Cele mai pazite secrete ale Epocii de Aur vor fi dezvaluite in noua serie de reportaje si dezbateri de la TVR 1. Programul ce poarta semnaturile Ralucai Rogojina si Roxanei Tarhon se vede din 26 noiembrie, in fiecare duminica de la ora 18:00. „Ceausescu, pacea si minciuna” – primul episod.
Traim vremuri in care cunoasterea istoriei dobandeste proportii mitice. Iar istoria trebuie stiuta pentru ca greselile trecutului sa nu fi repetate. Trecutul traieste, e viu, ia parte la prezent si il influenteaza uneori in cel mai dramatic mod. Pentru a ne ajuta sa nu uitam ce a fost si sa cladim viitorul pe un fundament real, una dintre cele mai apreciate echipe de jurnalisti ai Televiziunii Romane isi propune sa demonteze „Miturile comunismului”. Din 26 noiembrie, urmarim in fiecare duminica, de la 18:00, reportaje realizate de Raluca Rogojina, Roxana Tarhon, Irina Luca, Gheorghe Preda, Raluca Tudor, intr-o emisiune ce face lumina asupra unor evenimente din istoria recenta a Romaniei. Reportajele sunt insotite de dezbateri in platou, moderate de Irina Luca.
„TVR este unica detinatoare a istoriei ultimilor 50 de ani, in imagini! Astfel, putem dezvalui intamplari pe care partidul le-a ingropat in dulapul cu cadavre si despre care TVR a pastrat imagini fabuloase, foarte multe difuzate in premiera. Pornim pe firul intamplarilor, ne intoarcem in timp, cautam supravietuitorii si raspunsurile. Vom dezvalui cele mai pazite secrete ale Epocii de Aur: cursa inarmarilor, cum s-a facut plata datoriei externe, problema petrolului, legea ilicitului, programul nuclear al lui Ceausescu etc.”, ne divulga Raluca Rogojina, producator – alaturi de Roxana Tarhon – al emisiunii, cateva dintre subiectele pe care le vom urmari la „Miturile comunismului”.
Fiecare episod va aborda istoria reala a unor intamplari si personaje, ajutandu-ne sa intelegem fapte recente ale istoriei si
ce a insemnat viata noastra in comunism. Reportajele prezentate vor fi completate de o discutie in platou. Invitatii vor raspunde la intrebari si vor da marturie despre intamplarile si evenimentele puse in discutie, personaje direct implicate in subiectele prezentate, dar si istorici, cercetatori, specialisti in diferitele teme dezbatute (economisti, cadre militare, oameni de cultura etc.).
„Intervievatii, documentele, informatiile si imaginile de arhiva scoase la iveala dupa zeci de ani vor dezvalui culisele unor fapte si intamplari pe care multi le-au crezut uitate sau despre care cei mai multi n-au nici cea mai mica idee. Discutia din platou se va axa pe aducerea subiectelor in actualitate si pe compararea realitatilor trecute cu cele prezente”, ne mai lamureste producatorul Raluca Rogojina.
„Ceausescu, pacea si minciuna” este subiectul ce deschide seria „Miturile comunismului” la TVR 1
Episodul 1 aduce telespectatorilor informatii despre gradul de inarmare a Romaniei in perioada comunista, despre sprijinul pe care Ceausescu l-a oferit ani de-a randul unor organizatii teroriste si traficul de arme pe care il facea cu aceeasi abnegatie cu care, in discursul public, sustinea categoric dezarmarea.
Toate intreprinderile din Romania, indiferent de profil, erau pregatite ca, in caz de necesitate, sa treaca rapid la fabricarea industriei de razboi. Documentele oficiale atesta faptul ca Nicolae Ceausescu a fost unul dintre principalii furnizori de armament ai teroristului libian Muammar al-Gaddafi si al irakienilor, in razboiul iraniano-irakian.
Tot documentele oficiale vorbesc despre faptul ca Romania a sprijinit Vietnamul pe toata durata derularii conflictului dintre anii 1965 si 1973, ajutoarele economice si militare nerambursabile ridicandu-se la peste 142 de milioane de ruble. In aceeasi perioada, autoritatile de la Bucuresti utilizau conturi secrete pentru achizitionarea de produse speciale din Occident. Acestea se aflau sub un embargo extrem de sever impus de SUA si aliatii sai din NATO, dar adeseori erau procurate in mod ilegal de spionii romani.
Cat de pregatita era Romania pentru un posibil conflict militar in perioada comunista? Cat este de pregatita acum, avand in vedere contextul international? Sunt intrebari pe care Irina Luca si le adreseaza invitatilor sai, istoricul militar Florin Sperlea si Adelin Petrisor, jurnalist senior TVR, in prima editie a emisiunii „Miturile comunismului”, duminica, 26 noiembrie, ora 18:00, la TVR 1.
In editiile urmatoare, reportajele si dezbaterile vor aborda „Fitele epocii de aur”, „Metroul”, „Branduri romanesti”, „Pe urmele lui Mos Gerila (Craciunul in epoca de aur)”, „Marile zapezi”, „Anii ’80 si datoria externa”, „Cum a fost faurit omul nou” (despre invatamant).
Adauga comentariu