui razboi. Multi copii se refugiaza impreuna cu mamele lor , insa multi calatoresc fara parinti, singuri sau insotiti de alte rude, vecini sau cunoscuti. Pentru acesti c opii, Centrele UNICEF Blue Dot sunt un adapost important si un prim punct de contact. M ultumesc autoritatilor romane, personalului UNICEF si numerosilor voluntari pentru an gajamentul personal neobosit. Impreuna putem depasi aceasta provocare si ii putem sprijini pe cei care cauta protectie.” Germania este al doilea cel mai mare contributor al UNICEF, numai Ministerul Federal al Dezvolt arii Economice si Cooperarii (BMZ) a fi nantat UNICEF in anul 2021 cu aproximativ 621 de milioane de euro. In prezent , BMZ mai pune la dispozitie inca doua milioane de euro. Fondurile suplimentare vor permite in special copiilor si tinerilor traumatizati de razboi si migratie fortata sa aiba acc es la ingrijire psihosociala.
Centrele Blue Dot conduse de UNICEF ofera sprijin si protectie, precum si servicii esentiale in mod specific copiilor si familiilor refugiate: sprijin psihosocial, spatii sigure pentru mame si copii, consiliere juridica de ba za, jucarii, indrumare catre institutiile sociale si sanitare locale (de ex. centre de vaccinare), sprijin si inregistrare pentru copiii neinsotiti (in cooperare cu UNHCR), provizii precum alimente, articole de igiena, paturi si multe altele. Centrul Blue Dot din Sighet functioneaza din data de 1 martie 2022, iar de atunci a oferit sprijin pentru mai mult de 5.000 de persoane (dintre care 40% sunt copii). In total, 26 de astfel de centre au fost infiintate pana in
prezent de a lungul cailor de evacuare. Fie care centru poate sprijini intre 3.000 si 5.000 de persoane pe zi.