Festivalul International de Teatru de la Sibiu (FITS) a prezentat spectacolul „Reflexii”, un spectacol de dans elaborat, creat in cadrul proiectului „People Power Partnership”, finantat prin Europa Creativa.
Vibrant, captivant si sensibil, cu umbre si lumini, culoare si sunet, dar mai ales cu multa emotie, spectacolul a fost creat in jurul ideii de reflexie, transpusa in scena prin decorul spectaculos si prin miscarile de dans de o sensibilitate impresionanta ale tinerilor artisti, care au conceput intregul moment de-a lungul a 12 zile, la Sibiu, in perioada premergatoare FITS.
Prezentat in premiera la Festival si produs de TNRS, spectacolul pus in scena de dansatorii din Alytus (Lituania), Freiburg (Germania) si Romania a fost prezentat in seara zilei de 21 august, la Academia Evanghelica Transilvania din Sibiu, in fata unui public numeros.
Intreaga reprezentatie este disponibila pe YouTube si poate fi urmarita online.
Primul proiect outdoor in rezidenta la Sibiu
Spectacolul a fost prefatat de o conferinta moderata de criticul de teatru Octavian Saiu si la care au fost invitati Matthias Rettner, coordonator al proiectului, regizoarea Sigrun Fritsch, dansatorul roman George Hadarig, Alanis Martinec, dansatoare din Freiburg, Diana Dobre si Dan Bartha-Lazar, reprezentanti ai proiectului.
„People Power Partnership este un proiect de participare, deoarece noi suntem de parere ca viitorul teatrului consta in a participa; toti tinerii vor sa ia parte la ceva. Ca sa ii includem pe tineri in dans, trebuie sa le scoatem in valoare calitatile, abilitatile si sa le aducem pe scena. Putem vedea rezultatele uriase daca ne sustinem reciproc si ne punem unii pe altii in valoare”, a declarat Matthias Rettner, coordonatorul proiectului.
„Ne-am dezvoltat mult in aceasta perioada. Aceasta prestatie este preferata mea pentru ca am ajutat o generatie tanara sa evolueze”, spune regizoarea Sigrun Fritsch.
„Pentru mine este un vis devenit realitate sa ma aflu aici, cu acesti oameni minunati, care depun niste eforturi extraordinare”, a spus George Hadarig, dansator selectat din Romania.
„Sunt foarte recunoscatoare ca eu, ca dansatoare, am oportunitatea de a aduce hip hop sau orice fel de dans pe scena. Ceea ce mi se pare foarte special la acest proiect este faptul ca ne-am cunoscut abia acum 12 zile si suntem deja atat de conectati incat reusim sa ne scoatem in valoare abilitatile unul altuia”, a declarat Alanis Martinec, dansatoare din Freiburg.
„Este primul proiect outdoor in rezidenta la care teatrul lucreaza. Suntem ca o familie, repetitiile, cinele si toate activitatile se intampla in acelasi loc, ceea ce face proiectul foarte special”, a marturisit Diana Dobre, coordonatorul si reprezentantul partii romane implicate in proiect.
Pornind de la ideea potrivit careia domeniul in care artistii invitati activeaza este unul marcat de reguli si principii stricte, criticul de teatru Octavian Saiu a provocat o discutie in jurul posibilitatii ca acesta sa devina un camp deschis, unde sa punem in valoare toate stilurile diferite si sa incorporeze limbi diferite.
„Este o libertate aparte atunci cand esti pe scena, este cu totul altceva: timp de o ora, cat dureaza spectacolul, nu stim ca acesta exista sau ca noi existam, dar stim ca suntem cu totii impreuna”, a marturisit dansatorul George Hadarig.
„Reflexii”
Productia spectacolului „Reflexii” a presupus participarea unei echipe vaste de artisti romani si straini – regia: Sigrun Fritsch, coregrafie: Kien Trinh, light design: Max Rieger, manager turneu: Marielle Koplin, manager proiect: Matthias Rettner, educatie si pedagogie: Athena Gandila, colaborator proiect: Tudor Leva.
In distributie: Egle Kordiukovaite, Jokubas Nosovas, Lujza Halakova, Medeinė Rainytė; Andrada Ion, Diana Dragu, Enya Musoaie, Flavia Persa, Florian Gavarici, George Hadarig, Isabela Haiduc, Luiza Petra; Alanis Martinec, Bernice Waldvogel, Charlotte Schanzlin, Junis Becherer.
„People Power Partnership”, finantat prin Europa Creativa, reuneste alaturi de Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu, alte 12 institutii culturale din 11 tari europene, si se deruleaza pe o perioada de patru ani, intre octombrie 2020 – octombrie 2024.
Partenerii proiectului sunt Aktionstheatre PAN.OPTIKUM, Freiburg (DEU); Teaterforeningen for Helsingør Kommune // PASSAGE Festival (DNK); “Radu Stanca” National Theatre in Sibiu // FITS (ROU); Varazdin Tourist Board (HRV); Menu Fabrikas in Vilnius & Alytaus miesto teatras in Alytus (LTU); Foundation INITIUM, Riga (LVA); Bitò Produccions in Girona // Temporada Alta (ESP); Municipio de Loulé (PRT); Camara Municipal de Lisboa, (PRT); Magna Vitae, Lincolnshire (UK); SE.S.TA – Centre for Choreographic Development, Prague (CZE); Fondazione Via Maestra in Venaria (ITA); University of Education Freiburg (DEU).
Adauga comentariu