Home » Programe In Memoriam Ion Dichiseanu la TVR
Comunicate

Programe In Memoriam Ion Dichiseanu la TVR

TVR regreta disparitia marelui actor Ion Dichiseanu si ii aduce un respectuos omagiu difuzand o serie de programe In memoriam, dedicate personalitatii si activitatii marcante a artistului care ne-a parasit joi, 20 mai, la varsta de 87 de ani. Ion Dichiseanu se alatura, dupa 60 de ani de cariera, elitei care a facut din teatrul si filmul romanesc o mostenire culturala incontestabila.
Apropiat al emisiunii „Drag de Romania mea”, de la TVR 2, Ion Dichiseanu a raspuns de doua ori invitatie prietenului sau Paul Surugiu Fuego. Astazi, 21 mai, de la 22:00, telespectatorii il vor putea revedea in cele mai frumoase momente artistice din emisiune, dar si la povesti alaturi de familia sa, la galele „Drag de Romania mea! In memoriam Ion Dichiseanu”. Programul va fi difuzat simultan pe TVR International, iar sambata, 22 mai, de la ora 22:30 pe TVR Moldova.
„A plecat si mohicanul. S-a stins Ion Dichiseanu, din lumea aceasta, dar nu si din sufletele celor care l-au iubit nespus! Ma numar printre ei si sunt fericit ca in ultimii ani ne-am fost aproape”, a spus cu regret Paul Surugiu Fuego.

TVR 2 a pregatit cinefililor la „Duminica filmului romanesc”, din 23 mai, doua dintre cele mai reprezentative filme ale actorului Ion Dichiseanu: de la ora 13:10 „Sfanta Tereza si diavolii”, in regia lui Francisc Munteanu, o apreciata drama romaneasca de razboi, iar de la ora 20:10 in „Tradafirul galben”, al doilea film din celebra aventura a lui Margelatu, una dintre cele mai populare serii de filme din cinematografia romaneasca care aniverseaza momentului istoric al Revolutiei de la 1848.

Vineri, 21 mai, de la ora 15:30, pe TVR 3 si TVR Moldova, si sambata, 22 mai, de la ora 15:00, la TVR International, se va difuza un spectacol din Arhiva de Aur TVR: „Noaptea marilor sperante”, de Tudor Popescu. Adaptarea TV: Domnita Munteanu. Din distributie fac parte actorii: Ion Dichiseanu, Rodica Popescu Bitanescu, Simona Bondoc, Manuela Ciucur, Anca Sigartau, Aurora Leonte, Mihai Bisericanu, Constantin Draganescu, Radu Panamarenco, Alexandru Bindea, Ligia Caliman si copilul Adrian Costin.

Ion Dichiseanu s-a nascut pe 20 octombrie 1933, in Adjud, si a devenit unul dintre cei mai cunoscuti actori de film, teatru, televiziune, radio, dar si scriitor. Fiind student la Politehnica, Ion Dichiseanu a fost indrumat spre actorie de catre nepoata lui George Vraca. Din bogata sa filmografie, 48 de pelicule, amintim: „Darclée” (1960), lungmetrajul in regia lui Mihai Iacob in care maestrul Dichiseanu a debutat, „Post-restant” (1961), „Porto-Franco” (1961), „Tudor” (1962), „Titanic vals” (1964), „Frumoasele vacante (1967), „Amprenta” (1967) sau „Batalia pentru Roma. Rolul Pierre Vaillant, din celebrul serial romanesc „Toate panzele sus”, ramane un reper in cariera sa. Ca de altfel, si prestatiile sale din „Tunelul”, „Trandafirul Galben”, „Titanic Vals”, „Pistruiatul”, „Revansa” si „Burebista”. Pentru interpretarea din „Clipa”, in regia lui Gheorghe Vitanidis, a luat premiul ACIN, in 1979. Ion Dichiseanu a filmat si alaturi de regizorul Radu Jude, avand o scurta aparitie in „Babardeala cu bucluc sau porno balamuc”, film premiat cu Ursul de Aur la Berlinala 2021.

In anul 2002, Ion Dichiseanu a fost decorat cu Ordinul National „Serviciul Credincios” in grad de Cavaler, iar in 2015 a primit o stea pe Aleea Celebritatilor, in semn de pretuire pentru intreaga activitate in domeniul teatrului si filmului. Un an mai tarziu, a lansat cartea „Am fost rivalul regelui. Povestea mea de iubire cu Sara Montiel”, in care artistul evoca momente petrecute alaturi de frumoasa diva spaniola.
In martie 2017, actorul Ion Dichiseanu a primit „Premiul pentru Intreaga Cariera” in cadrul celei de-a XI-a editii a Galei Premiilor Gopo, iar in luna mai a aceluiasi an, a fost lansat la Bookfest volumul „Ion Dichiseanu: Adevarul, mai frumos decat legenda”, care cuprinde memoriile sale.

In 2019, actorul Ion Dichiseanu a fost decorat la Cotroceni cu Ordinul National “Serviciul Credincios” in grad de Ofiter pentru intreaga cariera artistica.