Home » Adelin Petrisor: „Cred ca putem fi patrioti incercand sa ne facem treaba cat mai bine!”
Comunicate

Adelin Petrisor: „Cred ca putem fi patrioti incercand sa ne facem treaba cat mai bine!”

Pe 1 Decembrie, Parada militara de la Arcul de Triumf se vede la TVR, Televiziunea Romana fiind Official Broadcaster al evenimentului. Telespectatorii vor fi insotiti in direct la microfon de jurnalistul Adelin Petrisor, care in acest an il va avea alaturi pe colonelul Cornel Pavel, seful Biroului de presa al MApN.

In fiecare an, pe 1 Decembrie, de Ziua Nationala a Romaniei, Televiziunea Romana a adus in direct telespectatorilor Paradele militare organizate in cele mai mari orase ale tarii. Fie ca s-a aflat in Piata Arcul de Triumf din Bucuresti sau la Alba Iulia, de 13 ani jurnalistul Adelin Petrisor a insotit telespectatorii TVR si le-a oferit in direct cele mai complexe si complete informatii de la impresionanta desfasurare de forte militare.
La sarbatoarea Zilei Nationale a Romaniei, romanii cinstesc drapelul national si privesc cu mandrie defilarea militarilor si a specialistilor din MApN, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Telecomunicatii Speciale si Administratia Nationala a Penitenciarelor, precum si a mijloacelor tehnice de lupta.

Adelin Petrisor, unul dintre cei mai cunoscuti corespondenti de razboi din Romania, care a transmis din Irak, Afganistan, Liban, Israel si alte zone de conflict, dar si de la inundatii, cutremure si chiar din “prima linie” a razboiului cu SarsCoV2, este gata de intalnirea cu telespectatorii TVR si pe 1 Decembrie 2023. Iata cateva dintre cele mai emotionante amintiri ale sale de la evenimentele pe care le-a adus telespectatorilor TVR, dar si cateva informatii de ultima ora despre ceea ce urmeaza sa vedem in acest an, la parada de Ziua Nationala a Romaniei.

Esti o prezenta deja obisnuita la TVR in ziua de 1 Decembrie. Cum au inceput transmisiunile de la Parada Militara?
Sunt multi ani, cred ca din 2010. Ca jurnalist de eveniment, am facut multe stiri despre actiunile Politiei sau ale Armatei. Asa am ajuns sa ma ocup si de Parada de 1 Decembrie. Am transmis din mai multe locuri, inclusiv de la Alba Iulia, pe vremea cand presedintele Emil Constantinescu mergea acolo. Lucrez in televiziune din 1995 si am avut parte de multe evenimete: tot felul de catastrofe, inundatii, cutremure si multe zone de razboi. Cum Parada de 1 Decembrie este organizata de armata, am transmis si de acolo.

De-a lungul acestei perioade, s-a vazut vreo evolutie?
S-a vazut. In momentul in care au aparut sisteme noi de armament s-au vazut si in Parada de 1 Decembrie. De exemplu, la verticala Arcului treceau avioane MiG-21 LanceR. De ani buni, vedem avioanele F-16 Fighting Falcon. Chiar daca sunt luate la mana a doua, sunt arme care nu se pot compara cu MiG-21 LanceR, din punct de vedere al armamentului, al capabilitatilor. La Parada au aparut si sistemele de rachete Patriot, unul dintre cele mai scumpe programe de inzestrare ale Armatei Romane. Nu mai e cel mai scump, pentru ca urmeaza F35, care costa in jur de 6,5 miliarde de dolari. Armata a incercat sa tina pasul cu vremurile. Dar Armata Romaniei e ca Romania. Cu cat tara noastra va fi mai evoluata, cu atat vom avea o armata mai buna.

Din punct de vedere al dotarilor militare, la ce nivel este Romania?
A crescut destul de mult, dar mai e mult loc de mai bine. Romania a tinut cat de cat pasul cu tarile NATO, pentru ca de multe ori a avut oameni foarte bine pregatiti. Suntem inca departe de multi dintre aliatii puternici. Si nu vorbim doar de dotare, ci si de mentalitate. De curand, am fost la baza aeriana americana Sheppard, unde Romania pregateste piloti pentru avioanele F-16, in cadrul unui program NATO. Ce vor aduce „destept” oamenii nostri de acolo este mentalitatea, pentru ca se antreneaza intr-un cu totul si cu totul alt mediu si vad altfel lucrurile. Vorbeam cu tineri locotenenti care imi spuneau: „Cand am ajuns aici, (n.r. un program complicat de 55 de saptamani), am crezut ca nu o sa termin niciodata”. Acolo, te obliga sa gresesti in scoala, ca sa nu gresesti mult mai grav cand nu se mai pot intoarce lucrurile. Avem de cumparat multe… nave, avioane, insa cred ca trebuie sa lucram si la nivelul mentalitatii. Din nefericire, mentalitatea este lucrul care se schimba cel mai greu. Poti sa cumperi cel mai tare avion, insa trebuie sa te adaptezi unui alt mod de a te antrena, de a evolua profesional, asta cred ca avem cel mai mult de invatat de la occidentali.

De 1 Decembrie se simte un sentiment de mandrie nationala…
In fiecare an, de Ziua Nationala a Romaniei, oamenii participa la parada, indiferent de conditiile meteo, chiar daca e o vreme foarte rece sau cu ploaie inghetata. Ii aduc si pe copii ca sa vada militarii, tancurile si, chiar daca ingheata, isi fac poze cu militarii, se bucura. De foarte multi ani, am fost la microfonul TVR, alaturi de generalul Constantin Spinu, purtatorul de cuvant al MApN. De fiecare data am incercat sa fiu critic, sa vorbesc si despre neajunsurile armatei, pentru ca daca ne batem cu pumnul in piept si ne laudam doar cu lucrurile pozitive, nu avem cum sa evoluam.
Parada din 1 Decembrie 2018, in anul Centenarului Marii Uniri, a fost cea mai emotionanta transmisiune. Sa poti sa relatezi la 100 de ani de la Marea Unire, la microfonul Televiziunii Romane, nu e putin lucru. Imi amintesc ca atunci cand am incheiat transmisiunea in direct, am spus ca imi pare foarte rau ca, in 100 de ani, n-am reusit sa unim cu drumuri provinciile pe care inaintasii nostri le-au unit cu sange. Mi se pare o mare, mare rusine. Asa mi-am incheiat eu transmisiunea la Centenarul Marii Uniri, pentru ca patriotismul nu e acela pe care il vezi, de obicei, la politicieni, care se bat cu pumnul in piept, duc mana la inima, plang atunci cand asculta imnul… Cred ca putem fi patrioti incercand sa ne facem treaba cat mai bine. Pentru ca daca fiecare isi face bine treaba in patratelul lui, patratul mai mare, de vreo 238.397 km², cat este suprafata Romaniei, va arata cu siguranta altfel.

In 2023, Parada va fi un moment special, avand in vedere conjunctura politica prin care trecem…
Cred ca vom vedea in mare cam aceleasi lucruri pe care le-am vazut si anul trecut. Sigur, incarcatura emotionala e mult mai mare din momentul in care Rusia a atacat Ucraina si ne-am pomenit cu un conflict la granita. In ziua in care incepea razboiul, s-a intamplat sa filmez intr-o baza aeriana, sigur, fara nicio legatura, era un subiect aranjat cu mult timp inainte. Vorbeam atunci cu pilotii care interceptasera un Su-27 ucrainean, care, din greseala, intrase in Romania. Ne intrebam ce s-ar fi intamplat daca Romania nu ar fi fost in acele momente in NATO… In conjunctura actuala, incarcatura clar va fi mai mare. Romanii se vor uita altfel la armata.

Televiziunea Romana va transmite in direct si in acest an Parada de 1 Decembrie…
Da, sigur, atat de la Bucuresti, cat si de la Alba Iulia. La parada de 1 Decembrie, intotdeauna problema a fost legata de conditiile meteo. In cazul in care vremea este foarte proasta, nu putem sa avem aviatie. De multe ori am auzit comentarii de genul, „Ce avioane proaste, nu pot sa zboare!”. Avioanele pot sa zboare in orice conditii meteo, dar ele vor survola orasul doar daca participantii la Parada le pot vedea. Deci, sa speram ca avem vreme buna si vom vedea aviatia, vom vedea transportoare blindate Piranha, vom vedea sisteme complexe de armament noi, gen Patriot, sistemele de artilerie HIMARS. Armata Romana are cateva programe de inzestrare in curs de derulare, insa are si unele care au dat gres, desi au fost bani, cum este programul Corvetelor, in valoare de 1,2 miliarde de euro.

Ai trait vreun moment mai emotionant de 1 Decembrie?
Pandemia a fost un moment deosebit. In 2020, am acoperit o mare parte din subiectul pandemie, cu transmisiuni din sectiile ATI ale spitalelor. Eram cu nervii intinsi la maximum, iar la Parada de Ziua Nationala a Romaniei a fost ciudat sa vad ca la Arcul de Triumf, in locul unei multimi de cel putin 10.000 de oameni, erau cativa: Presedintele Romaniei, presa, cameramani. Mi s-a parut, poate, putin infricosator, intr-o anumita masura, pentru ca pandemia ne-a aratat cat suntem de vulnerabili. Transmisiunea de la parada de 1 Decembrie in perioada pandemiei parca era dintr-un film postapocaliptic.

Pe 1 Decembrie, Parada militara de la Arcul de Triumf se vede la TVR, Televiziunea Romana fiind Official Broadcaster al evenimentului. In aceasta calitate, TVR va produce Parada Zilei Nationale a Romaniei la standarde exceptionale si va asigura semnal pentru celelalte televiziuni. Telespectatorii vor fi insotiti in direct la microfon de jurnalistul Adelin Petrisor, care in acest an il va avea alaturi pe colonelul Cornel Pavel, seful Biroului de presa al MApN.