Comunicate

“Reteaua de idoli”: Rodica Popescu Bitanescu, despre inceputurile ca scriitor

„Reteaua de idoli”: Rodica Popescu Bitanescu, despre inceputurile ca scriitor
Duminica, 23 mai, de la ora 18:00, seria interviurilor propuse de Irina Pacurariu la „Reteaua de idoli” continua la TVR 2 cu marea actrita Rodica Popescu Bitanescu.

A fost o intamplare ca a ajuns actrita. La varsta adolescentei nu stia prea bine ce inseamna teatrul. Tatal sau voia sa devina arhitect. Mama sa tinea sa se faca actrita pentru ca avea un frate actor al Teatrului National. Rodica Popescu Bitanescu este, fara prea multe cuvinte, o actrita pe care toti romanii o iubesc pentru felul in care a stiut sa atinga resorturi interioare, pentru naturaletea sa, pentru normalitatea sa, pentru modul in care se daruieste scenei.
A absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti in 1960, si dupa spusele domniei sale: „Am intrat cu 10 si am terminat tot cu 10″.
„Imi place sa scriu piese de teatru, sa descopar ce se intampla intre noi, in Romania, in fiecare zi. Cum primesc oamenii tot ce se intampla cu ei, cum vad. Romanii simt nevoia sa se scrie despre ei, probabil ca acesta este secretul succesului pieselor mele. Eu scriu numai despre noi. Oamenii sunt curiosi”, spune actrita Rodica Popescu Bitanescu.

Asa dupa cum insasi actrita spune, vasta sa experienta de viata dar si profesionala a simtit nevoia sa o impartaseasca cu publicul si in alt fel. Asadar, in 2000 debuteaza ca autor si regizor cu piesa „Cinci femei de tranzitie”. Va incepe sa scrie si sa regizeze piese de teatru, toate comedii.
„Cand am inceput sa scriu ma iubea deja toata lumea. Imediat dupa Revolutie (1989- nr), eu am simtit ca se intampla ceva, se schimba. Si atunci, mi-a venit ideea sa scriu, dupa ce am vorbit cu mine in oglinda. Aveam o oglinda in bucatarie si am inceput un dialog cu mine despre ceea ce se intampla in Romania. Asa mi-am dat seama ca pot sa scriu niste personaje”, a adaugat Rodica Popescu Bitanescu.

La „Reteaua de idoli”, Rodica Popescu Bitanescu vorbeste despre viata ei de astazi, la 82 de ani, despre ce i-a adus pandemia care a obligat-o, ca pe noi toti, sa-si schimbe obiceiurile. Intoarsa din vacanta din Egipt si relaxata dupa mica escapada la caldura, doamna scenei romanesti se lasa provocata si face un regal din raspunsurile ei pline de umor.