Teatru si Film

13 universitati si academii din sase tari, 22 de spectacole, cu 170 de participanti si 1.600 de spectatori la Sectiunea Spectacole a Festivalului Universitatilor de Teatru si Management Cultural Sibiu din FITS

Festivalul Universitatilor de Teatru si Management Cultural Sibiu, cea mai importanta manifestare de gen din Europa, structura asociata a Festivalului International de Teatru de la Sibiu (FITS), prezinta si anul acesta spectacolele de referinta ale scolilor de teatru din intreaga lume.
Akademie für Theater und Film Passau, scoala de teatru a celebrului regizor David Esrig, este prezenta la cea de-a XXVIII-a editie a FITS. De asemenea, Irisz Kovacs, regizorul spectacolului „Medeea”, din cadrul Universitatii Babes-Bolyai Cluj-Napoca, clasa Radu Nica, va debuta ca regizor in cadrul Festivalului Universitatilor de Teatru si Management Cultural Sibiu.
In acelasi spectacol, Cabiria Morgenstern, fiica Maiei Morgenstern, va juca rolul Medeea.
Festivalul Universitatilor de Teatru si Management Cultural Sibiu reuneste anul acesta 22 de spectacole, cu peste 1600 de spectatori si 170 de participanti din partea a 13 universitati si academii din Armenia, Germania, Marea Britanie, Republica Moldova, Romania si Statele Unite ale Americii.
Festivalul International de Teatru de la Sibiu, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS), prin Departamentul de Arta Teatrala si Teatrul National „Radu Stanca”, organizeaza anual Festivalul Universitatilor de Teatru si Management Cultural.

Highlights-urile editiei 2021

„Medeea”, dupa Euripides, in regia lui Irisz Kovacs, cu Andrada Balea, Alexandra Bob, Antonia Moldovan, Cabiria Morgenstern, Timeea Padurean este prezentat de Universitatea Babes-Bolyai Cluj-Napoca, Facultatea de Teatru si Film, in cadrul FITS.
Publicul poate urmari spectacolul „Medeea” din cadrul FITS, in 25 august, ora 17:00, la Sala Cavas ULBS. Acces este gratuit in limita locurilor disponibile.
„Decameronul”, dupa Giovanni Boccaccio, este spectacolul cu care Gabriel Sundukyan National Academic Theatre Armenia participa pentru prima data la FITS. Reprezentatia va avea loc in 27 august, ora 18:00, la Teatrul Gong – parter.
In regia lui Lili Elbakyan, „Decameronul” ii are in distributie pe Lili Elbakyan, Mariam Davtyan, Araksia Melikyan, Ruzanna Hakhnazaryan, Tsovinar Martirosyan, Mariam Shahinyan, Satenik Gasparyan, Gayane Moghrovyan.
Biletele pot fi achizitionate de la Agentia Teatrala din Sibiu, strada Nicolae Balcescu, nr. 17, si online, pe www.sibfest.ro.

Intre multiculturalism si dimensiunea practica in invatamantul academic

Editia din acest an a Festivalului Universitatilor de Teatru si Management Cultural isi propune sa promoveze multiculturalismul si dimensiunea practica a invatamantului teatral sibian, prin cooperarea dintre cele trei specializari de licenta ale Departamentului de Arta Teatrala din Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – Actorie, Coregrafie, Teatrologie-Management cultural.
Festivalul Universitatilor de Teatru si Management Cultural, coordonat de conf. univ. dr. Luminita Barsan, este singura manifestare de acest gen din lume care este organizata si derulata de catre studenti, masteranzi si doctoranzi, din perspectiva programei lor didactice, sub coordonarea cadrelor didactice de specialitate.
Editia 2021 isi propune desfasurarea unui Sezon de Ateliere de artele spectacolului cu participanti de renume la nivel mondial, dar si un bogat program editorial. In cadrul acestuia se deruleaza si Sectiunea Spectacole-lectura. Departamentul de Arta Teatrala, in parteneriat cu Societatea Romana de Radiodifuziune, prin Radio Romania Cultural, realizeaza un demers unic in peisajul european al invatamantului teatral. Conectati la dimensiunea editoriala a tendintelor actuale din dramaturgia europeana, studentii, masteranzii si doctoranzii scolii sibiene de teatru, sub coordonarea artistica a unui cadru didactic de specialitate, interpreteaza piesele din Antologia pieselor reprezentante in sectiunea „spectacole-lectura”, in cadrul unui spectacol deosebit.

Festivalul International de Teatru de la Sibiu se desfasoara in perioada 20-29 august 2021, cu tema „Construim speranta impreuna” si are o serie de structuri asociate de prestigiu: Bursa de Spectacole de la Sibiu, Platforma de Cercetare Doctorala, Therme Forum, Festivalului Universitatilor de Teatru si Management Cultural, Programul de Voluntariat, Aleea Celebritatilor.