Misiunea speciala a serviciilor secrete britanice pe teritoriul tarii noastre la inceputul anilor ’40 face subiectul celui de-al treilea episoad al seriei documentare ce scoate la lumina momente uluitoare din istoria recenta a Romaniei. Il vedem pe 7 martie, de la 16:30, la TVR 1.
In preajma celui de-al Doilea Război Mondial, principalele puteri europene se aratau preocupate de Romania. Pozitia geografica si geostrategica, precum si terenurile petrolifere pe care le detinea faceau din Romania un partener important in razboiul care batea la usa. In acest context international tulbure, in care se incheiau si se destramau aliante, Romania s-a trezit prinsa in mijlocul unor jocuri periculoase care ii amenintau integritatea si independenta. Despre „Operatiunea Autonomous” vorbeste cel de-al treilea episod al emisiunii „Omul si timpul” de la TVR 1, difuzat in premiera pe 7 martie, de la ora 16:30.
In contextul amintit, Germania, Marea Britanie, Franta si URSS au incercat fiecare, pe rand, sa atraga Romania in sferele lor de influenta sau sa impiedice aliante de tot felul. In ciuda acestor framantari, Romania s-a alaturat Germaniei. Dupa ce aceasta alianta a fost parafata, dincolo de demersurile oficiale, Marea Britanie, URSS si Franta, pana la un moment dat, au incercat prin toate mijloacele sa o destrame. S-au acordat ajutoare banesti substantiale, s-au infiintat ziare, s-au creat retele ample de agenti, planuri minutioase de sabotaj. Eroii principali ai acestui razboi subteran care se petrecea in Bucurestii anilor 1938 – 1942 erau jurnalisti straini, corespondenti ai marilor jurnale europene, profesori universitari, angajati ai institutelor culturale, ingineri petrolisti, guvernante si actrite de cabaret, dar si romani care nu au acceptat niciodata o apropiere de Hitler si cel de al III-lea Reich.
Duminica, la „Omul si timpul”, descoperim detalii despre un episod mai putin cunoscut al interventiei serviciilor secrete britanice pe teritoriul Romaniei. O misiune a Serviciilor Executive Speciale, pe scurt SOE, pentru Romania, care avea ca scop gasirea unor solutii pentru incheierea unui armistitiu si, implicit, pentru scurtarea razboiului. Astfel, Alfred de Chastelain, Ivor Porter si Silviu Metianu, toti buni cunoscatori ai realitatilor romanesti, aveau de pus in aplicare „Operatiunea Autonomous”.
In ce consta secreta misiune si cum s-a desfasurat ea aflam in cea de-a treia editie a seriei „Omul si timpul”, difuzata la TVR 1 duminica, 7 martie, de la ora 16:30.
***
Situatii exceptionale, mai putin cunoscute, din istoria recenta a tarii noastre, sunt cercetate si dezvaluite in noua emisiune-document a Televiziunii Romane. Structurata sub forma unei serii de cinci episoade ce poarta semnatura realizatorilor Ruxandra Tuchel si Rafael Udriste, „Omul si timpul” ne introduce in intrigile demne de filme hollywoodiene ale politicii romanesti, interne si internationale, din perioada interbelica si anii comunismului. Din 21 februarie, in fiecare duminica, de la ora 16:30, TVR 1 difuzeaza seria „Omul si timpul”.
Cele cinci editii ale emisiunii pun in dezbatere subiecte precum tesatura de uneltiri din jurul lui George Enescu (editia a fost difuzata pe 21 februarie), asa cum iese la iveala din dosarele Securitatii statului comunist, incercarile succesive si rivale ale Germaniei naziste si ale Aliatilor de a influenta politic si economic Romania la finalul anilor ’30, legaturile lui Carlos Sacalul cu regimul Ceausescu (difuzata de TVR 1 pe 28 februarie), povestea tezaurului polonez care, in 1939, dupa invazia nazista a Poloniei, a reusit sa fie salvat cu ajutorul regatului Romaniei, inca neutru la acel moment. Inregistrarile editiilor difuzate deja sunt disponibile pe canalul oficial de Youtube al TVR.
Adauga comentariu