Teatru si Film

Premiera semnata Andriy Zholdak la Nationalul craiovean: FEMEIA MARII de Henrik Ibsen

Bine-cunoscutul regizor ucrainean de renume international Andriy Zholdak se afla in aceasta perioada la Teatrul National „Marin Sorescu” din Craiova, unde monteaza piesa „Femeia marii” a celebrului autor norvegian Henrik Ibsen. Primele reprezentatii vor avea loc in datele de 5, 6, 11 februarie 2022, ora 18:00, in Sala „Amza Pellea” a teatrului.

Castigator al Premiului UNESCO pentru arte performative (2004) dar si al celebrelor Premii Masca de Aur (Rusia) si OPER (Germania), regizorul ucrainean de teatru si opera Andriy Zholdak monteaza pentru prima data la Nationalul craiovean la propunerea domnului George Banu, Presedinte de Onoare al AICT – Asociatia Internationala a Criticilor de Teatru si consilierul artistic al proiectului „Femeia marii”.

Andriy Zholdak a pus in scena Rosmersholm, o alta piesa de Ibsen, unde simbolism si realism, de asemenea, se conjuga. Acum el se confrunta cu Femeia marii si apetitul insatiabil de nemarginire a acestei eroine crescute pe un far in mijlocul apei si esuata pe malul unui mediocru fiord. Zholdak mobilizeaza resursele teatrului pentru a materializa „nevoia de altundeva”. Nevoia vitala… iar, pentru el, nevoia de teatru.
George Banu

Spectacolul Femeia marii de Henrik Ibsen in traducerea lui Valeriu Andriuta si versiunea scenica a Ioanei Malau ii are in distributie pe actorii Costinela Ungureanu, Nicolae Vicol, Angel Rababoc, Raluca Paun, Petronela Zurba, Catalin-Mihai Miculeasa, Catalin Vieru, Irina Danciu si Roxana Mutu.
Regia, co-scenografia, light-design-ul si ilustratia muzicala sunt semnate de catre Andriy Zholdak, decorul si creatia video poarta semnatura lui Danilo Zholdak, costumele sunt semnate Yan Zholdak, iar muzica poarta amprenta lui Valentyn Silvestrov.

In 1888, Ibsen a scris Femeia marii; suntem acum in 2022. Au trecut 134 de ani… timpurile si semnificatiile si formele s-au schimbat partial, dar in unele locuri au avut loc fracturi si schimbari tectonice: in mentalitatea oamenilor si mai ales cea a femeilor. Ellida mea este in viata astazi, o intalnesc adesea in diferite orase si tari in care calatoresc… Aceasta Ellida de astazi a mostenit de la prima Ellida (stramosul-Ellida) aceeasi ,,boala a marii”… aceeasi nastere extraterestra… „sufletul” care intr-un incubator ascunde si are cusut adanc in el „alteritatea”. Ellida l-a primit ca testament, de la forte superioare, prin calea Destinului si serveste drept protectie impotriva oamenilor… care se afla in preajma, care o iubesc sau o dispretuiesc. In plasma ei, in mintea ei, care nu este una obisnuita, misca milioane si miliarde de neuroni care nu oglindesc lumea exterioara sau realitatea… ci viitorul oamenilor.
Andriy Zholdak

Dramaturgul norvegian Henrik Ibsen (1828 – 1906) este unul dintre reprezentantii dramei de idei din literatura mondiala. Initiator al curentului modernist in teatru, Ibsen este unul dintre cei mai influenti dramaturgi ai timpurilor sale, fiind cel mai frecvent jucat autor din lume, dupa Shakespeare. Respins si neinteles in Norvegia, Ibsen a trait timp de 27 de ani in strainatate, in Italia si Germania, revenind la Oslo de-abia in anii 1890.

Trebuie sa ne apropiem incet de Ibsen, una dintre cele mai complexe personalitati literare. Ibsen e un realist inversunat si cu toate acestea opera lui e imbibata de poezia si de avantul romantismului.
Liviu Rebreanu

Piesa Femeia marii / Fruen fra havet (1888) este scrisa in Germania, iar premiera absoluta a avut loc la Teatrul Christiania, pe 12 februarie 1889.

Piesa lui Ibsen e o capodopera. Aici marele scriitor norvegian pleaca de la contextul cunoscut al unei familii nordice, context realist in care injecteaza cu geniu forta simbolului. Femeia marii asociaza cele doua dispozitii opuse si dezvaluie sfasierile unor personaje care, toate, isi afirma nevoia de altundeva. Nimeni nu e aici la locul lui si, intr-un fel, confirma titlul celebru al unui roman de Milan Kundera – Viata este altundeva. Acest apetit de indepartare e sursa de suferinta, dar totodata semn de rezistenta caci fiecare, de la tinerele fete la protagonista piesei se sufoca in cadrul domestic, in satul izolat si isi doreste accesul la un alt orizont, departe, altundeva. Straini in mijlocul cadrului cotidian, ei nu privesc decat spre un alt orizont … orizont dorit, dar periculos. Sa le ascultam visele si sa le impartasim nostalgiile.
George Banu

despre regizorul Andriy Zholdak
Andriy Zholdak, regizor ucrainean de teatru si opera, nascut la Kiev, a studiat regia de teatru la Moscova, la clasa profesorului Anatoli Vasiliev. A pus in scena spectacole de teatru si opera in Ucraina, Franta, Rusia, Romania, Germania, Elvetia, Finlanda, Suedia, Macedonia, Belgia, Polonia, Muntenegru.

Prelegerile sale pe teme precum „Actorul viitorului“ si “Quantum Teatru” dar si atelierele speciale care diseca Arta Actoriei au fost tinute in Brazilia, Japonia, Italia, Spania.

A primit Premiul UNESCO pentru arte performative in 2004, Premiul Masca de Aur la categoria Cel mai bun spectacol de opera si Cel mai bun regizor pentru montarea sa cu „Evgheni Oneghin” de P.I. Ceaikovski la Teatrul Mihailovski din Sankt Petersburg in 2014, iar in 2016, tot Premiul Masca de Aur la categoria Cel mai bun Ansamblu, pentru spectacolul „Trei surori” de A.P. Cehov la Teatrul Alexandrinski din Sankt Petersburg, iar la editia 2022 a Premiilor Masca de Aur este nominalizat la categoria cel mai bun regizor pentru spectacolul „Nana” dupa Emile Zola, montat tot la Teatrul Alexandrinski din Sankt Petersburg, spectacol care mai are si alte patru nominalizari.

Montarea sa cu opera Vrajitoarea de Ceaikovski la Opera din Lyon a fost declarata cel mai bun spectacol din 2019 la Premiile OPER din Germania si nominalizata pentru cea mai buna productie la Premiile Mondiale OPER din 2020.

Cea mai recenta productie montata de Zholdak este opera Castelul Printului Barba-Albastra a lui Bartók la Opera din Lyon, Franta, in primavara lui 2021.

Femeia marii
de Henrik Ibsen
Traducerea: Valeriu Andriuta
Versiunea scenica: Ioana Malau

Regia, co-scenografia, light-design-ul, ilustratia muzicala: Andriy Zholdak
Asistent de regie: Valeriu Andriuta
Decorul si creatia video: Danilo Zholdak
Costumele: Yan Zholdak
Muzica: Valentyn Silvestrov

Translator: Corina Druc
Consilier artistic al proiectului: George Banu

Cu: Costinela Ungureanu, Nicolae Vicol, Angel Rababoc, Raluca Paun, Petronela Zurba, Catalin-Mihai Miculeasa, Catalin Vieru, Irina Danciu, Roxana Mutu.
* spectacol recomandat persoanelor peste 18 ani

Biletele se pot achizitiona atat online, direct din site-ul institutiei www.tncms.ro cat si in format fizic, de la agentia teatrala.
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Avand in vedere reglementarile legale in vigoare, participarea este permisa doar pentru persoanele care sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, cat si pentru persoanele care prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infectia cu virusul SARS- CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore. De asemenea, participarea este permisa si persoanelor care se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu virusul SARS-CoV-2.