Educatie

Peste 200 de copii, parinti si profesori, victime ale bullying-ului si violentei in scoli, au avut curajul sa vorbeasca despre experientele traite. Scoala Increderii face apel la romani pentru a contribui la siguranta copiilor in scoli

Bucuresti, 1 iunie 2023: Ministerul Educatiei a semnalat pentru anul scolar anterior 10.000 de acte de violenta, insa organizatia Salvati Copiii spune ca 1 din 2 elevi este amenintat, umilit sau agresat fizic.
Aceasta discrepanta intre cifrele declarate si numarul cazurilor reale este foarte mare, in contextul in care in Romania invata aproape 3 milioane de elevi. De aceea, Scoala Increderii, cel mai mare program de educatie din tara, a inceput o Revolutie in Educatie pentru a ne mentine copiii in siguranta.

Incepand cu luna aprilie, oamenii au fost incurajati sa-si impartaseasca experientele de bullying si violenta prin care au trecut sau la care au fost martori. In nici doua luni de la lansare, peste 200 de povesti au fost trimise atat pe site-ul asociatiei, cat si prin intermediul retelelor sociale.

„Lunile acestea am tot declarat ca avem „doar” 10.000 de cazuri de violenta. Am spus asta ca sa semnalam discrepanta uriasa dintre cifre si realitate. Pentru ca daca 1 din 2 elevi se confrunta cu violenta scolara, atunci la un simplu calcul ne dam seama ca peste 1 milion de copii trec prin asta. Asa am realizat ca avem nevoie de povestile oamenilor ca sa putem intelege cu adevarat ce se intampla si sa ne dam seama cu totii de amplitudinea fenomenului. Si va marturisesc ca interesul oamenilor e imens. Am primit povesti de la actuali elevi, de la parinti care-si amintesc cu groaza cum era pe vremea lor, de la elevi bullied care acum sunt profesori, de la profesori care sunt amenintati ca trebuie sa se comporte frumos cu fiul lui cutare si pana la martori tacuti, care si acum se simt vinovati pentru ca nu au spus mai departe prin ce au trecut colegii lor. Le multumim tuturor pentru curajul de a se destainui si-i invitam sa fie in continuare alaturi de noi, declara Ruxandra Mercea, fondatoarea Scolii Increderii.”

Cum va puteti alatura Revolutiei in Educatie?

Programul Scoala Increderii este implementat in peste 200 de gradinite si scoli de stat din 36 de judete. In urma trainingurilor si a sesiunilor de coaching oferite de specialisti in educatie, aceste scoli devin locuri sigure, unde se promoveaza bunatatea si respectul, unde profesorii sunt instruiti sa gestioneze conflictele, iar parintii sunt sprijiniti pentru a mentine copiii in siguranta atat la scoala, cat si acasa.

In Romania sunt peste 7000 de scoli, iar ca programul sa poata fi implementat in cat mai multe, e nevoie de sustinerea oamenilor, pentru ca oricine poate contribui la siguranta copiilor. Donatiile se fac prin SMS la 8845 cu textul INCREDERE pentru suma de 2 euro lunar sau prin intermediul site-ului: www.scoalaincrederii.ro

„Am intalnit bullyingul cu precadere in liceu. Clasa a IX-a ar fi trebuit sa imi aduca un nou inceput, dar fiind o persoana timida, simpla, cu fobie sociala, am fost tinta batailor de joc. Eram injurata de colegii din clasa paralela, imi spuneau cuvinte vulgare, unul dintre respectivii a indraznit sa impinga intentionat o masa in spatele meu. A fost un an greu, mi s-a intensificat fobia sociala, care are urmari si astazi. In prezent sunt cadru didactic, si in cancelarie simt un alt bullying la adresa mea. Imi vad de treaba linistita, dar colegele m-au numit „muta” sau „speriata”. Ele, de fapt, nu stiu ca in sufletul fiecaruia e o batalie. Pot spune ca am avut parte de bullying din liceu pana in prezent. Doar ca acum stiu sa-l gestionez, marturiseste o profesoara care a trecut prin bullying.”

Cum contribuie Scoala Increderii la schimbare?

  • Scade bullyingul, pentru ca se schimba strategia de gestionare a conflictelor din abordarea punitiva in una reparatorie.
  • Dezvolta competentele de leadership ale directorului si ale echipei de management a scolii.
  • Ajuta profesorii sa gaseasca cele mai potrivite metode pentru a preda diferentiat.
  • Ajuta echipa scolii sa schimbe mediul fizic (elevii sunt implicati in modificarea aspectului clasei/ scolii).
  • Elevii isi asuma procesul de invatare prin experiente cum ar fi sedinte cu parintii conduse de elevi.
  • Ajuta scoala sa isi asume un rol activ de educare a parintilor in cunoasterea si intelegerea copilului, prin intalniri 1:1 cu familiile.
  • Contribuie la crearea de relatii sanatoase intre membrii comunitatii scolare.

„Nu am o poveste a mea sau poate nu o consider ca fiind bullying, desi era. In clasa a V-a m-am mutat la o scoala noua unde aveam in clasa o colega de etnie rroma care mereu era batjocorita de colegi, intr-o forma sau alta. Regret si pana astazi ca am fost un simplu privitor, in loc sa o ajut si sa incerc cumva sa opresc acest bullying. Nu am fost o victima, dar ma simt de parca am fost un agresor prin tacerea mea. Cred ca este important sa constientizam si ca, a nu face nimic cand vedem ca cineva este agresat, este gresit, este o alta poveste primita pe site-ul Scoala Increderii.”

Campania initiata de Scoala Increderii este derulata in cadrul proiectului „POVESTEA merge mai departe—Cresterea capacitatii de fundraising pentru schimbare in educatie.” Proiectul este derulat de Asociatia Scoala Increderii, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund Romania, program finantat de Islanda, Liechtenstein si Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este cresterea capacitatii de atragere de fonduri si asigurare a sustenabilitatii Asociatiei Scoala Increderii din Cluj-Napoca, intr-o perioada de 15 luni, avand ca impact pe termen lung imbunatatirea situatiei beneficiarilor nostri finali.
***
Despre Scoala Increderii
Copiii din sistemul scolar romanesc nu sunt vazuti pentru cine sunt ei cu adevarat. Scoala Increderii schimba sistemic modul in care se face educatie, gratuit, scoala cu scoala: timp de 5 ani o echipa de specialisti lucreaza cu toti cei implicati in educatia copiilor, de la directori la parinti, pentru a crea un mediu in care copiii sa-si atinga potentialul maxim. Pentru ca fiecare copil merita si fiecare copil, din fiecare scoala, conteaza. Dupa 2 ani de la lansare, Scoala Increderii lucreaza deja cu 200 de scoli si gradinite de stat din 36 de judete din Romania, o comunitate de 100.000 de copii si 10.000 de adulti. Alte 177 de scoli isi doresc sa faca parte din program.

Despre Programul Active Citizens Fund Romania
Programul Active Citizens Fund Romania este finantat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitatile economice si sociale si a consolida relatiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare si statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de catre consortiul compus din Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, Fundatia pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitatile de Romi, Fundatia PACT si Frivillighet Norge, care actioneaza in calitate de Operator de Fond desemnat de catre FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE si Norvegiene. Active Citizens Fund Romania vizeaza consolidarea societatii civile si a cetateniei active si cresterea capacitatii grupurilor vulnerabile.

Cu o alocare totala de 46.000.000 euro, programul urmareste dezvoltarea pe termen lung a sustenabilitatii si capacitatii sectorului societatii civile, intensificand rolul sau in promovarea participarii democratice, a cetateniei active si a drepturilor omului si consolidand in acelasi timp relatiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein si Norvegia. Pentru mai multe informatii despre Active Citizens Fund in Romania, va rugam accesati www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informatii despre Granturile SEE si Norvegiene, accesati www.eeagrants.ro.

https://artpres.ro/wp-content/uploads/2023/06/Ruxandra-Mercea-scaled.jpg